PLAUTE

Titus Maccius Plautus ( 254-184 aC) va ser un poeta i dramaturg romà, considerat un dels més grans exponents de la comèdia en la literatura llatina. Va néixer a Sarsina, una petita ciutat de l'Úmbria al nord d'Itàlia, però es va traslladar a Roma en la seva joventut per treballar en el teatre.

Plaute va escriure més de 130 obres teatrals, de les quals s'han conservat 21 completes i fragments d'altres 20. Les seves comèdies eren populars a l'època i es representaven en els teatres de la ciutat davant de grans audiències. Les seves obres eren divertides, enginyoses i satíriques, i se centraven en temes quotidians com l'amor, la família, els diners i la vida a la ciutat.

Tot i el seu èxit com a escriptor, Plaute no va tenir una vida fàcil. No se sap gaire sobre la seva vida personal, però es creu que va tenir problemes financers i que va treballar en una fàbrica de molis per guanyar-se la vida. Malgrat això, va continuar escrivint i produint obres teatrals fins a la seva mort el 184 aC.

L'obra de Plaute va influir en molts escriptors posteriors, tant a Roma com a Europa. El seu estil còmic i la seva habilitat per crear personatges vívids i divertits han estat reconeguts com una important contribució al teatre i la literatura en general.

Titus Maccius Plaute

Una de las obres més importants de Paute és "Miles Gloriosus" (El soldat fanfarró), una comèdia que segueix les aventures d'un soldat fanfarró anomenat Pyrgopolynices. L'obra és desenvolupa a la ciutat d'Efes i explica la història de com el soldat s'enamora d'una jove dona anomenada Philocomasia i com un grup de personatges intenten rescatar-la del seu captiveri.

L'obra és una crítica a l'arrogància i la vanitat del soldat, qui es considera superior a tots els altres personatges. Plaute utilitza el llenguatge còmic i una trama enganyosa per crear situacions absurdes que posen en evidència la ridiculesa dels personatges principals.

Miles Gloriosus és una de les obres més conegudes de Plaute i ha estat adaptada al llarg dels segles en diverses formes, des de la Commedia dell'arte italiana fins a una òpera de Mozart. L'obra segueix sent popular avui en dia pel seu humor i la seva habilitat per fer riure l'audiència mentre es burla dels defectes humans.

Caràtula de "El Soldat Fanfarrò" traduït el català

A continuació us deixaré un vídeo de la obra El Soldat Fanfarró de Plaute.

Kawtar El Mouden 
4t ESO

Comentaris

Paula Soldado ha dit…
Bona entrada Kawtar! M'ha semblat molt interessant llegir sobre la vida i experiència teatral de Plaute. Tot i així, m'agradaria saber si coneixes alguns dels personatges més memorables de les seves obres.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES