LA MEDICINA A L'ANTIGA GRÈCIA

Avui en dia els medicaments són d'aquelles coses en què els éssers humans hi comptem a diari. Sigui un constipat, al·lèrgia o mal de cap sempre comptem amb l'opció d'anar a la farmàcia i comprar una pastilla que ens ajudi. 

Això, com podreu deduir, no ha estat així sempre. Els medicaments sintètics que fem servir ara, com pastilles o xarops, van fer la seva primera aparició l'any 1828, quan el químic alemany Frieedrich Wölher va aconseguir crear urea, un medicament que es pot fer servir per calmar irritacions en la pell. També, uns anys més tard, el 1885, es va descobrir l'acetofenidina, que encara trobem actualment en medicaments com el paracetamol.

Molts d'aquests medicaments, per no dir tots, no van aparèixer del no res, sinó que s'han anat descobrint al llarg dels anys gràcies a la intriga de l'ésser humà per entendre de manera racional les malalties. Qui va començar a buscar la resposta a el perquè de les malalties i com tractar-les va ser Hipòcrates, un metge del segle de Pèricles (s. V aC). Una de les seves aportacions a la medicina no va ser la invenció de cap mètode de cura ni cap medicament, sinó que va desenvolupar les lleis o normes ètiques que calia seguir en practicar alguna intervenció mèdica de cap tipus, aquest àmbit de desenvolupament de normes ètiques en els oficis es coneix com a deontologia.

Gravat d'Hipòcrates, Peter Paul Rubens

Es podria dir que un dels motors de la medicina va ser la necessitat de curar els ferits de guerra. Uns dels primers metges que tenim registrats i que van ser molt valorats tant per la seva participació en les guerres com pels seus serveis mèdics són Macaón i Podalirio, que curaven els ferits de guerra de l'exèrcit d'Agamèmon. La necessitat de recursos mèdics en la guerra també es pot veure en l'art de l'època, com per exemple en els dibuixos de la ceràmica que mostro a sota:

Aquil·les embenant les ferides de Patrocle, atribuït al Pintor de Sosias

Els grecs no només van practicar medicina amb fins de recuperació de la guerra. També hi ha registre de disseccions, que van ajudar a tenir un millor coneixement del cos humà i que més tard, de l'any 120 al 200 Galè va recollir en un tractat general. 

També hi ha un recull mèdic que no parla només sobre mètodes per curar, sinó que també parla sobre malalties. Aquest es el Corpus. Un recull de dades que feia un anàlisi minuciós sobre els pacients que va permetre una gran evolució en el món de la medicina.

El món de la medicina va canviar després del pas dels Grecs. Entre altres cultures que també en van tenir un gran impacte, com els egipcis, que fa uns 4.000 anys ja comptaven amb doctors especialitzats en l'àmbit. Però amb l'arribada de l'edat medieval i, amb ella, la religió cristiana, la medicina va quedar en segon pla. Els creients preferien creure en el poder curatiu de la fe i les pregàries abans que en el coneixement d'algunes persones que van acusar de bruixes o pecadors. De fet, la primera matemàtica reconeguda de la història, Hipàtia, va ser assassinada per l'església d'una manera molt cruel.

L'escola d'Atenes, Rafael Sanzio (detall)

La medicina es va recuperar de nou als vols del s. XIX, amb els descobriments de L. Pasteur. Un dels més famosos va ser la vacuna, que seguim utilitzant avui en dia. I amb els coneixements adquirits dels grecs, encara que molts van ser perduts per causa de la religió cristiana, i de totes les altres cultures, la medicina cada dia avança més.

Marc Gómez
1r batx

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Bona entrada! Encara no he vist una entrada parlant sobre la medicina de l'antiga Grècia i mai he arribat a informar-me ni interessar-me. És una entrada que només amb el títol ja me començat a interessar molt. M'ha sorprès bastant saber com eren les medicines abans, qui les va crear, etc.
Una entrada molt bona!!
Gina Rodrigo ha dit…
Bona entrada! Un tema molt interessant i important, m'ha semblat curiós que els egipcis ja tinguessin "metges".
Doae Boussatta ha dit…
Bona entrada! Ens recorda la importància dels medicaments en la nostra vida quotidiana, la facilitat de tenir un metge és una cosa bàsica actualment, ja que això no sempre ha estat així, antigament existien altres cures que potser a dia d'avui ens semblarien poc eficients.
Irene Altés ha dit…
Una entrada molt interessant. És important reconèixer tots els avenços que els grecs ens van proporcionar. No només van destacar en medicina, sinó també en matemàtiques, filosofia, art, política... La cultura grega antiga és realment molt rica en coneixement de tots els àmbits. D'ella n'hem extret moltes idees que utilitzem avui dia. Un exemple d'això en el tòpic de la medicina són els metges públics. Al segle V aC ja hi havia metges pagats per la ciutat a la qual donaven els seus serveis.
Maria Pey ha dit…
Entrada molt interessant! M'ha sorprès la gran quantitat de coneixement que s'adquirien en medicina en aquesta època, és realment impressionant. Molt bona entrada!
MANAL BOUKILOU ha dit…
És un text interessant que proporciona molta informació sobre les nostres arrels mèdiques. És impressionant veure com ha evolucionat la medicina i com hi ha hagut moments màgics en els que s'han fet grans descobriments.

És molt interessant com aquests descobriments s'han anat acumulant al llarg dels segles. És molt important que les noves generacions coneguin la nostra història mèdica per poder comprendre el nostre present.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. ÉS fascinant i important reconèixer l'evolució dels medicaments al llarg de la història i el paper essencial que juguen en les nostres vides actuals. Avui en dia, depenem dels medicaments per aliviar una gran varietat de problemes de salut. La medicina és una cosa en constant evolució.
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada. La teva entrada m'ha agradat molt, ja que es pot veure perfectament com ha anat evolucionant la medicina en tots els seus àmbits. Durant els anys ha anat desenvolupant-se i millorant gràcies a les noves tecnologies, introduint mètodes molt més elaborats i fàcils d'aconseguir. Gràcies a l'antiga Grècia, molts dels conceptes i coses que ens ofereix la medicina avui en dia, prové d'allà i probablement no teníem ni idea.
No pensem d'on poden venir la majoria de mètodes de medicina, encara que sigui una de les coses més essencials i importants per nosaltres. Bona feina.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES