23 de maig del 2023

EL GÀRUM


Allò que m'ha quedat gravat a la memòria d'una sortida que vaig fer a primària a Empúries és la següent paraula: Gàrum. En aquell moment em va semblar molt curiós que els romans poguessin arribar a menjar-se una salsa preparada a partir de les entranyes del peix. Per això he decidit dedicar una entrada a la investigació d'aquest plat.

En essència, el Gàrum consistia en una salsa elaborada amb vísceres de peix que s'usava per condimentar tota mena de menjars. Des de pollastres fins a amanides i també al pa. Era un aliment preuat, és per això que té variants que van des del Gàrum de carn fins a nombroses varietats de peixos diferents i cada una d'aquestes s'adequava a una classe social. A part, també es considerava un menjar afrodisíac.

Mosaic d'una Àmfora de Gàrum amb la inscripció "G(ari) F(los) SCOM(bri) SCAURI EX OFFI(ci)NA SCAURI", trobat a Pompeia.

La seva producció tenia lloc a gran part la costa mediterrània posant el focus concretament en les illes Balears que es van convertir en exportadors d'aquest producte. El seu origen, tot i això, no és només romà. Es creu que els inicis podrien remuntar fins als fenicis o púnics. En el llibre De re coquinaria escrit per Apici (s. III dC) apareix aquesta salsa junta amb una extensa combinació de plats. Aquesta obra és el considerat primer llibre de cuina de la història i va ser escrita en llatí.

En l'actualitat, existeix una salsa que comparteix nom i essència amb el Gàrum. De fet, se serveix en restaurants de luxe i és apreciada pel seu alt valor nutricional. Es compara sovint amb la salsa de soja (popular en la cultura oriental) a causa del seu gust fort i el seu ús reiterat en la cuina tradicional.

Salsa Gàrum, feta a partir d'entranyes de peix fermentades.

Recentment, s'han trobat restes de Gàrum en àmfores sepultades per l'erupció del Vesuvi, a Pompeia. A partir d'aquestes mostres s'ha pogut desenvolupar la recepta més precisa i semblant a la dels romans que coneixem fins avui dia.

Em sembla curiós doncs que a ple segle XXI, seguim servint als millors restaurants una salsa amb més de 2000 anys d'història. Crec que un fet com aquest diu molt a favor de la dieta mediterrània.

Per últim, deixo aquí a sota un vídeo explicatiu en anglès sobre el gàrum i la seva extensió pel Mediterrani.


Aisha Sow Sarri

1r Batx

3 comentaris:

Laura Font ha dit...

Entrada molt interessant, mai havia sentit a parlar de el gàrum, de fet crec que es parla, comenta i es coneix poc la gastronomia Romana i crec que no ha perdurat gaire, ja que molta gent si li preguntes què és el gàrum no saben que és i tampoc sabrien dir-te algun plat originari romà. És curiós que d'aquesta civilització que ens ha influït tant la gastronomia no estigui tan present.

Gina Rodrigo ha dit...

Bona entrada! La veritat és que desconeixia l'existència d'aquesta salsa, però m'ha semblat interessant que el principal exportador fossin les illes Balears, aquí al costat! També em sembla curiós que actualment es serveixin productes similars al restaurants de luxe tot i que si ens parlen del que és a la majoria ens faria força fàstic. Bona fina!!

Bassma Boukilou ha dit...

Bona entrada! No tenia coneixement sobre aquesta salsa i m'ha semblat bastant interesant que la seva producció concretament fos a la illes Balears i que avui en dia es fes alguna cosa semblant a aquesta salsa i que sigui uns dels plats que es pugui demanar en restaurants de luxe. Aquí podem veure que coses antigues avui en dia també les tinguem en la nostre societat.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts