LA MITOLOGIA GREGA

Sempre parlem de mitologia grega, però, què és? Quin és el seu origen? Quines són les seves característiques? Aquí resoldrem aquests dubtes.

Es coneix com a mitologia grega al conjunt de mites i llegendes que formen part de la religió de l'Antiga Grècia, per explicar les seves creences i l'origen del món. Aquests relats explicaven la vida i fets de déus, semidéus i herois que formaven una part important en la seva cultura. Avui dia, la mitologia grega continua formant part de la cultura occidental a través de diverses referències filosòfiques, científiques, literàries i artístiques.

Originalment, aquests relats mitològics eren transmesos i difosos a partir de la tradició oral, de generació en generació. Però, durant l'Època Clàssica i el Període Hel·lenístic de la història de Grècia, aquestes narracions varen ser recollides en textos escrits que varen constituir la base de la coneguda literatura grega, la qual el seu estudi resulta ser una matèria d'interès per a varies disciplines com ara les lletres, les filosofies, la història, l'antropologia i la psicoanàlisi. Dos dels màxims exponents de la literatura grega foren Hesíode, amb la Teogonia, i Homer, amb els seus poemes èpics La Ilíada i L'Odissea.


ORIGEN DE LA MITOLOGIA

Els especialistes consideren que l'origen d'aquests relats orals es pot ubicar en els temps passats de la Civilització micènica (1600-1200 aC) i que, durant l'Edat Fosca (1200-800 aC), es van anar constituint com un conjunt de narratives entrellaçades, amb elements provinents de pobles indoeuropeus, mediterranis i asiàtics, ja que es van inspirar en l'imaginari d'altres civilitzacions veïnes de l'Àsia Menor i el Pròxim Orient, o de civilitzacions prèvies a l'hel·lènica, com la micènica, la cretenca, la minoica, entre d'altres.



Tal com hem esmentat abans, els relats que formaven part de la mitologia grega de l'Època Clàssica eren transmesos oralment, però, els grecs van deixar enrere la cultura oral un cop va aparèixer l'escriptura alfabètica al segle V aC. Ja que les narratives mitològiques varen començar a ser escrites, i d'aquest procés de canvi va sorgir un tipus de poesia que va permetre l'aparició de diverses versions de llibres i originals relats mitològics.

EL CORPUS DE LA MITOLOGIA 

La mitologia grega, igual que moltes altres tradicions, es divideix en tres cicles de relats:
- L'edat dels déus. Un període en el qual els relats eren basats en l'origen del món, el naixement dels déus i els seus dominis.
- L'edat de la convivència dels déus i dels mortals. Histèries sobre la cooperació, amor i antagonisme entre déus, semideus i mortals.
- L'edat dels herois. Petits relats en els quals els déus cedeixen el protagonisme als homes mortals. Els relats del cicle de la Guerra de Troia, per exemple, pertanyen a aquesta etapa.

El Consell dels déus - Rafaello Sanzio

Nour el Karrouchi
1r Batx

Comentaris

Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! Com ja sabem la mitologia grega és un conjunt de moltes coses de l'Antiga Grècia. Més o menys el que aprenem a traves de la mitologia grega són totes les histories, dels deus, les seves creences i també a traves de pintures, escultures etc. Des del meu punt de vista crec que està bastant bé que la gent d'avui en dia sapiguem sobre aquestes coses ja que són molt interesants i aprenem nous coneixements.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt bona! M'ha agradat bastant aquesta entrada ja que quasi mai parlem sobre què és la mitologia grega en realitat. Aquesta entrada té les coses molt ben explicades, amb detalls concrets i importants. La trobo molt interessant. Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)