LA VERITAT D'HÈRCULES DE DISNEY

Molts de nosaltres coneixem i hem crescut amb la versió d'Hèrcules de Disney, on ens mostra durant tota la pel·lícula la vida d'aquest i com descobreix que ell és fill de Zeus i d'Hera. 

COM VA NÉIXER LA VERSIÓ D'HÈRCULES DE DISNEY

A principis de 1992, la franquícia de Disney buscava noves idees per les seves pel·lícules animades i va tenir dues idees que posteriorment acabaria sent Hèrcules. La primera idea va ser una adaptació de "L'Odissea" d'Homer, que ràpidament va ser abandonada sobretot per tota la seva complexitat. La segona proposta pensada per l'animador Joe Haidar, va ser donar vida el personatge d'Hèrcules durant la guerra de Troia, on havia de decidir quin bàndol es quedava. Aquesta idea tampoc va sortir a la llum, l'estudi va posar Hèrcules en mans de dos grans talents d'aquella època: John Musker i Ron Clements, ja que eren els autors de dos dels grans èxits d'aquesta franquícia: "La sirenita" i "Aladdin". Van mirar diferents opcions per aquesta nova pel·lícula com l'adaptació  de don quixot o la volta el món en 80 dies. Però finalment vas ser escollida l'opció de Hèrcules, però en contes d'adaptar el peu de la lletra, van optar per intercalar elements mitològics i altres amb tocs més romàntics.


                    Ron Clements, John Musker

COM ES VA FER HÈRCULES?

Una bona part de l'equip, entre ells es trobava guionistes, productors i animadors que van fer un tour per Grècia en busca de inspiració i referències. De fet en aquest viatge van conèixer un guia turístic i acadèmic que els va explicar totes es versions diferents que existien sobre el mite d'Hèrcules, i això els va ajudar molt entendre que els mites són una col·lecció d'històries que s'expressaven de manera oral i per tant que cadascú dels emissors hi ficaven una mica de la seva part. Això els va fer permetre fer uns quants canvis a la mitologia i per la seva pròpia versió d'aquest personatge. Algun dels canvis que van fer per realitzar aquesta pel·lícula van ser: 

- Convertir Zeus i Hera en un matrimoni i fer que Hèrcules fos fill d'aquests. Com tothom sap, la naturalesa de un semidéu com és Hèrcules prové d'un Déu o deessa i d'un/a mortal

- Megara és l'interès romàntic d'Hèrcules durant tota la pel·lícula, però a la mitologia és una mica diferent: Megara és la muller d'Hèrcules fins que Hera li provoca un estat de bogeria temporal i finalment Hèrcules l'acaba matant, al igual els seus dos fills (aquesta va ser la raó per la que després realitzaria les dotze proves)

- El gran antagonista d'aquesta pel·lícula és el déu Hades, en la mitologia aquest Déu no es dolent de per si, però en l'imaginari de l'espectador encaixa perfectament l'inframon en aquest tipus d'història i més que estigui relacionat amb l'antagonista de la història. 

LLENÇAMENT DE LA PEL·LÍCULA 

Hèrcules va tenir molta controvèrsia dins dels poble grec d'aquelles hores. Disney volia fer la gran estrena de la pel·lícula a Atenes, però el govern grec ho va denegar degut a les recepció que estava tenint entra la premsa i el ciutadans del país. Comprenien que Disney canviés algunes coses per l'adaptació cinematogràfica, però creien que es passava de la ratlla i que arribava a ser antieducativa al canviar tant el mite original. De fet un expert en antiguitats de la Universitat d'Atenes va expressar en un diari que "Walt Disney no només havia ignorat completament el mite original, sinó que també ha canviat el seu missatge i això és perillós"

Formar part de l'era daurada de Disney en els anys 90' va perjudicar molt aquesta pel·lícula, va ser la pel·lícula menys taquillera d'aquesta etapa de Disney recaptant 99 milions de dòlars, que comparant amb altres pel·lícules tretes en aquesta mateixa etapa és una dada molt baixa, ja que totes van recaptar entre 300 i 900 milions de dòlars.

Si voleu saber més curiositats sobre aquesta pel·lícula us adjunto un vídeo on n'explica unes quantes. 


Laura Font
4t ESO

Comentaris

Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant, m'ha agradat molt saber com es va fer la pel·lícula , ja que és una de les pel·lícules que la gra majoria de gent hem vist també m'ha cridat molt l'atenció com expliquen la història i com va ser el llançament de la pel·lícula. Bona entrada!
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt bona ! És molt interessant i bastant original. M'ha interessat molt saber com es va fer Hèrcules en la pel·lícula. és una de les meves pel·lícules preferides de quan era petita i m'ha agradat moltíssim aquesta entrada.
Bona entrada Laura!!
Irene Altés ha dit…
Una entrada original. Desconeixia el rebuig que va tenir el país grec envers a la pel·lícula. Hem de reconèixer que realment van canviar molt el mite original, de fet, el van adaptar totalment al que les pel·lícules de Disney ensenyaven en aquell moment. Si la tornéssim a veure ara tindríem en compte totes les escenes masclistes on es veu com Megara necessita un home perquè la salvi o que és falsa perquè al principi tot és una manipulació.
Tot i això, si n'hem de destacar els punts a favor, podem dir que van saber aprofitar el film per introduir un pilot de personatges mitològics interessants, com ara: les moires, Pegàs, el sàtir, les nimfes, els titans... etc
Maria Vasileva ha dit…
Quina bona entrada! La teva entrada m'ha semblat molt interessat. M'ha sorprès molt tot el que has explicat, ja que de petita m'agradava molt aquesta pel·lícula, però mai havia cercat informació sobre ella ni tenia idea de tota la preparació i la història darrere. Em sembla una mica injust com es va rebutjar en aquells anys aquesta pel·lícula, però a la vegada ho entenc i potser no s'havia de canviar tant la història. Al final de comptes, aquesta pel·lícula molts anys després es va fer famosa i molta gent la va mirar. Bona feina.
Lucas Torres ha dit…
Molt interessant l'entrada ja que expliques amb detall les seves curiositats i com van aconseguir fer aquesta pel·lícula bastant popular i que el recordem amb nostàlgia. També es bastant interessant els diferents propostes adaptacions que volien fer i com van aconseguir a buscar inspiració per aquesta pel·lícula
Doae Boussatta ha dit…
Bona entrada!! Aquesta entrada ens ofereix una visió interessant sobre la concepció i la creació de la pel·lícula. És fascinant conèixer les idees inicials que van ser considerades i com finalment es va decidir adaptar la història d'Hèrcules, combinant elements mitològics amb tocs romàntics.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. L'Hèracles de Disney, tot i que s'inspira en la mitologia grega, és bastant diferent. La pel·lícula presenta una interpretació còmica de l'heroi mitològic amb un enfocament important en l'entreteniment. L'interés amorós, Megara, també és una creació de Disney.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES