HÈSTIA, LA DEESSA DE LA LLAR

Hèstia és deessa grega de la llar, el foc, l'arquitectura i família i forma part dels dotze déus olímpics. Tot i així, és significament menys coneguda que la majoria d'aquests dotze déus, encara que va ser la primera filla de Cronos i Rea (per tant també la primera de ser cruspida per Cronos, però l'última de ser escopida: l'hi diuen la més gran i la més jove). La seva poca popularitat pot ser deguda al fet que va ser una deessa més aviat discreta i pacífica, i no va protagonitzar cap dels grans escàndols, drames ni conflictes de la mitologia, fent que no sigui pressent en cap de les grans obres d'Homer, la Ilíada i l'Odissea. De fet, amb prou feines sortia de l'Olimp.

Hestia Giustiniani, Desconegut, 460 BCE

Es creu que la literatura grega clàssica, generalment no l'hi va prou fer justícia. La literatura és vaga en la descripció de la representació física de la deessa tot i que sempre es representa portant un vel. Hi ha qui creu que es deu al fet que els artistes no a devien trobar la seva personalitat interessant o inspiradora. Tot i així, se l'hi han fet lloances amb poemes de grans poetes com Ovidi, Apol·lodor i Hesíode.
Vesta, Sebastiano Ricci, 1723

Hèstia va ser una de les tres deesses verges, juntament amb Artemisa (la deessa de la caça) i Atena (la deessa de la intel·ligència), tot i que va ser un objectiu per tant Apol·lo com Posidó. Ella, però, no tenia cap intenció amb cap dels dos i va jurar davant del seu germà Zeus la virginitat eterna. Zeus, com a resposta, l'hi va donar el do de la puresa i de la guia espiritual.
Una canço sobre Hèstia

Queralt Marsal
1r Batx

Comentaris

Meritxell Barniol ha dit…
Bona entrada, Queralt! M'agradaria afegir que en la mitologia romana se l'anomenava Vesta. Es comenta que Hèstia va ser la inventora de la construcció de cases i la protectora de sentiments més íntims.
Duna Garcés ha dit…
M'ha semblat molt interessant. El nom Hèstia prové de la paraula del grec: "Ἑστία" i significa llar; això és perquè és la deesa de la llar.
Lídia Poyato ha dit…
Una entrada molt interessant. Una curiositat que podria afegir és que, tot i ser una deessa poc reconeguda, en totes les ciutats de l'època s'hi col·locava un foc central en el seu honor, per invocar la seves benedicció.
Clàudia Dot ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una curiositat que podem afegir, és que en cada ciutat i en cada poble, els grecs van construïr en honor d’Hèstia una llar pública, que li van posar ell nom de Pritaneo, el qual estava presidit per una flama eterna.
Paula García ha dit…
Molt bona entrada. Deixa'm afegir que Hèstia era l'única deessa benvinguda en tots els temples.
Amy Serres ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant. Deixa'm afegir que, tot i que Hèstia sí que formava part dels dotze deus olímpics originalment, va cedir el seu tron al palau de deus a Dionís (que Zeus va fer immortal com a premi d'haver inventat el vi) ja que, en afegir un altre deu, s'havien convertit en tretze, el número de la mala sort.

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE