EL TEATRE ROMÀ

Característiques principals

Un teatre romà és una construcció típica de l'arquitectura romana que es troba a la majoria de les províncies de l'antiga Roma i la finalitat del qual era oferir espectacles teatrals. 

Les representacions de teatre van ser la part més noble, ben vista i civilitzada dels espectacles públics romans. 

Al principi, la majoria de peces eren imitacions d'obres estrangeres, majoritàriament gregues. Van haver de passar forces anys abans de que Roma pogués comptar amb comediògrafs tan reconeguts com Plaute i Terenci. 

Cal destacar que les comèdies, tragèdies i les peces dramàtiques no van tenir una gran popularitat a Roma. 

Aquest, és un  dels teatres més populars de l'antiga Roma; el teatre de Marcel promogut per Juli Cèsar i construït entre el 13-19 abans de Crist. 

Influències

Al principi, en el teatre romà, les obres estrangeres van tenir molta influència ja que les representacions es basaven en imitar-les, aquestes obres normalment solien ser gregues. Això passava perquè la civilització romana encara no havia conegut els famosos escriptors que portarien el seu teatre a l'èxit (a part de Plaute i Terenci) com ara Fabi Dossè, Luci Atti i Titini. 

Tipus d’espectacles

Als teatres s'hi representaven diferents tipus d'espectacles, com ara: comèdies, tragèdies o pantomimes, entre d'altres. 

Actors

Els actors (histriones), sempre eren homes. La seva funció era encarregar-se de posar-se en el paper del seu personatge per tal de que al públic la història li semblés més creíble i també proporcionaven informació sobre els personatges que interpretaven. Solien portar màscares i perruques per tal d'assemblar-se més al seu personatge. 

En aquesta imatge hi podem veure dues màscares referents als dos gèneres del teatre romà: El femení i el masculí. 

A continuació, deixo un Slide que ensenya les parts bàsiques de l'estructura d'un teatre romà a nivell d'arquitectura. 


Maria Pou Roca
4t ESO

Comentaris

Queralt Marsal ha dit…
Molt interessant! Només vull afegir que els principals autors de teatre d'aquesta època eren Sòfocles, Esquíl i Eurídices.
Duna Garcés ha dit…
M'ha agradat molt. Afegeixo que les parts del teatre eren: l'"orchestra" (on seia el públic més important), la "cauea" (la graderia) i l'escenari amb l'"scaena" (el vestuari).
Clàudia Dot ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una curiosiat que podem afegir és que, l’arqutectura romana, a part de ser influenciada per els grecs com ja has dit en la teva entrada, va ser una arquitectura destacada principalment per la seva personalitat. I posteriorent, va influenciar molt a les cultures Occidentals, que han arribat fins avui en dia.
Paula García ha dit…
Deixa'm afegir que en el teatre hi podem veure reflectida com era la societat de l'època, com per exemple el masclisme obvi, com bé has dit amb el que els actors només podien ser homes. Però em refereixo a l'hora de ser escrit. Com podem també veure en comèdies de Plaute, per exemple.

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE