LES AMAZONES

Les amazones era un grup de dones guerreres. Es creu que ren filles d’Ares i la nimfa Harmonia, i no se sap del tot cert si realment van existir o són personatges ficticis.
Eren nòmades, i no se sap on vivien exactament, però es creu que al principi estaven situades a l’Àsia menor, entre el mar Caspi i el mar Negre, i més endavant es van moure a Lesbos, Lemnos i Samotràcia.


Alguns autors clàssics diuen que el seu regnat va durar 1.000 anys, i el seu grup estava format únicament i exclusivament per dones. 

Hi ha gent que creu que, per evitar que hi hagués homes en el seu grup (tot i que n’hi havien que tenien criats) les dones que formaven part de Les Amazones, només podien mantenir relacions sexuals amb home estrangers i que no coneguessin de res, i si es quedaven embarassades i tenien un fill, era assassinat o mutilat. I també es creu que elles mateixes es van declarar enemigues de Hèrcules
En canvi, si quan naixia la criatura era una nena, de petites els se’ls tallava el pit dret, així quan es feien grans, els hi era més fàcil fer servir l’arc.

Com es pot deduir, les amazones no adoraven a cap déu, sinos que adoraven a una deessa, Àrtemis, i segons les llegendes, el seu etil de vida les guiava en les seves guerres.

Encara que no hi hagin probes evidents, es creu que van ser elles les que van fundar la ciutat d’Efes (que es troba a l’actual Turquia), i també que van construir el gran temple de Àrtemis.


     Temple de la ciutat d’Efes
     Imatge del temple d’Àrtemis
  • LLGENDES I MITES:
Tot i que hi han proves de que van existir, apareixen en  diferents mites, com per exemple, Els dotze treballs d’Hèrcules,que és el més conegut, però també apareixen en altres llocs, com la Ilíada i moltes altres històries, de les quals no en són les protagonistes directes, però en totes elles se les destaca per la seva força, habilitat amb l’arc, i sobretot, pel seu valor.
  • CURIOSITATS
El nom d’Amazones significa “dona sense pit”, i es deien així perquè, com he explicat abans al néixer se’ls tallava el pit dret.

El riu Amazones, està relacionat amb aquest grup de guerreres, ja que quan els Europeus van arribar a les terres de l’Amazones per primera vegada, van trobar una tribu femenina, i els hi va recordar a les Amazones gregues, i per això té aquest nom.

A continuació us deixo un vídeo on explica més coses sobre la seva història:


Clàudia Dot
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Bona feina. Aquestes guerreres, que no sabem si són 100% reals, van tenir una semblança amb les dones guerreres dels escites. També tenen similituds amb les valquíries, personatges femenins de la mitologia escandinava. Per altra banda, m'agradaria comentar que m'ha semblat salvatge que els tallessin el pit dret a les nenes, ja que encara que fos per un millor ús de l'arc, ho trobo irracional.
Anònim ha dit…
Molt interessant. Una de les reines amazones més importants va ser Hipòlita. Ella tenia un cinturó màgic que havia heretat del seu pare, el déu Ares. Va ser assassinada per Heracles.
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt. Em sembla molt interessant la contraversia que hi ha respecte les dones. Em refereixo a que, hi havia un grup de dones guerres molt importants i respectades, però llavors quan es tractava de guerres i batalles les altres dones (no amazones) "no eren hàbils" per lluitar.
Amy Serres ha dit…
Molt interessant. Vull comentar que, tot i que en la civilització grega evidentment es veien com a persones fortes i temibles, a la modernitat s'ha distorsionat aquesta imatge. Només cal mirar com es representen en les pel·lícules d'aquest segle: més aviat són enfocades com a objectes sexuals que guerreres (per exemple, la peli "Justice league").
Nicole Aillon ha dit…
Tot ha set molt interessant, i vull afegir que una de les més importants va ser Pentesilea, de qui es diu que va participar en la guerra de Troia, demostrant el seu valor en la guerra.
Raquel Larrubia ha dit…
M'ha agradat molt i ha estat interessant, però m'agradaria afegir que he vist que quan les noies naixien i eren petites, només néixer ja els hi tallaven un pit però que per així quan siguessin grans puguessin controlar millor l'arc i la llança.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)