LES AMZONES

Les amazones van ser un poble nòmada de dones guerreres, la seva existència és incerta i ha estat repetidament discutida pels historiadors. Tot i que no es pot confirmar que existís una tribu de dones amb aquest nom, sí que s’han trobat restes arqueològiques de tribus majoritàriament femenines i amb característiques clarament guerreres.

Amazones, Johann Heinrich Wilhelm Tischbein, 1751-1829.

Tot  que no són un mite únicament europeu, les amazones de la mitologia Grega habitaven vora del mar Negre, a la vora del riu Termondont de forma independent governades per la seva reina. Les amazones es regien per un sistema matriarcal, on al capdamunt hi trobem la reina amazona.

Eren caçadores, a banda de guerreres i retien culte a Àrtemis, la deessa de la naturalesa, la lluna i la caça. Com Àrtemis les amazones eren famoses per la seva destresa amb l'arc. De fet es creu, tot i que encara genera dubtes, que les amazones es tallaven el pit dret per tal de poder dominar l'arc i lluitar amb més facilitat. Una del les teories sobre l'origen del seu nom és que l'etimologia literal de "amazona" (a+mazos) significava "sense mama", és a dir "sense pit". Tot i així l'origen del terme "amazona" és incert, també pot ser que provingui del Sànscrit ja que en Sànscrit "amazona" significa guerrera.

Diana, o Àrtemis de Versalles, Leocares 325aC.

Segons la mitologia grega aquestes notables guerreres eren filles d'Ares, el déu de la guerra, y la nimfa Harmonia. Per assegurar la seva continuïtat, un cop l'any tenien relacions sexuals amb els homes de tribus veïnes. Si els fills eren nens, els mataven o els retornaven als pares, en canvi si eren nenes els tallaven el pit dret i les educaven en la caça i la guerra.  

La batalla de les Amzones, Peter Paul Rubens 1615

Com hem dit es regien per una monarquia, es creu que les reines eren elegides.
Les reines amazones més destacades són les germanes Pentesilea, que segons la mitologia va guiar les amazones durant la guerra de Troia, i Hipòlita, propietària del famós cinturó.

Hèrcules, en un dels seus 12 treballs va rebre la missió de robar el cinyell màgic d'Hipòlita, la reina de les amazones, que va caure en batalla contra l'heroi i, segons algunes versions va morir juntament amb altres amazones.

Hèracles pren en cinturó a Hipòlita, J.M.Fèlix Magdalena

Les amazones van acabar lluitant contra Atenes després que Teseu, qui acompanyava a Hèracles en la seva missió de recuperar el cinturó, s'emportés a Antíope a la seva terra.

En l'actualitat les amazones han servit com a font d'inspiració a personatges de la literatura com la superheroïna dels còmics DC Wonder Woman o la tribu de les Kuja de la popular sèrie d'animació One Piece. 

Wonder Woman, 2017
Júlia Vilaró
1r Batx

Comentaris

Duna Garcés ha dit…
M'ha agradat molt. Una altra reina destacable va ser Antíope, que va ser raptada per Teseu. Per aquesta raó, l'exèrcit de les amazones va ocupar l'Àtica.
Clàudia Dot ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una curiositat que podem afegir és que, encara que les amazones fóssin nòmades i no se sapoga exactament en quins llocs van viure, es creu que al principi vivien a l’Àsia menor, entre el mar Caspi i el mar Negre, i més endavant es van mour cap a Lesbos, Lemnos i Samotràcia
Queralt Marsal ha dit…
Molt interessant! Una pregunta: se sap d'on ve el nom d'Amazones?

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE