3 de maig del 2021

LA CIVILITZACIÓ MICÈNICA

El món hel·lènic, igual que el romà, va desenvolupar-se a través de la unió de diferents pobles; en el cas dels grecs, aquests pobles es van establir al sud de la península balcànica i a les illes del reconegut mar Egeu. Les civilitzacions minoica i micènica son la base del món grec.

Origen

Detall d'un mosaic a on s'hi representen Cal·líope i Homer

Quan els aqueus, un poble del nord, es van establir als Balcans aproximadament entre els anys 1400-1200 a.C (finals de l'edat de bronze) i van emmurallar les seves ciutats. El nom de micènics sorgirà posteriorment a través de la polis de més rellevància, Micenes, tot i que els aqueus també van fundar ciutats amb molt pes, com Argos i Tirint. Segons els mythos, Perseu, fill del déu Zeus i la princesa Dànae, va fundar aquesta ciutat. Molt art i cultura van néixer a les ciutats feudals d'aquest poble degut a l'abundància de riqueses acumulades gracies al comerç (favorable degut a la situació geogràfica) i expedicions militars. Homer, el poeta èpic, va enaltir la profecia del seu rei, Agamèmnon (rei d'Argos, una ciutat micènica), que va dónar a peu a la cèlebre Guerra de Troia. 

Rellevància Cultural

Detall d'art micènic en un gerro

Com ja s'ha esmentat prèviament, la societat Micènica  es reconeguda per les seves peces d'art (a on s'hi inclouen l'arquitectura, les pintures al fresc, la ceràmica i les joies) però també destaca per tenir una organització urbanista, uns estats palacials i per tenir el seu propi sistema d'escriptura, el lineal B. La cultura micènica és de gran importància, ja que es podria dir que és la mare, juntament amb la cultura minoica, de la civilització grega. Per això, moltes de les peces d'art que s'han trobat, pertanyents als micènics, són similars a l'estil artístic que caracteritza als grecs. 

Pintura d'un carro de guerra micènic.

Entre els vassallatges artístics que els micènics donen als grecs també en podem trobar de bèl·lics, com per exemple el carro de guerra tirat per dos cavalls, o de socials com l'estructura sociopolítica patriarcal (que coincideix amb totes les cultures indoeuropees), i una de les herències culturals més rellevants és els sistemes econòmics i el desenvolupament del comerç, ja que això va permetre que la cultura hel·lènica esdevingués una de les bases de la cultura occidental.

Sistema polític

El sistema polític micènic era el d'una estructura feudal, a on al cap damunt hi havia un rei o wánax (un mot que tot i ser estrictament micènic va ser utilitzat en textos homèrics en l'epítet en el que es parla de la relació que tenia el rei Agamèmnon amb altres cabdills Aqueus), seguit per diversos prínceps o basiléwes que representarien al monarca en diversos territoris.

Màscara d'Agamèmnon (rei micènic)

Fi de la Civilització Micènica
Entre els segles XIII i XII a.C., diverses ciutats micèniques foren atacades, conjuntament amb la gran ciutat de Micenes, cosa que va produir un col·lapse (en el que els estudiosos no saben dir si va ser causa dels pobles del nord "grecs doris" o dels pobles de la mar, o de fins i tot una possible revolta social) del que aquesta rica civilització no en va ressorgir.

Gerro micènic de guerrers

Els textos homèrics
Els textos que va escriure Homer han pogut ajudar a preservar el record d'aquesta cultura, ja que els protagonistes de la llegenda solien ser Micènics. A aquests textos també s'hi troben constants referències a la cultura micènica i al bronze com al metall propi de la cultura aquea. Tot i que no tota, si que es veritat que una gran part de la cultura micènica s'ha pogut desxifrar i relacionar a partir d'aquests textos.

Bust d'Homer
    

Jacint Salat i Casacuberta
1r Batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts