26 de maig del 2021

HÈSTIA, LA DEESSA DE LA LLAR

Hèstia és deessa grega de la llar, el foc, l'arquitectura i família i forma part dels dotze déus olímpics. Tot i així, és significament menys coneguda que la majoria d'aquests dotze déus, encara que va ser la primera filla de Cronos i Rea (per tant també la primera de ser cruspida per Cronos, però l'última de ser escopida: l'hi diuen la més gran i la més jove). La seva poca popularitat pot ser deguda al fet que va ser una deessa més aviat discreta i pacífica, i no va protagonitzar cap dels grans escàndols, drames ni conflictes de la mitologia, fent que no sigui pressent en cap de les grans obres d'Homer, la Ilíada i l'Odissea. De fet, amb prou feines sortia de l'Olimp.

Hestia Giustiniani, Desconegut, 460 BCE

Es creu que la literatura grega clàssica, generalment no l'hi va prou fer justícia. La literatura és vaga en la descripció de la representació física de la deessa tot i que sempre es representa portant un vel. Hi ha qui creu que es deu al fet que els artistes no a devien trobar la seva personalitat interessant o inspiradora. Tot i així, se l'hi han fet lloances amb poemes de grans poetes com Ovidi, Apol·lodor i Hesíode.
Vesta, Sebastiano Ricci, 1723

Hèstia va ser una de les tres deesses verges, juntament amb Artemisa (la deessa de la caça) i Atena (la deessa de la intel·ligència), tot i que va ser un objectiu per tant Apol·lo com Posidó. Ella, però, no tenia cap intenció amb cap dels dos i va jurar davant del seu germà Zeus la virginitat eterna. Zeus, com a resposta, l'hi va donar el do de la puresa i de la guia espiritual.
Una canço sobre Hèstia

Queralt Marsal
1r Batx

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona entrada, Queralt! M'agradaria afegir que en la mitologia romana se l'anomenava Vesta. Es comenta que Hèstia va ser la inventora de la construcció de cases i la protectora de sentiments més íntims.

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt interessant. El nom Hèstia prové de la paraula del grec: "Ἑστία" i significa llar; això és perquè és la deesa de la llar.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant. Una curiositat que podria afegir és que, tot i ser una deessa poc reconeguda, en totes les ciutats de l'època s'hi col·locava un foc central en el seu honor, per invocar la seves benedicció.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una curiositat que podem afegir, és que en cada ciutat i en cada poble, els grecs van construïr en honor d’Hèstia una llar pública, que li van posar ell nom de Pritaneo, el qual estava presidit per una flama eterna.

Anònim ha dit...

Molt bona entrada. Deixa'm afegir que Hèstia era l'única deessa benvinguda en tots els temples.

Amy Serres ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant. Deixa'm afegir que, tot i que Hèstia sí que formava part dels dotze deus olímpics originalment, va cedir el seu tron al palau de deus a Dionís (que Zeus va fer immortal com a premi d'haver inventat el vi) ja que, en afegir un altre deu, s'havien convertit en tretze, el número de la mala sort.

Laia Bardolet ha dit...

M'ha semblat una molt bona entrada, ja que també és important donar a conèixer deesses de les quals no se'n parla molt. M'agradaria afegir que com molt bé has dit no era gaire coneguda i no va participar en gaires escàndols públics però si que és cert que el foc per els grecs era molt important a nivell de la llar i religiós per tant sense Hèstia moltes famílies no hagueren funcionat i moltes coses religioses no s'hagueren dut a terme.

Nicole Aillon ha dit...

Molt bona entrada, i una curiositat de la vida de Hèstia va ser que Príap, un déu menor de la fertilitat, va voler aprofitar d'ella quan dormia, però el bram d'un ase la va despertar i va poder fugir. Per això, l'ase va ser el seu animal preferit.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts