ÈOL, EL DÉU DELS VENTS

Èol és el déu de l'aire i els vents: gràcies a Zeus, qui l'hi va atorgar aquest poder, pot controlar i pacificar els vents. És un déu secundari, és a dir, no forma part dels dotze déus olímpics. A part d'ell existeixen tres més Èols en la mitologia: el fill d'Helen, el fill de Posidó i el rei, fill d'Hípotes.

Éol, guardià dels vents, Ed Stevenhagen, 2005

Vivia amb els seus sis fills i sis filles en una illa, anomenada Eòlia, on podia moure's lliurament i controlava l'entrada i sortida de tots els vents. 

Normalment els déus només els cridaven quan necessitaven ajuda, com quan,  per exemple, Hera l'hi va demanar ajuda per poder impedir que Enees desembarqués a Troia. 

Juno demanant a Èol que alliberi els vents, François Boucher, 1769

També l'hi va demanar ajuda Odisseu, quan aquest feia anys que voltava pel món intentant arribar a Ítaca, el seu regne, ja que Posidó estava determinat a fer-li la vida impossible per tal que no arribi a casa. 

Com que Èol s'havia enfadat prèviament amb Posidó, ja que havia fet trampes mentre jugaven a cartes, va acceptar feliçment a ajudar-lo. 

L'hi va regalar un bot que portava dins seu tots els vents perjudicials, ben tancats, i va deixar un vent favorable, que l'ajudaria a tornar a casa. L'hi va demanar que els utilitzés amb molta cura i seny. 

Èol entrega els vents a Ulisses, Isaac Moillon, 1614-1673

Odisseu l'hi va donar les gràcies, i es va endur el regal cap al seu vaixell amb cura, tal havia demanat el déu. Quan es va adormir, però, uns mariners van robar-li el bot, pensant-se que estava ple d'or. Quan van obrir-lo, tot els vents perjudicials van ser alliberats, creant la tempesta més gran que s'havia presenciat des de llavors. 

Per culpa de la tempesta, el vaixell de l'heroi es va tornar a allunyar-se de casa seva i, després de navegar sense rumb durant quatre dies, esperant que els vents es calmessin, es va trobar al mateix lloc que havia començat: perdut sense idea de tornar a Ítaca. 

Presentació que explica els diferents vents d'Èol:


Queralt Marsal 
1r Batx 

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant. Deixem afegir que, tot i ser personatges diferents, els 3 Eols tenen alguna connexió entre ells. Per exemple, l'Èol fill de Hípotes era net de l'Èol fill de Hel·len.
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt! El nom Èol prové del grec: "aeolos". Avui dia el terme eòlic s'utilitza per tot allò relacionat amb el vent.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)