EL TEATRE ROMÀ

Un teatre romà és una construcció molt típica de l'arquitectura romana. Aquesta es troba en moltes províncies de l'antiga Roma i la seva finalitat era oferir espectacles teatrals.

Els romans, per fer-lo es van inspirar en el teatre grec, però amb la diferència de que els grecs, més complexos, aprofitaven els desnivells de les muntanyes per construir-los i, en canvi, els romans els van crear com un edifici de nova planta.

                          Teatre romà                    

ESTRUCTURA DEL TEATRE ROMÀ:

En els orígens, els teatres romans eren de fusta i desmuntables, al aire lliure. Més tard, però, van seguir els models grecs construint-los de pedra. 

El teatre grec estava dividit en tres parts ben diferenciades: la graderia, que era on seien els espectadors, un espai circular on ballava i cantava el cor anomenat l'orchestra, i l'espai protagonista que era l'escenari (scaena) que era una plataforma on actuaven els actors i les actrius. També, darrera d'aquest, hi havia un edifici que feia de taló de fons, amb el magatzem i els vestidors. 

Pel que fa als romans, van decidir seguir aquesta estructura, però van fer innovacions com les següents per millorar-los:

-Van fer l'escenari més ample

-L'orchestra, que en el teatre grec era en forma completament circular, els romans la van construir semicircular. Aquí hi seien els espectadors més importants.

-Aprofitaven el pendent de la muntanya per recolzar-hi la graderia. Tot i així, hi havien vegades que no disposaven d'aquest avantatge i, quan això passava, construïen els teatres com a edificis independents. 

-Alguns teatres romans, a més, incloïen petits temples a la seva estructura.

-Per cobrir-se de la pluja o de la extrema calor i del sol que feia a l'estiu, moltes vegades els teatres es cobrien amb un tendal per protegir als actors i espectadors.

                                                   L'estructura d'un teatre romà

ELS ESPECTACLES: REPRESENTACIONS, ACTORS I PÚBLIC

Als teatres s'hi representaven diversos tipus d'obres. Alguns gèneres que tractaven aquestes obres, són els següents:
  • Comèdia: eren representacions on es criticava la societat del moment. Un d'aquests tipus de comèdia i, el més popular i important, és la fabula pallitata: una comèdia llatina de tema i personatges grecs. Aquest, es contraposava a la fabula togata, de creació romana.
  • Tragèdia: es feien arguments seriosos de temes històrics, de l'actualitat o mitològics.
  • El mim: es donava a terme l'expressió corporal, ja que no hi havia diàleg. Aquests espectacles eren de tema cruel o eròtic i, a diferència d'altres tipus d'obra, els papers femenins eren representats per dones. 
Pel que fa als actors, normalment sempre eren homes qui representaven les obres de teatre. Aquests portaven perruques i màscares i informaven al públic sobre els personatges que s'interpretaven.
El públic, encara que els romans mai van ser uns grans aficionats a les representacions teatrals, era inquiet i nerviós; és a dir, si no els hi agradava el que estaven veient o s'avorrien picaven amb els peus,  tiraven coses als actors, cridaven, entraven i sortien del teatre, etc. Es pot dir que era un ambient alegre i bulliciós. Al teatre hi podia assistir tota mena de públic menys els esclaus. 

                                       L'ofici d'actor als teatres romans

Per a més informació feu clic aquí.

Aina Vidal
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una curiositat que podem afegir és que, avu en dia, encara queden alguns d’aquests teatres que van construïr els romans, i dos dels més conegut són: el teatre romà d’Arle (situat a França) i el teatre romà de Palmira (situat a Síria)
També tinc una pregunta, a l’hora d’entrar al teatre, els ciutadans romans havien de pagar algo?
Anònim ha dit…
Molt interessant! Deixem afegir que, tot i que és veritat que els romans podien crear teatres que s'aguantessin sols, quan podien, aprofitaven el desnivell d'una muntanya. Ho feien molt menys sovint, però.
Neus Llovera ha dit…
Una entrada molt interessant! Deixem afegir que, en l'Antiga Roma, el teatre no va figurar com una institució cultural, sinó com un element d'entreteniment popular distingit per les seves obres improvisades de caràcter sarcàstic.
elias ha dit…
M'ha agradat aquesta informació. Jo pensava que els teatres romans els feien de zero, però, veig que aprofitaven els desnivells de les muntanyes. Molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)