LA ILÍADA

La Ilíada és un poema de gènere èpic escrit per Homer, que tracta el setge de la ciutat de Troia pels aqueus, per rescatar Helena, esposa del rei Menelau, la qual va ser raptada per Paris, príncep troià. Després d'aquest fet, s'origina una guerra entre aqueus i troians. 


La Ilíada està compost per 24 cants en els quals es narren diferents successos esdevinguts durant l'últim any de la guerra de Troia, la qual va durar un període de 10 anys. 

Especialment, atén la còlera d'Aquil·les, guerrer grec que decideix mantenir-se el marge del conflicte després d'enfadar-se amb Agamèmnon, líder de l'exèrcit aqueu que li pren a la seva esclava Briseida. 

La Ilíada, al costat de l'Odissea, és una epopeia atribuïda a Homer. Els dos poemes suposen un compendi de textos tradicionals que havien estat llegits verbalment pels rapsodes durant segles. 

       Jocs en honor a Pàtrocle, Carle Vernet (1791)

Com he dit hi havia 24  cants diferents en els quals explicaven diferents successos:

Cant 1: la pesta i la còlera 

Després de nou anys des de l'inici de la guerra de Troia, conflicte bèl·lic entre aqueus i troians, la pesta irromp en el campament dels aqueus. Un endeví, assegura que la malaltia no cessarà llevat que Agamèmnon lliure a Criseida a Crises, el seu progenitor. Quan Agamèmnon cedeix la seva esclava, rapta a Briseida, esclava d'Aquil·les, provocant la fúria d'Aquil·les. A continuació, Aquil·les decideix retirar-se del campament i Zeus recolza la seva decisió.  

Cant 2: El somni d'Agamèmnon i la Beòcia

En el cant segon, Zeus li envia un missatge a Agamèmnon a través d'un somni per dir-li que ha de continuar amb la presa de Troia. De totes maneres, l'èxode cessa quan Agamèmnon es prepara per anar a la guerra i comença enumerar les diferents embarcacions les quals disposen per a la batalla. 

Cant 3: Els juraments i Helena a la muralla

L'exèrcit troià i l'exèrcit aqueus s'ajunten a la batalla. Paris repta Menelau per a un duel entre ells dos. Helena veu el combat, ja que ella és la recompensa de qui guanyi la batalla. 

Quan Menelau està a punt de matar Paris, apareix la deessa Afrodita per salvar-li la vida. 

Cant 4: Violació dels juraments i revista de les tropes

En el cant 4, els déus estant reunits i debatent sobre el duel, Zeus vol cessar el combat, o sigui, aturar-lo. Però finalment decideixen que la guerra ha de continuar. 

Atena, deessa de la guerra entre altres, decideix baixar a la terra dels mortals disfressada i incita Pàndar a disparar una fletxa a Menelau. Quan Agamèmnon s'assabenta sobre el fet, decideix continuar la batalla. Llavors, els dos exèrcits s'enfronten a la batalla.

Cant 5: Principalia de Diomedes

Atena, deessa de la guerra, aconsella a Diomedes, un heroi aqueu i li transmet ràbia i coratge perquè així d'aquesta manera lluiti a la batalla. 

Per una banda, Pàndar fereix amb una fletxa a Diomedes, però Atenea ajuda i aconsegueix curar-lo ràpidament. Després, ella li adverteix que ha d'intentar evitar atacar els altres déus, llevat que es trobi amb la deessa Afrodita. 

Fins que finalment, Diomedes ataca a Enees, fill d'Afrodita. 

Cant 6: Hèctor i Andròmaca

La guerra entre els aqueus i es troians continua sense l'ajuda dels déus. Els aqueus però, juguen amb avantatge envers els troians. Heleno, un dels prínceps de Troia, li demana a Héctor que viatgi a Troia per ordenar-li a la seva mare i a les dones troianes que s'adrecin al temple de de la deessa Atenea i li facin una ofrena. 

Mentrestant, al camp de batalla, Diomedes i Glauc es troben i realitzen un intercanvi d'armadures en senyal de respecte. 

Hèctor li demana el seu germà Paris que lluiti al seu costat a la batalla. Després, Hèctor es troba amb la seva esposa Andròmaca, la qual plora desconsolada perquè te por de perdre el seu espòs a la batalla. 

Cant 7: Combat a la muralla

Hèctor un dels troians més importants vol enfrontar-se els aqueus i repta un duel a un d'ells, Áiax Telamoni és l'aqueu a qui s'enfronta. La batalla es fa el vespre, quan els combatents fan una treva. 

Néstor, ordena als aqueus construir una muralla per protegir el seu campament i també per altra banda aprofita per incinerar els cadàvers. Els troians debaten de si han d'entregar a Helena o no.

Cant 8: Batalla interrompuda

Zeus prohibeix a tots els déus que no poden ni ajudar ni intervenir amb la guerra entre els aqueus i els troians. Atenea accepta les condicions de no ajudar ni intervenir però demana i sol·licita que les deïtats puguin només aconsellar als homes duran la gran batalla. 

Després del debat que hi ha l'Olimp Zeus envia un raig a la terra i els aqueus marxen. No obstant això, Néstor no aconsegueix escapar i un dels seus cavalls mor.

Agamèmnon sol·licita l'ajuda de Zeus i ell beneficia les seves tropes, els aqueus. Les deesses Hera i Atenea baixen de l'Olimp per ajudar els grecs però Isis, una deessa, les frena. 

Cant 9: Ambaixada a Aquil·les

Agamèmnon proposa el seu exèrcit retirar-se de la guerra i tornar a casa. Diomedes no accepta la seva proposta de retirar-se i li adverteix de que ell continuarà la guerra. A continuació, Néstor li aconsella a Agamèmnon que es disculpi amb Aquil·les, i aquest li promet que li tornarà a la seva dona. Però Aquil·les està molt ofès i no accepta el seu perdó. 

Cant 10: Gesta de Dolón

Agamèmnon i Menelau decideixen espiar el campament troià. Però els encarregats de dur a terme aquesta missió són Diomedes i Odisseu.

Per altra banda, Héctor també vol enviar a Doló per vigilar els aqueus. Tanmateix, Dolón es interceptat per Diomedes i Odisseu,  els hi l'interroguen per obtenir informació.

Diomedes i Odisseu descobreixen el pla dels troians i decideixen matar als soldats tracis i el seu rei Reso, els quals anaven a ajudar els troians en la guerra. 

Cant 11: Gesta d'Agamenón

La batalla comença novament. Agamèmnon participa i sobresurt en ella matant a molts troians. Zeus adverteix a Héctor que si aconsegueix ferir a Agamèmnon, els troians sortiran victoriosos. D'aquesta manera, Agamèmnon és ferit i els troians agafen molt més avantatge.

Mentrestant Aquil·les, qui es nega a lluitar, envia a Pàtrocle perquè esbrini com s'està desenvolupant el combat.

Cant 12: Combat a la muralla

En el cant 12 el combat es a la muralla dels aqueus. Els troians comencen l'atac a tocar de la muralla dels aqueus. Héctor llança una pedra i aconsegueix travessar la porta de la muralla. Gràcies això, obre pas als troians, els qui entren al campament rival arrasant amb tot al seu pas. 

Cant 13: Batalla al costat de les naus

La batalla continua. Posidó assessora els aqueus perquè resisteixin als atacs troians. Héctor continua guanyant el conflicte i avança amb un gran avantatge.

Cant 14: Engany de Zeus

Hera enganya a Zeus i el deixa somnolent. Mentrestant, Agamèmnon està a punt de rendir novament i Posidó ajuda als aqueus en la batalla. 

Per la seva banda, Áiax ataca a Hèctor, el qual queda ferit i ha de retirar-se del combat. Després d'això els aqueus aconsegueixen recuperar el seu avanç. 

Cant 15: Nova ofensiva de les naus

Zeus es desperta i s'enfada amb Hera. Així mateix, li assegura que la batalla la guanyaran els troians si Aquil·les no torni a la guerra. 

Així que Zeus li dóna forces a Hèctor i els troians, els que aconsegueixen arribar fins les naus dels aqueus i aconsegueixen elevar la seva posició de batalla.

Cant 16: Gesta de Pàtrocle

En el cant 16, Héctor crema les naus dels aqueus. Mentrestant, Pàtrocle busca l'ajuda d'Aquil·les i li demana les seves armes perquè així d'aquesta manera pugui ajudar els grecs.

Així, Pàtrocle arriba a la batalla vestit amb l'armadura d'Aquil·les i aconsegueix espantar els troians, ja que el confonen per Aquil·les i fugen. 

Tot seguit, Apol·lo ajuda als troians i colpeja a Pàtrocle per l'esquena. Finalment acaba morin en mans d'Héctor. 

Cant 17: Gesta de Menelao

Els aqueus vengen la mort de Pàtrocle i lluiten en moltes més forces. Els troians volen aconseguir l'armadura d'Aquil·les, la qual és furtada per Héctor. 

Finalment, els aqueus aconsegueixen emportar-se el cos de Pàtrocle a les naus.

Cant 18: Fabricació de les armes

Antíloco informa Aquil·les de la mort del seu amic Pàtrocle. Aquil·les tot enrabiat i enfadat decideix venjar la seva mort i enfrontar-se a Hèctor.

Els troians es reuneixen i parlen sobre com continuar amb la guerra. Mentre que alguns es volen protegir després dels murs de Troia, Héctor pretén lluitar en camp obert. 

D'altra banda, Tetis, mare d'Aquil·les, aconsegueix una armadura nova per al seu fill per mitjà d'Hefest, déu del foc.

Cant 19: Aquil·les deposa la ira

Aquil·les es disposa a combatre amb l'armadura que li ha proporcionat la seva mare. Però abans decideix fer les paus amb Agamèmnon, qui li retorna a la seva esclava, Briseida. 

Cant 20: Combat dels déus

Zeus descobreix que Aquil·les ha tornat a la batalla així que permet que els déus intervinguis i ajudin al bàndol el qual ells prefereixin. 

Aquil·les lluita en el camp de batalla deixant morts durant el seu pas. Durant el seu camí en el combat troba a Enees i l'ataca, però Posidó aconsegueix salvar-l'hi la vida. 

Cant 21: Batalla al costat del riu

Aquil·les continua matant sense pietat a tots els troians que es creuen pel seu camí. 

Encamandre, el déu dels rius, s'enfada i li demana a Aquil·les que pari de matar a gent. Davant la negativa d'Aquil·les, el déu l'envolta amb les seves aigües i Hera va a rescatar-lo. Així mateix, els déus es barallen entre ells, uns en defensa dels troians i el altres en defensa dels aqueus.

Príam ordena obrir les portes de la ciutat i Apol·lo aconsegueix allunyar Aquil·les dels murs de Troia. 

Cant 22: Mort d'Hèctor

Té lloc la batalla entre Hèctor i Aquil·les al voltant de les muralles de la ciutat. Aquil·les ataca a Héctor, però ell intenta escapar. En un duel final, Hèctor acaba sent assassinat per Aquil·les, qui després lliga el seu cadàver a un carro de combat i recorre amb ell tot el voltant de la ciutat, com una manera d'humiliar-lo.

Cant 23: Jocs en honor a Pàtrocle

Els aqueus celebren un funeral en honor a Pàtrocle. Durant l'acte, el difunt apareix el seu amic Aquil·les i li demana que enterri el seu cos perquè pugui descansar en pau a la terra dels morts. Finalment, tenen lloc uns jocs en el seu honor: carrera de carros, lluita lliure, llançament de pes, entre d'altres. 

Cant 24: Rescat d'Hèctor

Príam es dirigeix al campament d'Aquil·les i li demana que torni el cos d'Hèctor els troians perquè li puguin fer un enterrament digne. 

          Príam suplicant Aquil·les, Ivanov

Llavors, tots dos es lamenten per les seves respectives pèrdues i, finalment, Aquil·les lliura el cos d'Héctor. Així mateix, accepta una treva d'onze dies per celebrar el funeral d'Héctor, després de que el combat entre troians i aqueus continui. 

Finalment, el cos del troià arriba a Troia, on se celebra un funeral en el seu honor.

El missatge de la Ilíada és que ens ensenya una clara consciència d'un univers humà i diví que coexisteixen i el qual implica saber mantenir una relació equilibrada entre els mortals i els déus.

Aquí us deixo alguns slideshare per si teniu algun dubte.


Rut Lagonigro Teixidó
1r batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt intressant.
Una informació que podem afegir es que, Homer va ser un famós poeta de l’Antiga Grècia, que va viure aproximadament en el segle VIII a.C. I a part d’haver escrit lla Íliada també va escriure altres poemes èpics com ara la Odissea, que també és una de les princials obres de l’antiguitat.
Anònim ha dit…
Molt interesant. Afegeixo que els gèneres que caracteritzen cada part de l'obra són l'epopeia (relats amb versos llargs o prosa que explica fets importants per un poble sobre un heroi) i l'èpica (relats que narren les aventures d'un heroi que representa tots els ideals de la classe social aristocràtica o guerrera).
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant. Deixa'm afegir que es diu Ilíada perquè Troia en greg es deia Ilium
Anònim ha dit…
També voldria preguntar si en el casament dels pares d'Aquil·les (Tetis i Peleu) hi va haver algun regal més a part de la poama auria
Anònim ha dit…
Una altra cosa que m'agradaria comentar és que els cavalls d'Aquil·les eren inmortals i van ser regalats per Posidó, i aquests van ser els que van arrossegar el cos d'Hipòlit
Anònim ha dit…
Per últim m'agradaria dir que Homer és probable que fos un personatge representatiu és a dir que entre l'Ilíada i l'Odissea hi ha un interval de més de 100 anys, per tant, pot ser que els mèrits se li van atribuir a Homer però realment no eren seus...
Amy Serres ha dit…
Molt interessant. Voldria afegir que el deu Apol·lo, fill de Zeus i germà bessó d'Artemisa, era el deu patró de la ciutat de Troia. Es deia que a través dels temples en honor seu, protegia les parets de Troia i per això la tripulació grega va tardar tants anys a traspassar-les.
Julià Pagespetit ha dit…
molt interessant, però tinc un petit dubte cuan va ser escrit el poema?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)