29 de maig del 2018

TRIPTÒLEM

Còpia romana d'estàtua de Demèter
En la mitologia grega, Triptòlem era un semidéu i un heroi que va aprendre de Demèter les arts de l'agricultura i a la vegada va ensenyar als grecs.

El mite explica que, mentre buscava a la seva filla Persèfone, Demèter va arribar a Eleusis disfressada com una vella. Allà va conèixer a les filles de Céleo, explicant-los que es deia Doso i que era una cretense que havia estat raptada per pirates, i que podia realitzar qualsevol tasca domèstica que li donessin. Així va conèixer a Metanira, (dona de Céleo) qui li va demanar que cuidés del seu fill Demofont, germà de Triptòlem. Demèter es va encapritxar amb el nen i, volent fer-lo immortal, pel dia  l'ungia amb ambrosia i a la nit l'exposava a les flames.

Com Demefont creixia més de lo normal, la seva mare, Metanira, va vigilar Demèter i va acabar sorprenent-la posant el nen el foc. Llavors va cridar, i el nen va ser consumit per les flames. Demefont va ser recollit del terra i les seves germanes el van anar a rentar i abraçar amorosament, però no van poder consolar-lo. 
Va ser llavors quan Demèter es va revelar com a tal, canviant la seva alçària i aspecte, apartant la seva velles, i va ensenyar a Céleo i als elesins, els rituals que celebrarien en el seu honor. Demèter va donar llavors a Triptòlem grans de blat i un carro alat d'una sola roda tirat per dracs perquè plantés les llavors des de l'aire per tota la terra, ensenyant-li d'aquesta forma l'art de l'agricultura. A través d'ell, la resta de Grècia va aprendre a plantar i segar cultius.


      
Demèter, Prosèrpina i Triptòlem, en un relleu d'Eleusis.
 Museu d'Eleusis.

Segons algunes versions, va ser així com la deessa va agrair a Triptòlem la informació sobre la seva filla que aquest li havia donat. Quan Triptòlem va ensenyar a Linco, rei de Escítia, les arts de l'agricultura, aquest va refusar ensenyar-les als seus súbdits i va tractar de matar a Triptòlem per enveja. Demèter el va convertir en un linx perquè no ho fes.


Podem trobar escultures de Triptòlem i d'aquest mite que acabo d'explicar a Reus, a la plaça Joan Rebull feta per el mateix Joan Rebull i dissenyada per Enric Llimona que es va inspirar en la rosa de Reus. 

Les plataformes representen els pètals de la flor i fa homenatge a la ciutat de Reus com a centre de comarca i capital cultural.











Clara Serrat
4t ESO

4 comentaris:

Angie Pérez ha dit...

Segons el que havia llegit, Linco, el rei d'Escitia va refusar ensenyar al seu poble l'art de l'agricultura per enveja a Triptòlem i, com has explicat tu, fins i tot va intentar assasinar-lo.

Unknown ha dit...

És interessant veure la capacitat de canviar de forma i aspecte dels déus ja que a vegades els mites comencen degut a aquestes transformacions i crec que no se'ls dóna suficient importància. Molt bona entrada!

Helena ha dit...

M'he sorprès al llegir el fet de que la mare deixés consumir el seu fill pel foc. Trobo interessant la capacitat que tenia Demèter en intervenir i transformar el seu físic, crec que acabo de descobrir una nova capacitat que podien tenir els Déus. A més a més, m'agrada també, la conseqüència útil que comporta cada Déu, en aquest cas, el fet d'apendre a plantar i segar.

Unknown ha dit...

Desconeixia totalment aquest mite i, he de dir que m'ha sorprès molt la manera com tracta la mare al seu fill Demofont, deixant que sigui consumit per les flames. És molt interessant, també, la manera que té Demèter de imposar la seva figura als seus enemics, a través de transformacions. Finalment, penso que la manera en que Demèter ensenya a Triptòlem l'art de l'agricultura és molt enginyosa.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts