L'ORACLE DE DELFOS

L'oracle de Delfos és una de les restes més destacades que queden de la cultura religiosa de l'Antiga Grècia. De fet, es podria considerar com una de les imatges principals actuals de la religió de llavors, quan creure en els déus era unànime i, fins i tot, necessari per a tothom.

QUÈ ERA UN ORACLE?

L'oracle era un espai consagrat als déus que es va convertir en la via de comunicació entre homes i déus més important de l'Antiga Grècia. Només podien fer-hi consultes aquells homes immaculats, és a dir, que no havien comès cap crim ni acte impietós, i aspergits d'aigua lustral (nosaltres la coneixem com a aigua beneïda, segons la religió cristiana). Com a resposta, les divinitats es podien manifestar directament o bé per signes, prodigis, somnis, o ocells. La interpretació de les respostes de les divinitats les duien a terme les sibil·les, unes sacerdotesses encarregades de transmetre i explicar la voluntat divina.

Els oracles tenien lloc en nombrosos santuaris de divinitats i herois, com en el d'Apol·lo, el déu de les profecies per excel·lència, a Delfos, en els de Zeus a Olímpia i a Dodona o en el d'Asclepi a Epidaure. D'Apol·lo, hi havia oracles a tot arreu de Grècia, però el més famós de tots era el de Delfos.


Aspecte actual de l'Oracle de Delfos.
LES SIBIL·LES, TRANSMISSORES DE LES PROFECIES

Abans ja he esmentat la funció de les sibil·les, la qual era transmetre i interpretar les respostes dels déus.

A aquestes endevines se'ls atribuïa el seu poder a uns "vapors d'una olor suau i dolça" que emanaven de les esquerdes de la caverna subterrània. Estudis recents han conclòs que aquestes substàncies eren un tipus de gas etilè que si se'n consumia en grans quantitats podia tenir efectes al·lucinògens.


"Sibil·la Dèlfica" (1509). Fresc renaixentista de Miquel Àngel. Actualment es troba a la Capella Sixtina del Vaticà


Els grecs consideraven Delfos el centre del món i la residència de l'oracle. De fet, entre els segles VI aC i III aC, quan la ciutat va adquirir més importància, aquest temple religiós es va convertir en un pilar de la societat grega ja que molts governants i militars prenien una decisió o una altra en funció de la resposta de l'oracle.

La població de l'Antiga Grècia consultava els oracles per diversos motius, des d'haver de prendre decisions serioses com dur a terme una expedició fins d'altres que podien arribar a ser insignificants i ridículs. 

No només eren els grecs que consultaven l'oracle. Civilitzacions del Pròxim Orient freqüentaven a l'oracle, que va arribar a determinar moments clau de la història antiga en aquests territoris.


Us convido a veure aquest vídeo on podreu observar diverses imatges de l'oracle de Delfos i el seu magnífic entorn paisatgístic.



Ferran Gil
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Tenint en compte que venim de llegir Èdip rei a literatura, crec que tots hem tingut un primer contacte amb l'Oracle de Delfos i com el veneraven a l'antiga Grècia. Una entrada molt interessant!
Unknown ha dit…
Com ha dit la nostra companya Maria, gràcies el llibre de Èdip rei tots hem tingut una mena de relació amb l'oracle de Delfos, tot i que amb aquesta entrada n'he aprés més sobre l'oracle i coom veiem pels grecs o per la població del voltant del Pròxim Orient era molt important per anar a consultar varis problemes.
Helena ha dit…
L'oracle de Delfos, d'alguna manera s'ha convertit en una altra forma en la nostra època. Ha canviat de forma. M'explico: d'alguna manera, avui en dia, també tenim l'afany de voler conèixer allò que no podem: igual que ho volien saber a l'antiga Grècia. Així doncs, l'oracle de Delfos no ha desaparegut, només s'ha transformat.
Unknown ha dit…
Quant al comentari de l'Helena: en què s'ha transformat?
En referència a l'entrada en si, m'ha agradat poder saber més sobre l'Oracle de Delfos, ja que a literatura tan sols en vam donar un cop d'ull. El que m'ha semblat més curiós ha sigut el fet que els "vapors d'una olor suau i dolça" fossin, realment, gas etilè, que com has dit, consumit en grans quantitats podia tenir efectes al·lucinògens. Per tant, que les sibil·les "desxifressin" d'alguna manera el que els déus els transmetien, té una explicació lògica, i és el fet que ho "al·lucinessin".
Angie Pérez ha dit…
Segons el que jo he llegit sobre l'oracle de Delfos, la creença de que aquest temle sagrat era el centre de la terra ve d'una pedra en forma d'ou anomenada "ómphalos", el llombrígol de la terra. Segons la llegenda, Zeus, per tal de calcular el centre del món, va deixar una àliga des de cada un dels dos extrems de la terra i es van creuar just damunt l' "ómphalos", esbrinant així el centre de la terra. Apart de la referència mitològica concordo totalment amb el comentari que ens ha donat l'Helena. L'Oracle no ha desaparegut, sinó que s'ha transformat en totes aquelles fonts d'informació que cerquem constantment per tal de revelar veritats i buscar ajuda o guia en el nostre camí.
Unknown ha dit…
L'Oracle de Delfos és un element de la mitologia grega del qual es parla sempre perquè era molt important i tot i així hi ha tantes coses d'aquest que no sabem que fa que encara sigui més interessant. Molt bona entrada!
Judith Rodríguez ha dit…
És molt curiós pensar que depenien tant de les divinitats. El famós Oracle de Delfos és una part essencial en la cultura grega, com molt bé has dit en aquesta entrada, comptaven amb ell a l'hora de prendre qualsevol decisó. Em sorprèn el fet que només els homes purs poguessin acudir a l'oracle, a part de ser una societat completament masclista, des del meu punt de vista no crec que una persona pugui ser 100% pura, és a dir que mai hagi comès algun acte impietós. Una entrada molt interessant!
Alba Le Riera ha dit…
Encara no havia sentit a parlar de l'Oracle de Delfos, i gràcies a aquesta entrada he pogut veure que és un punt molt important dins la cultura de Grècia. És sorprenent com els grecs van poder construir aquests edificis tant impresionants, que com es veu en el video, estan en un entorn molt elevat, amb l'objectiu de comunicar-se amb els seus déus. Trobo impressionant tot el que arribaven a fer per tal d'adorar a les seves divinitats, molt bona entrada!
Bruna Villegas ha dit…
És curiós com tenien els déus sempre presents. Deixa'm afegir que l'Oracle de Delfos apareix al llibre d'Èdip Rei! Trobo que dins la cultura grega, l'Oracle de Delfos és imprescindible. Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)