MITOLOGIA EGÍPCIA (II): L'ENÈADA D'HELIÒPOLIS

Si heu llegit la meva anterior entrada, sabreu que Egipte té molts déus, amb noms molt estranys. Bé, aquí us explicaré una mica cada déu del grup de l'Enèada d'Heliòpolis:

L'ENÈADA D'HELIÒPOLIS
  • Atum: Originalment, és el déu de la terra. És el déu primordial i creador segons la doctrina d'Heliòpolis, que va substituir a la serp Imy-uaf (serp del caos primordial), per posar en marxa la creació. Se'l representa com un home amb la doble corona (de la unificació de l'Alt i Baix Egipte)
Representació d'Atum
  • Shu: Déu de l'aire, fill d'Atum i nascut junt amb la seva germana Tefnut. Es diu que va sorgir de la unió d'Atum amb la seva pròpia ombra, tot i que també hi ha altres teories. Era la personificació de la calor del migdia i de la sequera a l'aire d'estiu, però també del vent fred del nord i del principi vital de tot ser vivent. També es deia que possibilitava l'ascensió del difunt cap al cel. Apareix com un home amb una ploma d'estruç al cap. A una mà porta un ceptre.
Representació de Shu
  • Tefnut: Deessa de la humitat, personificació del ruixim que dóna la vida i de tot procés corporal que produeix humitat. El seu nom prové de Tef (humit) i Nut (cel). Se la representa com a lleona o com a dona amb cap de lleona.
Representació de Tefnut
  • Nut: Deessa del cel, creadora de l'univers físic i de tots els astres. És germana i esposa de Geb (la Terra), de qui va ser separada per Shu. Els seus fills van ser Osiris, Isis, Seth, Neftis. Es representa com una dona amb el cos en forma de la volta del cel. Es diu que podira ser l'equivalència a Rea a la mitologia grega. 
Representació de Nut
  • Geb: Déu de la terra. És el suport físic del món, i la terra rebia el nom de "Casa de Geb". Representava el principi de la fertilitat i la vida. No tan sols és déu de la superfície, sinó també de les capes inferiors de la terra, i té una paper important en el Llibre dels Morts. És representat com un home verd o fosc amb corona i amb una oca al cap.
Representació de Geb
  • Isis: El seu nom en egipci és Ast. És la reina dels déus, la gran deessa mare. És la deessa de la maternitat i del naixement i la protectora de les mares, els nens i la família en general. També és protectora dels rituals funeraris, i és coneguda com "La Gran Maga" per haver recompost el cadàver d'Osiris, i per haver creat la primera cobra que va obligar a Ra a revelar-li el seu nom secret. És representada com una dona amb un tron al cap.
Representació d'Isis
  • Osiris: Pare d'Horus i marit d'Isis, se'l considera avantpassat directe de la reialesa, i és un dels déus més famosos i importants de la mitologia egípcia. En un principi era déu de l'agricultura, però sobretot de la resurrecció. Després va passar a ser déu de la mort i del més enllà, cosa que el va fer rei i jutge dels morts. Se'l representa com un humà momificat amb una corona blanca i dos plomes.
Representació d'Osiris
  • Neftis: Representa la foscor i tot el que es refereix a ella, representa la part invisible, la nit, la mort com a pas a una altra vida. En aquest sentit és el contrari a Isis, però totes dues treballen juntes en tot el que es refereix al benestar del difunt. Era dona de Seth, però va tenir Anubis, déu de la mort, amb Osiris. Se la representa com una dona amb el jeroglífic del seu nom al seu cap.
Representació de Neftis
  • Seth: El seu principi va ser més brutal que malvat, ja que tenia una força i energia anormals, i va ser objecte d'una interpretació hostil. És déu de la sequera, la violència, la gana i el mar, desencadena tempestes i borrasques del vent del sud. S'identifica amb el desert, i manté una lluita constant amb el seu germà Osiris: terra fèrtil contra desert. La seva equivalència a la mitologia grega seria el monstre Tifó. És representat com un animal no identificat amb orelles rectangulars, cua encarcarada i morro ganxut.
Representació de Seth
Maria Erra
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Crec que explicar la mitologia egípcia és una bona manera d'enfocar-se a altres cultures de l'època. De fet, el món de l'Antiga Egipte durant aquells temps també va tenir la seva importància, així com la seva religió.
Sens dubte, la creença en aquestes figures religioses van marcar molt a les vides dels egipcis i també a molts dels fets històrics del moment.
Helena ha dit…
Trobo molt interessant la manera que tenien d'il·lustrar els seus déus: no pretenien crear una atmosfera de divinitat i de molta expressió, simplement es limitaven a dibuixar el seu perfil i eren els ornaments que portaven que els feien representatius: la figura és sempre la mateixa. Molt interessant!
Unknown ha dit…
Durant aquesta entrada m'he fixat molt en la representació dels déus i és curiosa les diferències entre la mitologia nòrdica, egípcia, grega i romana. Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)