LLATINISMES

Els llatinismes són mots manllevats del llatí o construïts segons les normes estructurals d’aquest llenguatge, dels quals n'hi ha que usem diàriament. Ara llistaré els que s'han adaptat a l'ortografia catalana i s'usen com a sintagmes nominals en diferents àmbits:

[UN] ACCÈSSIT
“Acostar-se a alguna cosa”. Recompensa que es dóna a qui no obté el premi, però s'acosta a ell.
Exemple: Ella va guanyar el primer premi, però a ell li van donar un accèssit.

[UNA] ADDENDA

Són les notes addicionals al final d'un escrit, especialment d'un llibre, per completar-lo o corregir-lo.
Exemple: Sense l'addenda no hauria entès les expressions del text!

[UN] ALTER EGO
“Un altre jo”, “un segon jo”, una altra personalitat d'una mateixa persona. O bé una persona de confiança que representa a un o s'identifica amb ell.
Exemple: Ell és el meu alter ego.

[UN] ESNOB
És una persona que imita les maneres, opinions, etc., d'aquells a qui considera distingits o de classe social més alta per aconseguir aparentar ser igual que ells.
Exemple: Aquell home és un esnob, només es fa amb gent de l'alta societat. 

[UN] EX-LIBRIS
Un ex-libris és una marca de propietat que es posa en un llibre, una etiqueta amb el nom del posseïdor i representacions gràfiques simbòliques.
És l'abreviació de "sine nobilitate", és a dir, "sense títol nobiliari".
Exemple: Aquest llibre pertany a la Maria, hi ha el seu nom a l'ex-libris.

[UN] MAREMÀGNUM
“Confusió d'assumptes o coses”. Literalment significa “gran mar”.
Exemple: Quin maremàgnum, ja no sé què pensar.

[UN] ÍNTERIM
En l'endemig, mentrestant, en l'interval entre un fet i el següent.
Exemple: El pare cuinava, ínterim jo escoltava música.

[UN] MEMORÀNDUM
És un escrit breu destinat a recordar alguna cosa o una nota diplomàtica on es recorden els fets o les raons referents a una qüestió.
Exemple: He escrit un memoràndum per no oblidar tot el que m'he d'emportar.

[UNA] POSTDATA
Literalment significa després de la data, i és l'anotació que s'afegeix al final d'una carta per corregir o afegir informació que s'havia passat per alt o no es coneixia en escriure.
Exemple: A la postdata va escriure el seu número de telèfon.

[EL] QUID
El quid és el punt essencial d'una qüestió, la causa principal.
Exemple: El quid de la qüestió és saber si compres això o allò.

[EL] QUÒRUM
El quòrum és el mínim de membres presents en una assemblea perquè els acords establerts siguin vàlids. Però també significa el mínim de vots necessaris favorables que ha de tenir una votació perquè el resultat sigui vàlid.
Exemple: Al final no vam arribar a cap acord perquè no vam arribar al quòrum.

[EL] SÚMMUM
És el grau més alt al qual pot arribar una cosa.
Exemple: Aquest vestit és el súmmum de l'elegància.

[UN] ULTIMÀTUM
Un ultimàtum són les condicions definitives per negociar, si no són acceptades, el pacte es trenca.
Exemple: El professor va donar-li un ultimàtum per comportar-se bé a classe, si no l'expulsaria.

Èlia Vilà
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Alguns d'aquests llatinismes no els havia sentit a dir mai, o si els havia vist utilitzar, potser no sabia què significaven. Tot i això, alguns dels quals en sé el significat, els utilitzo.
Unknown ha dit…
Èlia, m'ha agradat molt la referència al meu nom (tot i que no sé si ho has fet per mi, ja que Maria és un nom bastant genèric). Igual que la Marta, he fet servir alguns d'aquests llatinismes, però n'hi havia alguns que em no em sonaven gens. Una entrada molt interessant.
Martina Vilar ha dit…
Que interessant! No ho sabia que la paraula "postdata" fos un llatinisme. És una entrada curta, però alhora és divertida i interessant! Molt bona feina!
Anònim ha dit…
Penso que és important conèixer les arrels llatines de la nostra llengua i l'ús d'expressions que fem a partir del llatí. Accèssit, postdata o quòrum són, a més, paraules molt utilitzades en la llengua quotidiana, i que per tant, són molt freqüents en el lèxic comú.
Espero una altra entrada sobre llatinismes. I si no en publiques una altra, consideraré que estaràs a la lluna de la valència.
Unknown ha dit…
Segurament, hi ha gent que s'haurà quedat sorpresa dels llatinismes que fem servir dia en dia i no ho sabem. Però també haig de dir que alguns dels llatinismes no els havia sentit mai. Una entrada interessant.
Unknown ha dit…
Amb aquesta entrada podem veure com canviem l'ús les llengües fins al punt de deixar d'utilitzar tantes expressions. És una entrada molt interessant!
Helena ha dit…
M'ha sorprès descobrir que moltes de les expressions que utilitzo en el meu dia a dia tenen un origen tant llunyà i no en tenia ni idea. Moltes vegades es diu que el llatí no serveix per a res, però ho nego amb rotunditat. Per aquestes raons i moltes d'altres el llatí afirma que aquesta llengua és necessària per conèixer la llengua ( i moltes altres coses) que parlem avui en dia.
Alba Le Riera ha dit…
Aquí es pot veure la importància i influència que va tenir el llatí en l'evolució de les llengües, sobretot perquè avui en dia encara utilitzem expressions que venen d'aquesta llengua morta.
N'hi havien que no les havia sentit mai, una entrada molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)