30 de maig del 2018

MORT NÒRDICA O GREGA? (IV)

Seguirem amb els déus nòrdics ja que encara en queden varis d'importants per explicar. Aquesta serà l'última entrada de déus nòrdics i per això avui en comptes de deu us n'explicaré onze, entre els quals hi torbareu varis dels més importants i dels quals pot ser que n'hagueu sentit alguna cosa.

  1. Jord: És la mare de Thor i és la deessa de la terra. És una deessa molt desconeguda i hi ha qui creu que és un altre sobrenom per a la deessa Frigg esposa d'Odín.
  2. Kvasir: Va ser un ésser nascut de la saliva dels Æsir i els Vanir, és molt intel·ligent, viatja molt ensenyant, etc..
  3. Lofn: És una Æsir i el seu nom significa "pacificadora". És habitualment descrita com una deessa molt afable, cordial i és l'arranjadora de casaments, fins i tot els prohibits. Hi ha qui diu, però, que pot ser una altre forma de la deessa Frigg.
  4. Loki: És el déu del foc i de l'engany i tot i ser gegant se'l considera un Æsir per un pacte de sang fet amb Odin. Va ser el que va matar a Baldr i els Æsir el van lligar però es va deslliurar per lluitar contra els déus en el Ragnarok. No es té gaire informació del seu origen per això se'l considera més un ésser mitològic que una deïtat.
  5. Mimir: És un gegant i oncle matern d'Odin. És el guardià de les fonts de la saviesa ubicades a les arrels d'Yggdrasil. Odin va donar un ull per poder beure de la font ja que Mimir no el deixava. Després de tot això, Odin va tornar a Asgard amb el cap de Mimir per a consultes oculars. 
  6. Njord: És el déu del vent, la terra costanera fèrtil, els mariners, a navegació i la pesca. És el pare de Freya.
  7. Odin: És el déu principal de la mitologia nòrdica. És el déu de la saviesa, la guerra i la mort. Però també se'l considera el déu menor de la poesia, de la màgia, la profecia, la victòria i la caça. A més, igual que el déu romà Mercuri, va inventar un alfabet, en aquest cas l'alfabet rúnic. Se'l representa amb una llança anomenada Gungir i amb un cavall de vuit potes anomenat Sleinpnir. Era l'encarregat d'enviar les seves filles Valquíries a recollir guerrers heroics morts en batalla. Es diu que serà el que guiarà els déus i els humans en el Ragnarok i que serà mort per el llop Fenris. 
  8. Thor: És el déu del tro i la força, normalment fa el paper de protector de Midgard, el món dels homes. La seva arma és un martell anomenat Mjolnir. és el fill d'Odín i Jord. 
  9. Tyr: És el déu dels duels i la glòria. Se'l representa amb una sola ma ja que el llop Fenris li va arrencar quan els déu l'intentaren lligar. És el fill d'Odin i germà de Thor, Baldr, i Hòder. 
  10. Ve: És un dels tres déus de la creació juntament amb el seus germans Odín i Vili, van matar Ymir i van utilitzar el seu cos per crear el món. 
  11. Vili: És un dels tres déus de la creació juntament amb els seus germans Odín i Ve, van matar Ymir i van utilizar el seu cos per crear el món. 


Representació de Thor 


Representació deVe 


Representació de Vili 


Paula Sala
1r Batx

6 comentaris:

Unknown ha dit...

He de dir que aquest conjunt d'entrades sobre la mitologia nòrdica que heu explicat entre tu i la Maria han sigut molt interessants, i, sobretot, diferents al que estàvem acostumats a llegir en aquest blog. També he de dir, que amb tantes divinitats ja gairebé en confonc algunes o no les recordo.
Quant a aquesta entrada en concret, he de dir que m'ha semblat curiós el fet de recordar els noms dels déus Loki i Thor per les pel·lícules de Marvel, ja que són dos personatges força importants. Però tinc un dubte sobre aquests dos personatges: en les pel·lícules de "Los Vengadores", aquests dos apareixen enfrontats. Se sap d'algun conflicte entre ells en la mitologia nòrdica?

Unknown ha dit...

Sempre he pensat que poques religions serien politeistes, com la religió hindú, grega o romana. Però mai havia pensat que en podien haver més religions així. Ara gràcies aquesta entrada he "descobert" una nova religió politeista. Tot i que segurament aquesta religió no te res a veure amb les altres, crec personalment que estan totes relacionades unes amb les altres.

Unknown ha dit...

És per això, Marta, que penso que la miologia nòrdica pot arribar a ser igual de complexa que la grega però amb la diferència de la menor importància donada a les deïtats gregues menors respecte a la mitologia nòrdica i per això hi ha més deïtats a explicar en la mitologia nòrdica.

Unknown ha dit...

De fet, les religions politeistes tenen bastants coses en comú. M'ha agradat molt la teva reflexió ja que no m'hi havia parat a pensar amb detall.

Helena ha dit...

És cert que la majoria de gent només creu que existeixen les religions politeistes més conegudes, com ara la romana. He trobat molt interessant la descripció i la referència que atribuïen a cada Déu. Tot i així, prefereixo els déus grecs. Molt bona entrada!

Alba Le Riera ha dit...

Són molt interessant les diferents qualitats que aportaven als déus, sobretot perquè són més rebuscades. També és molt sorprenent que hi hagin personatges coneguts com Thor i que el seu orígen sigui de la mitologia nòrdica.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts