ARIADNA

Ariadna era la filla del rei Minos i Pasífae de Creta. El seu pare tenia un laberint, en el qual hi havia un minotaure el qual va sorgir de l'engendrament de Pasífae per part d'un toro blanc; d'aquí en va néixer un ésser fantàstic amb cos d'home i cap de toro. El minotaure havia de ser alimentat; així doncs, es va decidir que s'havien d'engendrar 7 joves i 7 donzelles grecs i ser entregats a Creta per entregar i alimentar al temorós minotaure. Durant el tercer any Teseu es va amagar amb els 14 ciutadans que havien de ser entregats al monstre i va decidir anar a Creta, entrar al laberint i donar mort al minotaure definitivament per acabar amb la desgràcia que provocava als ciutadans. Ariadna, quan Teseu va arribar a Creta, va caure profundament enamorada d'ell i va ser gràcies a l'ajuda d'Ariadna, la qual li va donar un cabdell per a trobar el camí de tornada, que el jove va aconseguir escapar del laberint. A més a més, va matar el minotaure i el rei Minos, al descobrir la matança efectuada i va entrar en còlera.  teseu, doncs, va haver de marxar ràpidament de l'illa perquè el rei no el castigués, i amb ell es va endur Ariadna, la qual Teseu li havia promès que es casaria amb ella. Tot i així ella mai va arribar a conèixer la seva terra ja que durant el trajecte van fer parada a l'illa de Naxos on Teseu la va abandonar mentrestant ella dormia.

Les raons per a argumentar aquesta traïció varien i se'n coneixen diferents versions. Uns diuen que Teseu estava enamorat d'una altra dona però no se n'ha extret mai una conclusió definitiva.

Ariadna i Teseu a l'entrada del laberint de Richard Westall

En despertar-se, Ariadna, desesperada, va buscar al seu enamorat, Teseu, per tota la platja, però ell havia desaparegut. Ariadna era l'única que restava en aquella platja, i ella, al adonar-se'n va trencar a plorar. Afrodita, que va veure Ariadna plorant desde l'Olimp, es va compadir de la mala sort de la princesa i va anar fins a Naxos. Al veure-la plorant li va prometre un marit immortal. Afrodita ja sabia que Dionís es dirigia cap a aquestes platges i estava disposada a que s'enamorés d'Ariadna. Es va casar amb Dionís a l'Olimp i aquest li va regalar com a regal de bodes una corona d'or amb pedres precioses d'envejable bellesa i valor.
Ariadna abandonada per Teseu de Angelica Kauffmann. 
Tot i així, el matrimoni amb un déu no li va concedir la immortalitat. I així doncs, un dia, Ariadna, envellida i casada, va morir. Va ser llavors quan Dionís va emportar-se la seva corona d'or i la tirar cap al cel. A mesura que la joia guanyava altura, les pedres es tornaven cada vegada més i més brillants, fins que es van transformar en estrelles. D'aquí neix la coneguda constel·lació d'Ariadna.

Helena Osset
1r Batx

Comentaris

Angie Pérez ha dit…
Segons una entrada que vaig fer sobre el mateix tema i cercant sobre la traïció de Teseu cap a Ariadna vaig trobar que, Les versions d'aquesta traïció varien molt i se n'han fet un sens fi d'hipòtesis. S'ha dit que Teseu estava enamorat d'un altre dona, també que va ser per ordre dels déus. I que Afrodrita en veure Ariadna sola i perduda a Naxos li va prometre un marit immortal, compadint-se de les seves llàgrimes, sabent també que Dionís es dirigia cap aquelles platges. Dionís i Ariadna es van acabar casant a l'Olimp i aquest li regalà com a regal de bodes una corona d'or d'envejable bellesa i valor que en llençar-la Dionís cap al cel es va convertí en constel.lació una vegada morta la mortal Ariadna.
Unknown ha dit…
És increïble com d'una història en deriven moltes més, com per exemple l'explicació de la constel·lació d'Ariadna. Sempre quedo sorpresa de la imaginació i la creativitat que tenien a l'antiguitat per crear aquests mites, que acaben resultant raonables, encara que sapiguem que són ficció.
Èlia Vilà ha dit…
Quin mite més bonic! Quina entrada més interessant Helena. M'ha agradat molt la història d'Ariadna, i sobretot com acaba, ja que Ariadna al final pot ser feliç sense Teseu. M'ha sobtat que al final no aconseguís la immortalitat, té un perquè conegut?
Anònim ha dit…
El més interessant de tots els mites que s'expliquen en aquest blog és que, amb ells, he après que el nom de les constel·lacions actuals provenen de la mitologia grega.
Personalment, ho trobo fascinant!
Felicitats per l'entrada!
Unknown ha dit…
Com sabem, tots els mites tenen diferents variants. Pel que he llegit jo, Ariadna si que aconsegueix la immortalitat com a resultat de casar-se amb Dionís, tot i que l'episodi de la corona d'or s'esdevé igualment. Una entrada molt interessant!
Unknown ha dit…
Crec que ha estat molt bona idea fer l'entrada d'Ariadna ja que quan parlem d'aquest mite sovint es parla només de Minos, el minotaure i altres personatges masculins. Crec que és important remarcar la importància d'Ariadna en el mite. Molt bona entrada!
Judith Rodríguez ha dit…
Aquesta entrada està molt ben enfocada, ja que no només explica la part del mite que tots coneixem sino que també ens mostra la continuació d'aquest, la història de Ariadna, un personatge clau en el mite, ja que és qui ajuda a Teseu a sortir victoriós d'aquella prova. He trobat molt impactant el fet que Teseu traeixi a Ariadna de tal manera, m'ha sorprès ja que resulta molt impropi d'una persona noble com ell.
Molt interessant!
D'aquest mite n'he trobat que hi han diferents versións com per exemple que el desampar de Teseu cap a la jove no va ser per voluntat pròpia sinós que va ser per ordre dels mateixos déus.
Fernanda Paredes ha dit…
Hem sembla un mite força curiós. m'hagués agradat veure alguna de les hipòtesis del perquè Teseu abandonà a Ariadna, però tot i així, bona feina!
Alba Le Riera ha dit…
Els mites grecs són realment sorprenents, plens d'amor i traïcions, i així veiem com els sentiments influeixen a tothom. És sorprenent la història que amaga la constel·lació d'Ariadna, ja que totes les constel·lacions tenen un mite grec diferent, ho trobo molt interessant. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES