MITOLOGIA EGÍPCIA (III): L'OGDÒDADA D'HERMÒPOLIS

Explicada en anteriors entrades l'Enèada d'Heliòpolis, ara vé l'Ogdòdada d'Hermòpolis, d'on va sorgir el déu Ra.

L'OGDÒDADA D'HERMÒPOLIS
  • Nun: És l'oceà primordial. El terme Nun és utilitzat al període tardà, mentre que arcaicament s'ultilitzava Nuu. Era considerada la primera substància abstracta, l'element caòtic que conté el potencial de la vida. Es representa amb forma humana o amb cap de granota i amb dos plomes altes o el jeroglífic del seu nom sobre el cap.
  • Nunet: És la deessa que forma, amb el seu doble, Nun, l'Oceà primordial. Se la representa com una dona amb cap de serp, amb la seva parella Nun al costat.
Nun i Nunet representats de costat
  • Heh: Déu de l'espai i temps infinit, de l'aire, de l'eternitat. Se'l representa com un home assegut sobre el símbol d'or. A les mans té dos fulles de palmera que simbolitzen els milions d'anys de vida desitjats pels humans.
  • Hehet: Deessa, junt amb el seu marit Heh, era la deessa de l'espai infinit. Era representada com una dona amb cap de serp. També era l'encarregada d'ajudar amb els naixements.
Heh i Hehet representats de costat
  • Kek: Encarna les tenebres d'abans de la creació. Com que era el déu de la nit, també estava relacionat amb el dia,ja que es deia que portava la llum del dia. Era representat com una granota.
  • Keket: Deessa esposa de Kek. Junt amb ell simbolitzava les tenebres i la foscor. Veureu que la majoria de déus tenen cap o son representats comuna granota i la majoria de deesses tenen cap o son representades com a serps. Això és una característica d'alguns déus de l'Ogdòdada d'Hermòpolis.
Kek i Keket de costat
  • Amon: És un dels déus principals al panteó egipci. Representa l'ocult i el poder creador associat a l'abisme primitiu. És el déu que no pot ser vist amb ulls mortals, que és invisible tant per déus com per homes. És representat com un home coronat amb dos plomes llargues i verticals.
  • Amonet: Deessa esposa d'Amon. Junt amb ell representa l'ocult i el poder creador associat a l'abisme primitiu. També representa el vent que no es pot veure però que es pot sentir. és representada com una serp o com una dona amb cap de serp amb la corona del Baix Egipte.
Amon i Amonet de costat (a l'esquerra)
Maria Erra
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Tot i no estar especificat en l'entrada, entenc que el sufix -et fa referència a "esposa", oi? En referència a això, he trobat molt curiós que totes les parelles de divinitats es diguin igual però tan sols hi hagi la diferència d'-et al final del nom de la dona.
També volia demanar-te sobre el que has dit que als déus se'ls representa amb cap de granota i a les deesses amb cap de serp. Se sap per quin motiu és això? És a dir, per què precisament aquests animals i no uns altres?
Unknown ha dit…
Ja fa temps que em volia llegir els llibres de mitologia egípcia però degut al poc temps no he tingut la oportunitat i és per això que crec que informació prèvia als llibres em pot ajudar a entendre'ls millor. Una entrada molt interessant!
Helena ha dit…
La veritat és no havia sentit mai o quasi mai a parlar sobre la cultura egípcia, em sembla molt interessant tot i que les il·lustracions mai m'han arribat a acabar d'agradar. Les utilitats que aportava cada déu em semblen molt interessants. Molt bona entrada.
Alba Le Riera ha dit…
És molt interessant saber més sobre mitologia d'una cultura diferent. Havia sentit a parlar sobre aquests déus egipcis, però mai m'havia cridat l'atenció. Si els comparem amb els déus de la mitologia grega, aquests tenen diferents qualitats, ja que representent valors que no estan relacionats en els sentiments, sinó en matèria, com pot ser l'espai, l'aire, etc. Bona feina.
La veritat és que mai havia sentit a parlar d'aquests déus. Em semblen molt curiosos els noms que tenen perquè només s'han d'afegir unes lletres i formen un altre nom, així potser els era més fàcil de recordar. Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES