COM EREN REPRESENTADES LES DONES A L'ANTIGA GRÈCIA, LA MITOLOGIA GREGA I EN L'ACTUALITAT?

La història de les dones és una lluita constant per aconseguir la igualtat de drets i oportunitats en diferents àmbits de la vida social, política i cultural. A través dels anys, les dones han aconseguit grans avenços i han lluitat per aconseguir els seus drets. En aquesta entrada, ens centrarem en com les dones han evolucionat a l'Antiga Grècia, en la mitologia grega i en l'actualitat. Explorarem com les dones eren representades en aquestes diferents èpoques i com ha canviat la seva situació al llarg del temps. 



LES DONES A L'ANTIGA GRÈCIA

Les dones a l'antiga Grècia estaven sotmeses a normes socials estrictes i rols de gènere que dictaven el seu comportament, el seu vestit i el seu lloc a la societat. A l'antiga Grècia, les dones eren generalment considerades inferiors als homes i estaven limitades a un paper subordinat a la societat. Les dones no podien participar en la política ni en la vida pública, se'ls exigia que romanguessin dins dels seus llars. És a dir, els seus papers es limitaven principalment en l'àmbit domèstic. S'esperava que es quedessin a casa i s'ocupessin de les tasques de la llar com ara cuinar, netejar, i criar els fills. Les dones estaven en desavantatge a Grècia per la seva manca d'accés a l'educació. Mentre que els nois rebien una educació integral que incloïa lectura, escriptura, matemàtiques... a les noia se'ls hi va negar l'oportunitat d'aprendre aquestes necessitats.  

Detall d'un lècit de Terracota, que mostra dues dones filant llana i dues dones treballant en un teler vertical, c.550-530aC. Museu Metropolitan d'Art 

Malgrat aquestes limitacions, les dones van trobar diverses maneres de  participar en la vida pública i desafiar de les normes de gènere. Algunes dones van obtenir reconeixement per les seves aportacions intel·lectuals i artístiques, com:
  • Poetessa Safos: Va escriure obertament i apassionadament sobre les seves relacions romàntiques amb altres dones, celebrant l'amor i el desig que hi havia entre dones. Va desafiar els rols i les normes de gènere tradicionals retratant les dones com a agents actius en les seves pròpies vides i relacions. També va ser una fundadora d'una escola per a dones on els ensenyava poesia i música.
  • Filòsofa Hipàtia: Va ser una figura important per a les dones en la seva posició coma filòsofa i acadèmica. Com que les dones tenien poc accés a l'educació i la cultura a l'antiga Grècia, la presència de Hipàtia com a intel·lectual pública va ser una font d'inspiració per a moltes dones. 

Pintura mural de Safo c.55-79 d.C, situada al museu arqueològic de Nàpols 



Representació d'Hipàtia, Rafael Sanzio

LES DONES EN LA MITOLOGIA GREGA

Les dones de la mitologia grega són retratades de diverses maneres, sovint reflectint les normes de i els valors socials de l'antiga Grècia. Algunes figures femenines es representen com a fortes i poderoses mentre que d'altres submises i passives. Tot i així hi ha diverses vegades que eren retratades com a inferiors als homes. Un clar exemple:

  • El mite de Pandora: La idea de que tots els mals del món estaven continguts dins d'un pot donat a una dona ens reforça l'estereotip de les dones com a portadores de la corrupció i el caos. El fet que les accions de Pandora van desencadenar aquests mals al món perpetua la creença que les dones son responsables dels mals de la societat. 
  • El mite de la Medusa: El mite de la Medusa és un clar exemple de la culpa de les víctimes i el càstig de les dones per les accions dels homes. Tot i ser víctima d'una violació, va ser Medusa qui va ser castigada i transformada en un monstre. La transformació de Medusa en un monstre també serveix per reforçar la idea que les dones que no s'ajusten als estàndards de bellesa tradicionals són monstruoses o indejistables. 

LES DONES A L'ACTUALITAT

Els darrers anys s'han avançat cap a una major igualtat de gènere i l'apoderament de les dones,  encara que queden molts reptes pel que fa la representació de les dones en diversos aspectes de la vida, inclosos els mitjans de comunicació, la política... En política, les dones han estat històricament infrarepresentades i marginades, amb oportunitats limitades de lideratge i de presa de decisions. Tanmateix, això està canviant, amb més dones trencant sostres de vidre, i assumint posicions de poder i influència en diversos països i institucions. 

Dones en política



En el lloc de treball, les dones han s'han enfrontat a una discriminació persistent, com ara desigualtats salarials, accés limitat a promocions i assetjament i prejudicis per raó de gènere. 

MANIFESTACIONS I EL DIA DE LA DONA

Les manifestacions serveixen com una manera que les dones tenen per expressar la solidaritat entre elles i construir un sentit de comunitat al voltant d'experiències i objectius compartits. Serveixen per exigir responsabilitats als qui tenen poder i pressionar els governs, institucions, tots perquè prenguem mesures per abordar els problemes als quals s'enfronten les dones. 

Dia internacional de la dona (8 de Març) és Un dia que celebra els èxits socials, econòmics, culturals i polítiques de la dona. La jornada també marca una crida de les lluites en curs per la igualtat de gènere, i els drets de les dones. Ofereix una oportunitat per destacar les contribucions de les dones en la societat, per promoure l'equitat i igualtat de gènere... 




CONCLUSIÓ
Lluita per la igualtat de gènere no tracta d'humiliar altres gèneres sinó de crear un món on tothom pugui prosperar independentment del seu gènere. La igualtat de gènere és essencial per crear una societat justa que beneficiï tothom. Es tracta de crear un món les dones i els homes tinguin les mateixes oportunitats, drets, llibertats, on s'elimini la discriminació i la violència. Per tant, és important que tots unim per lluitar per la igualtat de gènere ja que és una responsabilitat col·lectiva crear un món on tothom sigui tractat amb respecte i dignitat, i on cada individu pugui desenvolupar el seu potencial independentment del seu gènere.


Justie Anaman
4t ESO

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Una entrada encantadora. M'ha semblat molt interessant aquesta entrada, molt ben explicada i bastant curiosa. M'ha agradat molt que heguis relacionat el 8 de març, el dia de les dones amb com eren les dones a l'antiga Grècia. Una entrada molt bona i molt original. Bona entrada !!!
Paula Soldado ha dit…
M'ha agradat molt la teva explicació sobre les dones i la teva pròpia conclusió!
Tinc un dubte per això, les dues dones que van decidir desafiar les normes de gènere com van ser tractades en un principi. És a dir van ser rebutjades o més gent es va a posar a favor d'elles?
Moltes gràcies!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES