SAFO DE LESBOS

Tots coneixem la paraula "lesbiana", però  realment d'on ve? Què pensaríeu si us diguessin que per conèixer l'origen d'aquest mot ens hem de remuntar a una poetessa grega de fa uns 2600 anys? Doncs és així, us presento a Safo de Lesbos.

                         Pintura mural de Safo c.55-79 dC, situada al museu arqueològic de Nàpols.

Safo fou una poetessa grega que va viure fa 2600 anys a l'illa de Lesbos, (situada a la les bores de la ribera oriental del Mar Egeu). No es sap concretament la seva data de naixement, però es diu que va néixer als voltants del 640 a.C. Es sap que fou una poetessa molt reconeguda a la seva època i que no es tracta d'una autora que ha rebut reconeixement segles després de la seva mort. Tot i que escrivia amb un dialecte del grec que no era parlat per molta gent, però dins els parlants sí que va aconseguir força fama, fins i tot un autor com Plató la van considerar una mestra de la poesia, de fet la va anomenar la "desena musa" . 

En ser una dona culta i que, per tant, havia tingut accés a algun tipus d'educació fa pensar que provablement formaria part d'una classe social força alta. Es diu que va ser la fundadora d'una escola per a dones on  les preparava pel matrimoni i els  ensenyava poesia i música. De fet ella i les seves alumnes (amb qui es diu que també mantenia relacions sexo-afectives) feien culte a Afrodita, com ara a " Oda a Afrodita". Per desgràcia gran part la seva obra no s'ha pogut conservar perquè molts dels seus poemes es trobaven a la biblioteca d'Alexandria, que va patir diversos incendis. A més, amb la mesura del temps i la influència del cristianisme l'obra de Safo es va començar a considerar immoral ja que s'entenia que mantenia relacions homoeròtiques. 

De fet, al segle IV un arquebisbe de Constantinoble va ordenar que es cremessin públicament alguns dels pomes de Safo i al segle IX el papa Gregori VII va ordenar destruir totes les copies que hi trobessin de l'obra de Safo, perquè segons ell eren immorals. Se sap que l'amor era el tema principal de la poesia de Safo. Hi ha tendència a només donar importància aquells que són explícitament eròtics, però la poetessa tocava temes que a l'actualitat continuen sent completament vigents en les relacions amoroses com ara la gelosia, la nostàlgia i l'enyorament.  Respecte a la seva mort, hi ha moltes llegendes, la qual cosa no permet que sapiguem del tot com va morir. Entre aquestes llegendes una de les és conegudes es tracta que Safo es va suïcidar per un amor no correspost.

Aquí deixo un article que m'ha semblat interessant on es relaciona a Safo amb altres autores que han parlat de temàtiques similars i que, com es diu de Safo, també es van suïcidar. Entre elles hi ha autores d'alta qualitat literària com Sylvia Plath o Anne Sexton. També dir que pròximament escriuré una entrada complementaria a aquesta fent una anàlisi més profunda de la poesia de Safo. 

Gina Rodrigo 

1r Batx

Comentaris

Irene Altés ha dit…
Realment és una entrada molt interessant i original. Em sorprèn que, contemplant la força de la ideologia masclista de l'època clàssica, Safo fos tant reconeguda i no se li prohibís escriure o crear una escola per a noies, cosa que clarament és un fet a aplaudir. M'he quedat amb el dubte de com es va derivar de Safo de Lesbos a la paraula i concepte "lesbiana". Entenc que té força relació pel fet de que Safo fos homosexual, però com es va fer aquesta connexió? Etimològicament entenc que debria ser a partir del mot "Lesbos" del final del seu nom.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant i original. És fascinant com una figura històrica com Safo pot ser tan important avui en dia especialment en el context dels dret de LGTBIQ+. Els seus poemes encara que escrigués fa milers d'anys, continuen sent rellevants. A més, es trist veure com la seva obra va ser censurada i destruïda per motius morals i religiosos una cosa que lamentablement va passar amb molts altres autors i obres al llarg de la història. Em sembla bastant interessant veure com va fundar una escola per a dones i va tenir relacions sexuals amb elles, ens mostra que malgrat la societat en que vivia, Safo va buscar maneres de desafiar les normes de gènere i sexualitat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES