EL MEU PUNT DE VISTA SOBRE TASQUES EN LA MITOLOGIA GREGA


En la mitologia grega, les figures heroiques i divines s'enfronten a un seguit de tasques impossibles. A través de les seves gestes i aventures, ens transporten a un món fascinant, màgic ple de desafiaments extraordinaris. En aquesta entrada, m'agradaria compartir la meva opinió sobre les tasques en la mitologia grega, ressaltant les seves dificultats, les motivacions que hi darrere... A través d'aquesta reflexió, ens endinsarem en un univers de perills, valentia i triomfs èpics que han perdurat en la imaginació de diverses persones durant segles. Tot i que és subjectiu determinar quines són les tasques més difícils de forma absoluta, a continuació presentaré algunes de es proves més conegudes.

12 TREBALLS D'HÈRACLES
Com a càstig per haver matat la seva esposa i els seus fills en un accés de bogeria induïda per Hera, a Hèracles se li va encomanar l'execució de dotze treballs aparentment impossibles. 
Penso que tots els treballs d'Hèracles eren extremadament difícils, però no tots eren perillosos. Per exemple netejar els estables del reu Auges... Hi havien tasques àrdues que no podien matar directament Hèracles, com per exemple, el segon treball era bastant perillós i devia ser esgotador juntament amb l'última tasca:

MATAR L'HIDRA DE LERNA: Matar l'hidra de lerna era gairebé impossible a causa de diversos factors. L'hidra era una serp monstruosa amb múltiples caps, de fet, posseïa una habilitat única per regenerar-se. Per cada cap tallat, dos més creixien al seu lloc. Només amb aquest poder regenerador el feia pràcticament indestructible. Si això no és suficient, el verí de l'Hidra era mortal! El seu alè era tòxic, la seva mossegada verinosa... imagina-t'ho! Per matar aquest ésser calia no només superar les seves habilitats regeneratives i atacs verinosos, sinó també trobar una manera de neutralitzar el seu creixement. A més, havies de requerir un pensament estratègic, comprensió profunda de les debilitats de la criatura, tècniques de combat... Això és una tasca amb tasques!


Hèracles lluitant conta l'Hidra de Lerna, Fransisco de Zubarán


CAPTURAR EL GOS CÈRBER: Navegar per l'inframón no és una tasca senzilla. El regne està ple de camins traïdors, passadissos laberíntics, il·lusions enganyoses... Per arribar al regne de Hades, havia de creuar el riu. Aquest riu, dividia els regnes dels vius dels morts les seves aigües eren verinoses. Caure al riu significaria la mort per Hèracles. Cèrber era una bèstia temible i poderosa, ben adaptada per vigilar les portes de l'inframón. El seus tres caps li permetien veure en totes direccions, cosa que dificultava que Hèracles s'apropés sense ser detectat. Cèrber posseïa una força immensa. Hades sent el governant de l'Inframón no era conegut per ser acollidor amb els intrusos. Molt menys amb qualsevol intent de robar una de les seves apreciades possessions. 

Hèracles obté el ca Cèrber, Antoni Tempesta


JÀSON I ELS ARGONAUTES: Jàson, l'hereu legítim del tro de lolcus, es enviat a una tasca aparentment impossible pel seu oncle usurpador, Pèlias. Pèlias promet renunciar al tro si Jàson li porta el llegendari Toisó d'Or. Decidit a reclamar el seu dret de naixement, Jàson reuneix un grup d'herois i s'embarca al vaixell Argo per complir la missió.  
La tasca d'obtenir el Toisó d'Or ho considero molt difícil i perillosa per diverses raons: La ubicació era llunyana i perillosa, el Toisó d'Or es trobava a una terra llunyana situada a la punta cana. Era un viatge difícil arribar ja que implicava navegar per aigües desconegudes, enfrontar-se a condicions meteorològiques imprevisibles... L'objecta estava ferotgement protegir per un drac temible que mai dormia. Aquest era un obstacle mortal que calia superar per obtenir el toisó. La presència d'aquest va afegir un element de perill a la tasca. També hi havia condicions exigents d'un rei: l'enfrontament a uns guerrers armats, jou de toros que escullen foc, la sembra de dents de drac... Obtenir el Toisó d'Or no només és difícil a causa de reptes sinó també perquè Jàson va haver de lluitar amb altres herois i rivals potencials ja que ells també desitjaven allò i podrien haver representat una amenaça.



CONCLUSIÓ
La representació d'herois a la mitologia grega va tenir un paper essencial en la configuració del teixit cultural i moral de l'antiga Grècia. Les seves històries ens captiven amb les seves narracions intrigants que mostren el treball dur, la resistència. Les seves històries han impregnat diversos aspectes de la societat moderna en l'àmbit de la literatura, l'art, la cinematografia i fins i tot el llenguatge quotidià. 

Us adjunto una sèrie de televisió anomenada "Jàson i els argonautes" produïda per Hallmark i dirigida per Nick Willing. Un clar exemple de com la mitologia ens continua inspirant!


Justie Anaman
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES