HÈSTIA, LA DEESA DE LA LLAR


Hèstia, és la primera filla de Crono i Rea, i el seu nom vol dir "la llar on s'encenen els focs". Ella, és la deessa del foc i la protectora de la llar i el seu poder, és el de protegir a la gent de qualsevol amenaça física. A més a més, vetlla per a que en cada casa, es respectin alts valors imposats per ella com la rectitud, l'amabilitat i la generositat. 

Quan naixia una nova criatura en una casa, es presentava primer a la deessa i per a ampliar la protecció en les ciutats i les aldees, els grecs, van construir una llar pública anomenada "Pritaneo" que estava presidida per una flama eterna. En aquest espai central, es rebia i mostrava hospitalitat.


Es diu que, de fet, ella juntament amb Demèter, lluita en la Titanomàquia on aconsegueix derrotar els titans. Durant la reparació del mon després de la lluita, es queda en el seu temple en el mont de l'Olimp  on passa la majoria del temps; un dia la visiten Posidó i Apol·lo, i juren per Zeus, la seva castedat convertint-la en ella juntament amb Atenea i Artemisa en las deesses verges principals.

En un altre cas, Hermes la visita per explicar-li les seves aventures i la seva és interrompuda per la invitació que li fa Rea a una festa on se suposa que tots els déus estaran presents; Pirapi, intenta aprofitar-se d'Hèstia en un moment en què tots els déus estan dormint, gràcies a un burro que entra fent molt soroll i tombant les coses, no aconsegueix fer-ho i Hèstia escapa amb la seva virginitat intacte.



Yvonne A. Frimpong
4t ESO

Comentaris

Nora Agulló ha dit…
Hola, Yvonne, em sembla molt correcte la teva entrada. Sabies perquè no hi ha gaire informació ni mites d'hèstia?, doncs és perquè la seva figura era molt pacífica i neutral que gaire bé no sortia de l'Olimp.
Paula Soldado ha dit…
Bona entrada Yvonne! Em sembla correcte i interessant. Saps per això, si hi ha algun temple o algun altre lloc dedicat a Hèstia a part del mont de l'Olimp?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)