COM ERA EL DIVORCI A ROMA ?

El divorci és un tema que durant molts anys ha set un tema tabú, de fet es podia arribar a veure d'una forma dolenta i un acte que no es devia fer. Però el llarg dels anys aquest acte s'ha anat normalitzant i s'ha tret l'estigma en el qual estava, ara tothom coneix més d'una persona que s'ha divorciat i és un fet totalment comú. 

Aquest acte que ha costat una mica de pair i de normalitzar, com era a l'antiga Roma? Estava normalitzat o era un tema encara més tabú? 

                                            DOMVS  ROMANA, CONCUBINA ET CONTUBERNALIS

QUÈ ÉS EL DIVORCI?

El divorci és la terminació legal d'un matrimoni o d'una unió matrimonial, que posa fi els lligams legals i civils entre dues persones que prèviament s'han hagut de casar. Aquest és un procés mitjançant el qual una parella decideix posar fi a la seva relació matrimonial i viure de forma separada.                                            Aquest pot ser sol·licitat per un o tots dos membres de la parella. Les raons per el divorci poden ser molt variades, en aquest procés complex pot tenir repercussions emocionals i es recomana buscar suport legal i emocional durant el procés. 

I EL DIVORCI A ROMA ?

A l'antiga Roma, el divorci era una pràctica legal que permetia a una parella posar fi al matrimoni. El procés de divorci era més senzill i molt menys formal que avui en dia. En general tan homes com homes tenien dret a demanar divorci, però les raons acceptades per a aquesta separació podien variar. 

Inicialment, el matrimoni a Roma era una institució molt sòlida i duradora, i no era una cosa molt comuna, però a mesura que passava el temps el divorci es va convertir en una opció més freqüent. 

                            
FORMES DE DIVORCI A ROMA

Hi havia diverses formes de divorci a l'antiga Roma. Una de les maneres més senzilles i comunes era mitjançant un acte unilateral de divorci, en què un dels membres de la parella informava a l'altre que volia posar fi al matrimoni. No es requerien raons específiques per a aquest tipus de divorci i es reconeixia legalment.

Una altra forma de divorci era el "repudi", en què el marit decidia trencar el matrimoni. Aquesta decisió es podia prendre per diversos motius, com la infertilitat, raons que la dona no podia fer servir com a raó de divorci.                  Per realitzar aquest tipus de divorcis era necessari complir amb certes formalitats legals, com ara la presència de testimonis.

Aquest també es podia obtenir mitjançant un acord mutu entre el matrimoni, conegut també com a "divortium consensu". En aquest cas, les dues parts acordaven en comú posar fi el seu matrimoni i es podien establir les condicions de la separació, com la divisió de béns o la custòdia dels fills, tot i que aquest tipo de divorci no era el més comú

CONCLUSIÓ: 

Una vegada obtingut el divorci, els cònjuges tenien drets legals per establir nous matrimonis amb altres persones. Tanmateix, cal tenir en compte que la legislació  i les pràctiques del divorci podien variar al llarg del temps a l'antiga Roma i segons les diferents èpoques.

Si t'ha interessat aquest tema que està molt relacionat amb el dret, que és un tema que es podria allargar molt, us recomano mirar aquest vídeo.


Laura Font 
4t ESO 

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada, sobretot perquè els divorcis a l'antiga roma no és un tema recurrent però si molt interessant.
Una característica sobre el "repudi" és que havies d'exposar una causa per la qual justificaves el divorci. Si no hi havia un motiu es sancionava al que repudiava amb deixar de tenir dret a casar-se, i si igualment ho feia, se li atorgaven tots els seus béns a la seva ex-dona. Ja que la forma de divorci de "repudi" només la podien dur a terme els homes.
També tinc una pregunta. Només es podien divorciar els homes i les dones lliures, o els esclaus també tenien aquest dret?
Gil Claramunt ha dit…
Desconeixia que el divorci fos un dret tan antic, i que es poses en pràctica ja desde l'Antiga Roma. M'ha agradat molt l'entrada, però m'he quedat amb el dubte de si era molt freqüent el divorci a aquella època i si era comú a totes les regions i classes socials.
Gràcies.
Paula Soldado ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada Laura! M'ha semblat molt interessant i està molt completa. Saps per això, si hi havia alguna penalització o restricció per aquells que demanaven un divorci a l'antiga Roma?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES