EL GENERE PÈPLUM

El gènere Pèplum va tenir bastant d'èxit i difusió en el món del cine arribant a comptabilitzar-se més d'un miler de títols. Amb aquesta entrada explicarem que és el pèplum i del seu origen. 


Fotografia d'una escena de la pel·lícula Ben-hur (1959)

El Pèplum es refereix a pel·lícules produïdes a italià en els anys 50 i 60 amb una temàtica de la Roma antiga. Posteriorment, el pèplum se'l coneix com a pel·lícules relacionades amb l'antiguitat en general, però gairebé se'l coneix ben bé com "el cine de romans", ja que moltes d'aquelles pel·lícules són de temàtica mitològica i de l'Antiga Grècia  

El pèplum prové de la paraula peplo, que ve ser una túnica femenina que utilitzaven a l'Antiga Grècia i els actors ho feien servir per cobrir-se quan interpretaven els grecs i el romans. Aquest termini que es va fer servir aquest tipus de cine va ser acollit per la crítica francesa. 

ORIGEN 

El pèplum es va donar a conèixer a les dècades dels 50 o 60 la majoria d'aquelles pel·lícules són dirigides per italians. Si parlem del seu origen principal, s'hauria de parlar de la història del cine de múltiples regons de món. Malgrat això, podríem dir que el primer film de pèplum podria ser Intolerància de D.W. Griffith. Aquesta pel·lícula ens relata 4 històries d'injustícia. Cabem de destacar dos històries: la crucificació i la caiguda de Babilònia, on la seva ambientació, podria ser que són clars exemples del gènere Pèplum  De fet, aquesta pel·lícula va sorgir com a disculpa de part del director després d'haver dirigit una controvertida, però impressionant pel·lícula El naixement d'una nació.


Cartell de la pel·lícula Intolerància, 1916 

En canvi, més endavant el gènere Pèplum va ser totalment reconegut en l'any 1958 amb la pel·lícula Hèrcules dirigit per Pietro Francisci fet l'any 1958. Amb aquesta pel·lícula  va donar principi al gènere i les històries fantàstiques van començar a tenir major rellevància en la indústries. 

Més tard van aparèixer més pel·lícules destacades sobre aquest gènere com: 
Els últims dies de Pompeia: dirigit per Sergio leone l'any 1959 
Ròmul i Rem: dirigit per Sergio Corbucci a l'any 1961
La guerra de Troia: dirigit per Giorgio Ferroni a l'any 1961
La llegenda d'Enees: dirigit per Giorgio Venturini a l'any 1962
El fill d'Espàrtac: dirigit per Sergio Corbucci a l'any 1962.

Com ja hem dit abans, moltes d'aquelles pel·lícules expliquen els diferents esdeveniments que va passar en l'Antiga Grècia i Roma. També la majoria dels directors són Italians. Però més endavant el gènere va anar perdent fama. 


Cartell de la pel·lícula Hèrcules de Pietro Francisci (1958)

EL RENAIXAMENT  

A les dècades dels 90 es va tornar a recloure les produccions del Pèplum. Sèries com L'Odissea (1997) van fer que el Pèplum tingui un nou format amb més qualitat. Més tard van començar una nova tècnica: L'animació. Moltes companyies com Disney o DreamWorks. Es van centrar en un públic més familiar i infantil amb pel·lícules com El príncep d'Egipte (1998) i Hèrcules (1998) i José: el rei dels somnis (2000). Això va donar que pels anys 200 en donés una nova proposta del gènere Pèplum On van començar amb la famosíssima pel·lícula Gladiador (2000).  


Cartell de la Pel·lícula Gladiador de Ridley Scott (2000)

Com podem veure, el gènere Pèplum ell llarg dels anys a set summament variat. Moltes d'aquestes pel·lícules han set adaptacions enfocats més a la fantasia que a la rigurositat històrica.

Aquí a baix us deixo un documental més detallat d'aquest tema: 

 

Lucas Torres
4t ESO 

Comentaris

Judit Muñoz ha dit…
Trobo que aquesta entrada és molt interessant, ja que explica molt bé el que és el peplum i la petita "obsessió" que va tenir el món amb aquest gènere durant les dècades del 50 i 60. M'ha sorprès molt que els actors que interpretaven als grecs i els romans utilitzessin una túnica femenina per interpretar els seus papers i que aquesta túnica hagi donat nom a un gènere cinematogràfic sencer.
Per cert, quin ha sigut el director de cine més destacable en aquest gènere?
Paula Soldado ha dit…
Bona entrada! Tot i els canvis en el temps i les tecnologies, el gènere ha mantingut la seva essència, adaptant-se a nous formats i públics, i deixant una empremta significativa en la història del cinema. Enhorabona!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)