EL MITE DE CRONOS


El mite de Cronos té les seves arrels en la mitologia grega i forma part de la successió divina en la genealogia dels déus. Cronos era fill de Gaia, la personificació de la Terra, i Urà, el déu del Cel. Segons el mite, Urà va témer els seus fills i els va tancar dins del seu propi ventre. Això va causar el dolor de Gaia, que es va sentir traïda i indignada.

Per venjar-se, Gaia va convèncer el seu fill Cronos perquè castrés Urà utilitzant una falcó afilada. Cronos va complir el desig de la seva mare i va castrar el seu pare. La sang d'Urà va caure sobre la terra i va donar lloc a les Erínies, les personificacions de la venjança. A més, els genitals d'Urà van caure al mar i van generar una espuma que va donar vida a Afrodita, la deessa de l'amor i la bellesa.

Cronos a punt de devorar un dels seus fills

Després d'aquest esdeveniment, Cronos va arribar al poder com a rei dels déus titans. Va desposar la seva germana Rea i van tenir diversos fills, incloent-hi Hestia, Demèter, Hera, Hades i Posidó. No obstant això, Cronos tenia una por profundament arrelada: el temor que els seus fills el destronessin, tal com havia fet ell amb el seu pare.

Per evitar aquesta profecia, Cronos va prendre una decisió cruel i insensible. Quan cada fill naixia, ell el devorava immediatament, engolint-los per evitar que aconseguissin el poder. Rea, desesperada per aquesta situació, va idear un pla per protegir el seu fill Zeus de la fam del seu pare.

Quan Zeus va néixer, Rea va donar a Cronos una pedra embolicada en robes perquè la devorés en lloc del nadó. Cronos, sense sospitar res, va engolir la pedra pensant que era el seu fill. Mentre tant, Zeus va ser criat en secret a la muntanya Creta, sota la cura de les nimfes i protegit per la cabra Amaltea.

Quan Zeus va arribar a l'edat adulta, va decidir enfrontar-se a Cronos i els Titans en una guerra coneguda com a Titanomàquia. Va rebre l'ajuda dels seus germans, així com de divinitats com Prometeu i els Ciclops, qui van forjar els seus raigs de llamp. Durant la batalla, els déus olímpics van lluitar contra els Titans durant deu anys.

Finalment, Zeus i els seus aliats van aconseguir derrotar Cronos i els Titans. Cronos va ser condemnat a l'abraçadora foscor del Tàrtar, el pit més profund de l'Inframón, mentre que Zeus es va convertir en el nou rei de l'Olimp i va establir


QUADRE DE GOYA
Aquest mite té tanta importància que pintors de gran renom com Goya l'han utilitzat per representar metafòricament problemàtiques socials.
El quadre "Saturn devorant els seus fills" de Francisco de Goya és una obra icònica de la seva sèrie de pintures negres. Amb un estil brut i caòtic, Goya retrata la figura mitològica de Cronos devorant un dels seus fills. La imatge transmet una violència despietada i una sensació d'horror. El color predominant és fosc i tètric, intensificant l'atmosfera sinistra de la pintura. Les pinzellades amples i desordenades creen un efecte caòtic. La figura de Cronos apareix monstruosa i barbàrica, amb la boca oberta i ensangonada. L'obra transmet una profunda reflexió sobre la mortalitat i la fragilitat humana, posant de manifest la inexorable passat del temps. És una obra d'art expressionista impactant que provoca una resposta visceral i emocional en l'espectador.


Saturn devorant els seus fills, Goya

Arnau Espina
4t ESO

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
El mite de Cronos em sembla molt interessant, i a més està molt ben explicat. Una curiositat d'aquest mite és que quan Zeus va arribar a la majoria d'edat va aconseguir el càrrec de coper a la cort de Cronos. Poc després Metis, que era una titànica, li va donar una poció a Cronos. Que va aconseguir donar-li de veure al seu pare, a causa de l'efecte de la pocció Cronos va vomitar tots els seus fills que havia devorat anterorment. I així és com Zeus salva als seus germans.
Nora Agulló ha dit…
Hola Arnau, ha estat molt interessant aquesta entrada sobre el mite de Cronos. Volia explicarte que aquest mite va donar entrada a l'univers, ja que va fer que el caos i el desordre comences a resoldre's i a agafar un sentit, gràcies als Déus de l'Olimp
Bruna Safont ha dit…
Al teu article sobre Cronos i l'obra de Goya, esmentes la connexió entre mitologia i art d'una manera fascinant. Hi va haver algun detall sorprenent o dada intrigant que vas descobrir durant la teva investigació i que no esperaves al principi?
Paula Soldado ha dit…
Molt bona entrada Arnau! M'ha semblat molt interessant i està molt ben explicada. Tot i així, saps que va passar amb Rea després de tindre a Zeus i enganyar a Cronos?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)