2 de maig del 2023

SEMBLANCES ENTRE LA MITOLOGIA GREGA I LA MITOLOGIA BÍBLICA

Quan ens mirem amb una mica d'atenció, podem veure que hi ha molts elements a la bíblia que se'ns fan familiars, però, d'on? Doncs quan ens hi fixem podem veure que entre la bíblia i els mites grecs, hi ha elements, fets i personatges semblants. Per si no ho havíeu notat mai, ara n'explicaré uns quants.

Per començar, la mitologia grega té diversos déus, però hi ha un que és superior als altres: Zeus. Per la part de la bíblia només hi ha un déu, però els dos tenen trets similars, i no tenen manies a l'hora de castigar la humanitat quan s'incompleixen les seves lleis. Tot i això, tenen algunes diferències, per exemple, Zeus és més terrenal que déu (ja que els déus grecs tenien més semblances amb els humans), i per l'altra banda, déu és més pur, cast i sagrat. 

Estàtua de Zeus a Olímpia, Fidies

Deucalió i Pirra tenen semblança amb dos elements de la bíblia: l'arca de Noè i Adam i Eva. En l'arca de Noè, déu inunda el món per castigar els humans, i ell és l'únic que se'n salva, com també passa quan Zeus castiga a la humanitat amb la inundació, i només se salven Deucalió i Pirra. Amb Adam i Eva comparteixen la missió de repoblar el planeta amb humans honestos, al ser els únics que hi ha a la terra. 

Deucalió i Pirra després del diluvi, Jan Cossiers














El diluvi universal pot ser trobat en diferents fonts al llarg de la història: des de l'antiga sumèria fins a la grega o la bíblica. Cada religió, però, li donarà la seva explicació. 

Hèrcules també se li poden trobar semblances amb Samsó: els dos eren dos personatges molt forts i, a més a més, els dos van lluitar per amor. Hèrcules per casar-se i Samsó lluità per Dalila. També, els dos van haver de superar diverses proves. Hèrcules va haver de fer els 12 treballs d'Hera, i Samsó va haver de superar les fortes proves que li va posar déu a la terra. 

Hades i Satanàs també tenen coses en comú, tot i que no tantes com podria semblar a primera vista. Teòricament, Satanàs és dolent, tot i que només va portar la contrària a déu. Tot i això, se'l veu com a un personatge malvat. En canvi, Hades no és dolent. Els dos són caps de l'infern, però a diferència de Satanàs, Hades mai mal a la humanitat. De fet, és més aviat una figura bondadosa i positiva (si hi pensem, va permetre a Orfeu emportar-se a Eurídice). Per això, a vegades també es compara Satanàs amb Prometeu, perquè, tot i que Prometeu no era dolent, també va desobeir a déu (en el seu cas a Zeus). 

Parlant de Prometeu, a ell també se'l compara amb Crist. Ambdós van morir per salvar a la humanitat. Prometeu, sabent que Zeus el castigaria, va robar el foc i el va donar als homes, havent de patir després les conseqüències: una àliga se li menjaria el fetge cada dia, perquè li creixes cada nit i així successivament tota l'eternitat. Els dos van sacrificar-se per la humanitat, sabent que rebrien posteriorment els càstigs respectius. 

Per acabar, Pandora i Eva: Les dues són dones importants, primeres dones creades i primeres dones en fer pecats que afectarien la humanitat. A les dues les va guanyar la curiositat: Pandora va obrir la capsa, de la qual van sortir tots els mals i preocupacions. I Eva va menjar la fruita prohibida, acte que va fer que ens desterressin del paradís. Per culpa de les dues, a la humanitat hi ha pecats. 

Amàlia Garcia

1r Batx

8 comentaris:

Justie Anaman ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Justie Anaman ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
StephenAppiahTech ha dit...

Moltes d'aquestes semblançes, també es presenten en el Koran

Bassma Boukilou ha dit...

Bona entrada! Pot ser que tinguin semblances en el tema cultural, en la literatura i altres influencies. Com be has explicat tenen algunes semblances, però crec que tenen moltes diferencies també.

Irene Altés ha dit...

Molt bona entrada! M'ha semblat molt interessant veure que realment hi ha moltes més semblances entre aquestes dues religions aparentment tant diferents de les que ens podem pensar. Posant una mica d'imaginació, podríem dir que igual que els titans són els enemics dels Déus grecs i els intenten eliminar, els soldats romans volen mort a Crist i el cristianisme, tot i sabent que el final d'ambdues històries és molt diferent.

Lucas Torres ha dit...

Una estrada molt ben explicada. Molt interessant la comparació de la bíblia i la mitologia. Encara que no se sembli molt en les seves histories tenen una gran proximitat d'un de l'altre. Encara hi han bastants personatges de la bíblia que s'assemblen a la mitologia i espero que facis una altre entrada.

Marc Gómez ha dit...

Es curiós el tema d'aquesta entrada ja que, no només entre mitologia grega i bíblica s'hi poden trobar semblances. Sinó que amb altres religions si les comparem moltes de les creences, cada una a la seva manera és clar, són semblants. És gairebé com si totes les religions seguissin uns punts que amb el temps s'han anat adaptant.

Maria Vasileva ha dit...

Molta bona feina. La mitologia i la bíblia són molt semblants en molts aspectes i les podem comparar perfectament. Això sí, com bé has dit tu, hi ha unes diferències molt cares que podem veure entre elles i que s'oposen. M'ha semblat molt interessant veure aquestes semblances, perquè la gent no hi pensa gaire ni en parla d'aquestes similituds i en veritat podem veure que la miologia està relacionada en gairebé tots els aspectes de la vida. Bona entrada.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts