EL COLÓS DE RODES

El Colós de Rodes va ser una estàtua monumental que es va considerar unes de les set meravelles del món antic, acompanyat per: la gran piràmide Guiza, el Far d'Alexandria, l'estàtua de Zeus, els jardins penjants de Babilònia, etc.  


El Colós de Rodes al llibre del coneixement, de Grolier Society, 1911

Aquest monument estava situat a l'illa de Rodes, a Grècia. Segons les dades que es coneix actualment, l'estàtua estava construïda a base de plaques d'acer i va arribar a mesurar uns 32, 41 metres d'altura i es va tardar a construir uns dotze anys aproximadament. Aquella estàtua era homenatge el déu del Sol, Heli. Una dada molt trist és que el constructor d'aquell monument no va calcular bé el cost econòmic que tindria en fer el pressupost i finalment va acabar a la bancarrota, un fet que el va portar el suïcidi. 

L'estàtua del Colós de Rodes es va manar a construir per celebrar la victòria dels Rodis davant el setge als diàdocs. Van triar ser el déu Heli ser plasmat a una estàtua, ja que el consideraven un déu protector. Es desconeix amb exactitud en quina part de l'illa estava l'estàtua. Moltes hipòtesis deien en el moll de Rodes, però aquesta hipòtesi perd força, ja que si hagués fet en aquella part, tancaria el port durant anys i això hagués estat un perill per la venda comercial. 


El Colós de Rodes, Salvador Dalí, 1945

Durant seixanta-sis anys en peu, aquesta estàtua va patir la seva destrucció després d'un terratrèmol que va tenir lloc l'any 226 aC. El déu va quedar esfondrat al terra i els habitants de l'illa van decidir deixar-lo com estava, ja que pensaven que era la voluntat dels déus. L'estàtua va romandre en aquell lloc fins que els musulmans es van emportar els restes de bonze com a botí en unes de les incursions l'any 654 dC. Sabem de la seva existència gràcies a molts escrits antics on se'l menciona. 


El Colós de Rodes, Antonio Muñoz Degrain, 1914

Una dada molt interessant és que el Colós de Rodes va tenir una pel·lícula amb el nom de l'estàtua dirigit per Sergio Leone i va ser estrenada en 1961. La pel·lícula era del gènere pèplum, que és cine històric d'aventures. Una altra dada interessant és que el seu rodatge a Espanya. Per les escenes interiors es van filmar a Cuenca, Segòvia i Luarca. I per les escenes exteriors es van filmar a Santoña i Laredo, a Cantàbria.  


Cartell de la pel·lícula "El Colós de Rodes"

Actualment, ja no existeix aquesta estàtua i mai se sap on està les restes de l'estàtua. Encara hi ha misteris que potser no seran resoltes d'aquest monument

Aquí us deixo un vídeo amb explicació més detallada:


Lucas Torres 
4t ESO 

Comentaris

Irene Altés ha dit…
Aquesta és una entrada realment molt interessant! M'ha agradat molt, sobretot perquè no tenia cap coneixement previ sobre aquesta estàtua. Em sembla força impressionant el fet de que haguessin aconseguit muntar una estructura tant alta. Segons la informació que he trobat, per dins de l'estàtua hi havia una escala que permetia pujar fins al cap, per encendre uns llums i donar-li la funció de far. Tot plegat, em recorda una mica a l'estàtua de la llibertat.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. És fascinnat aprendre sobre el Colós de Rodes. Encara que no se sàpiga amb precisió la seva ubicació exacta i que només es tingui coneixement a través d'escriptures antigues, la importància cultural d'aquesta estàtua són impressionants. És interessant notar com aquestes esdeveniments històrics continuen inspirant la creativitat, com ho demostra la pel·lícula de Sergio Leone ambientada en aquesta època. El misteri que envolta el seus restes fa que aquest es converteixi en una font per als amants de la història.
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! M'ha semblat una entrada molt interesant ja que no s'avia res sobre aquest tema i m'ha semblat tot bastant interesant. El que més m'ha sorprès ha sigut el procediment de l'estàtua i tot el que ha passat amb ella en la seva època i que avui en dia no es s'ha sàpiga res dellà i tampoc no es trobin restes de l'estàtua.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt bona! Trobo que és una entrada bastant original i curiosa. Mai he arribat a saber sobre aquesta estàtua anomenada El Colós de Rodes. Una entrada molt ben feta i explicada bastant bé. M'ha agradat molt la entrada i la trobo molt interessant. Bona Entrada !!
Angie Soto ha dit…
Molt bona entrada, m'ha sorprès molt lo gran que va ser aquesta estàtua i que no hi hagin restes ni cap tipus de pista per saber on estava situada. S'entén bé la informació i les fotos ajuden a entendre el que expliques, molt bé.
Gil Claramunt ha dit…
No coneixia aquest monument i ho has explicat molt bé. He buscat més informació sobre el tema i he vist que l'estatua la va disenyar l'escultor Cares de Lindos i que possiblement va ser destruida per un terratrèmol.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES