17 de maig del 2021

LES PARENTALIA

Tal i com fan els mexicans i llatinoamericans amb el dia de los muertos, o les cultures catòliques amb el dia de Tots Sants els romans també pagaven tributs i respecte als seus avantpassats i compatriotes cèlebres difunts, i ho feien a través de les Parentalia, unes festes rituals que es duien a terme del 13 al 21 de febrer.

Origen

Caront transportant ànimes a través del riu Styx, Litovchenko

Derivat de la necessitat i curiositat humana d'entendre que passa després de la mort el poble romà adopta l'idea de que l'ànima humana va a l'Inframón, i per homenatjar als avantpassats ja no presents entre ells van agafar riutals d'origen Etrusc per poder donar les gràcies i l'admiració a aquests difunts a través de petits rituals privats que tenien lloc als domicilis familiars, i posteriorment a festivals públics. Etimologicament Parentalia prové de la paraula en plural de parent, parentalis.

El ritus

Els romans, tot i tenir grans festivals de desbocament sexual i de riure, també tenien els seus dies festius relacionats amb el silenci i la reflexió, i la setmana de les Parentalia s'inclou en aquests.

Mosaic memento mori; un altar per difunts romà


Durant aquests dies, hi havia la creença de que els morts s'aixecava per vagar els carrers de les urbs entre els vius, però aquests morts retornats necessitaven nodrir-se, es per això que les famílies solien trobar-se per anar a visitar les tombes ancestrals dels seus avantpassats per oferir libacions i ofrenes que solien consistir de pa i vi; si la família tenia una deïtat patrona també es feien petits sacrificis honorant-la.

Sarcòfag romà

Durant aquest període de dol de set dies els romans tallaven tota mena de relació comercial i política, els casoris es posaven en espera i els temples tancaven les seves portes al públic.

Al dia final dels dies parentales tenia lloc un altre petit festival, però aquest cop públic anomenat Feralia.


Jacint Salat i Casacuberta
1r Batx

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Però tinc una pregunta: Se sap mes o menys quan es van començar a dur a terme les parentalia?
I, has dit que quan s’acabaen els dies parentales feien un altre petit festival anomenat Feralia, en què consistia?

Anònim ha dit...

Molt interessant! Una pregunta: aquests ritus són amb què es va inspirar la pelicula de Pixar "Coco", veritat?

Neus Llovera ha dit...

Una entrada molt entenedora. Deixem afegir que Les Parentalia acabaven el 21 de febrer amb els ritus de mitjanit de la Feràlia, la veritable festa dels morts. Es creia que aquest dia les ànimes dels morts es podien moure lliurement entre els vius.

Núria González ha dit...

Una entrada molt captivadora! Mai havia sentit a parlar de la Parentalia.Però tinc una pregunta.La Lemuralia també formava part del ritual,o és feia a part?

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts