10 de maig del 2021

LES AMZONES

Les amazones van ser un poble nòmada de dones guerreres, la seva existència és incerta i ha estat repetidament discutida pels historiadors. Tot i que no es pot confirmar que existís una tribu de dones amb aquest nom, sí que s’han trobat restes arqueològiques de tribus majoritàriament femenines i amb característiques clarament guerreres.

Amazones, Johann Heinrich Wilhelm Tischbein, 1751-1829.

Tot  que no són un mite únicament europeu, les amazones de la mitologia Grega habitaven vora del mar Negre, a la vora del riu Termondont de forma independent governades per la seva reina. Les amazones es regien per un sistema matriarcal, on al capdamunt hi trobem la reina amazona.

Eren caçadores, a banda de guerreres i retien culte a Àrtemis, la deessa de la naturalesa, la lluna i la caça. Com Àrtemis les amazones eren famoses per la seva destresa amb l'arc. De fet es creu, tot i que encara genera dubtes, que les amazones es tallaven el pit dret per tal de poder dominar l'arc i lluitar amb més facilitat. Una del les teories sobre l'origen del seu nom és que l'etimologia literal de "amazona" (a+mazos) significava "sense mama", és a dir "sense pit". Tot i així l'origen del terme "amazona" és incert, també pot ser que provingui del Sànscrit ja que en Sànscrit "amazona" significa guerrera.

Diana, o Àrtemis de Versalles, Leocares 325aC.

Segons la mitologia grega aquestes notables guerreres eren filles d'Ares, el déu de la guerra, y la nimfa Harmonia. Per assegurar la seva continuïtat, un cop l'any tenien relacions sexuals amb els homes de tribus veïnes. Si els fills eren nens, els mataven o els retornaven als pares, en canvi si eren nenes els tallaven el pit dret i les educaven en la caça i la guerra.  

La batalla de les Amzones, Peter Paul Rubens 1615

Com hem dit es regien per una monarquia, es creu que les reines eren elegides.
Les reines amazones més destacades són les germanes Pentesilea, que segons la mitologia va guiar les amazones durant la guerra de Troia, i Hipòlita, propietària del famós cinturó.

Hèrcules, en un dels seus 12 treballs va rebre la missió de robar el cinyell màgic d'Hipòlita, la reina de les amazones, que va caure en batalla contra l'heroi i, segons algunes versions va morir juntament amb altres amazones.

Hèracles pren en cinturó a Hipòlita, J.M.Fèlix Magdalena

Les amazones van acabar lluitant contra Atenes després que Teseu, qui acompanyava a Hèracles en la seva missió de recuperar el cinturó, s'emportés a Antíope a la seva terra.

En l'actualitat les amazones han servit com a font d'inspiració a personatges de la literatura com la superheroïna dels còmics DC Wonder Woman o la tribu de les Kuja de la popular sèrie d'animació One Piece. 

Wonder Woman, 2017
Júlia Vilaró
1r Batx

7 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt. Una altra reina destacable va ser Antíope, que va ser raptada per Teseu. Per aquesta raó, l'exèrcit de les amazones va ocupar l'Àtica.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una curiositat que podem afegir és que, encara que les amazones fóssin nòmades i no se sapoga exactament en quins llocs van viure, es creu que al principi vivien a l’Àsia menor, entre el mar Caspi i el mar Negre, i més endavant es van mour cap a Lesbos, Lemnos i Samotràcia

Anònim ha dit...

Molt interessant! Una pregunta: se sap d'on ve el nom d'Amazones?

Neus Llovera ha dit...

Molt bona entrada. Deixem afegir que al món de l'art s'han representat moltes vegades dones guerreres que lliuraven grans combats,, malgrat que potser no eren concretament les Amazones.

Arnau Giner ha dit...

Molt completa, realment son un símbol d'empoderament femení. Només afegir que normalment la reina de les Amazones s'anomenava Hipolites, que vol dir, "la que deixa anar els cavalls".

Amàlia García Pous ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada, molt interessant. Però una pregunta, dius que les amazones no son un mite únicament europeu, on més es situaven?

Irene Altés ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada i m'ha sorprès els significats etimològics que té la paraula "amazona". Cap al final, has mencionat que Hipòlita posseïa el cinturó... de quin cinturó estem parlant? Hi ha algun mite que en parli? O perquè tenia tanta importància?

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts