5 de maig del 2021

EL MITE DE LA CAIXA DE PANDORA

Després que Prometeu robés el foc als déus i l'atorgués als humans, Zeus el va castigar manant a Hefest que modelés una dona amb fang, aquesta va ser dota amb tot el que els déus li podien donar. Afrodita li va donar bellesa, Hermes la seducció i les mentides, Atena la saviesa, Apol·lo la música... 

Pandora de J.J.Lefebvre

Un cop va estar feta la van enviar a Epimeuteu, germà de Prometeu perquè s'hi casés. Quan va arribar a casa d'Epimeteu anava acompanyada per una caixa, com a "regal" de Zeus la qual no es podia obrir sota cap circumstància. Epimeteu li va fer una promesa a Prometeu i era que mai acceptaria un regal dels déus. Però Epimeteu, encisat per Pandora ignorà la seva promesa i la va acceptar. Pandora, dotada amb la curiositat va obrir la caixa de la qual en van sortir tots els mals del mon fent que arribessin als humans. Pandora, quan la va voler tancar es va deixar a dins l'únic esperit bo, el de l'esperança (Elpis). D'aquí ve la frase "l'últim que es perd és l'esperança". Una altra expressió que neix d'aquest mite és "obrir la caixa de Pandora", la qual vol dir que que fas una acció que a simple vista sembla inofensiva però que pot acabar en conseqüències horribles.

Pandora de J.W. Waterhouse

Com acostuma a passar, hi ha una altra versió del mite que diu que a la caixa en lloc de mals en van sortir béns. 

Aquí us deixo un video molt curt on explica el mite de Pandora

Paula García Balbín

4t ESO

5 comentaris:

Anònim ha dit...

És curiós com en diverses religions les dones són les causants de totes les desgràcies de la humanitat. En els grecs Pandora n'és la culpable, i en el cristianisme també és una dona: Eva. Així es pot veure la mentalitat masclista de l'època.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt. Afegeixo que el nom "Pandora" prové del grec "pandoron"; "pan", vol dir tot ,i "doron" significa regals; és a dir, tots els regals.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una curiositat que pode afegir, és que Epimeteu va ser un tità fill de Jàpet i Clímene, i el nom de Epimeteu significa “el que reflexiona després”

Anònim ha dit...

Molt interessant! Una curiostat és que l'intenció a l'hora de fer Pandora és que aparantés perfecta.

Nicole Aillon ha dit...

Molt interessant tot, i una curiositat que vull posar, és que per una mala traducció se'l coneix com caixa, però en realitat era un "pithos".

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts