19 de maig del 2021

SÒCRATES

Sòcrates va ser un filòsof grec. Va néixer a Atenes i era fill de Sofronisc i Fenáreta. Sòcrates no va deixar cap obra escrita i les coses que es poden dir amb plena seguretat sobre ell son molt poques.
Va ser un filòsof molt influent, fins a tal punt que tots els filòsofs que van abans d’ell se’ls hi ha atribuït el nom de presocràtics.

A diferència de les reflexions que s’havien fet abans de les seves, les reflexions que ell va fer es centraven en l’ésser humà i les seves idees han passat a ser molt importants en la filosofia occidental.

Alguns filòsofs coneguts com ara Plató o Aristòtil van ser aprenents seus, Plató ho va ser directament i en canvi Aristòtil va ser aprenent de Plató.
Escultura de Sòcrates de la segona meitat del s.IV a.C, anònim.

Com ja hem dit abans, es saben poques coses sobre ell i la seva vida, però hi ha historiadors que diuen que durant la seva joventut va ser escultor (com el seu pare) i que va rebre un bon ensenyament. També es diu que es possible que fos alumne de Anaxàgores, i que coneixes diferents doctrines com ara la de l’escola de Pitàgores o la dels filòsofs eleàtics.

Va ser soldat en diferents batalles, com per exemple la de Samos i la de Delio, entre d’altres.

Quan el seu pare va morir, les riqueses que l’hi va deixar li van permetre dur a terme una vida modesta, sense preocupacions econòmiques, cosa que li va deixar filosofar.

Es va casar amb Xantipa i van tenir dos filles i un fill. A Sòcrates sempre se’l ha descrit com a un home amb una panxa rodona, ulls sortits i llavis grossos.

A continuació us deixo un vídeo que explica una mica més detalladament Sòfocles i qui era:


Clàudia Dot
4t ESO

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona entrada! Quan va començar a filosofar va deixar de banda les altres coses que feia com l'escultura? I una altra cosa, per què es creu que va ser escultor com el seu pare? Hi ha alguna escultura seva?

Anònim ha dit...

Bona entrada. M'ha quedat un dubte sobre el pare de Sòcrates: de què treballava Sofronisc com perquè quan aquest es morís, el seu fill pogués dur una vida econòmicament benestant sense la preocupació d'haver de buscar una feina, a part de ser filòsof?

Anònim ha dit...

Molt interessant! Una pregunta, si has dit que no va deixar res escrit, com se saben les coses que sabem? Algú altre que el coneixia va escriure'n alguna cosa?

Anònim ha dit...

Molt interessant. Una curiositat que he trobat és que, molts dels coneixament actuals sobre la psicologia, són basats en teories de Sòcrates.

helena.rovira ha dit...

Ho he trobat molt interessant ja que no sabia res de Sòcrates.
Fa una introducció explicant qui era sòcrates, i explica una mica sobre la seva vida i sobre què feia.

Laia Bardolet ha dit...

Bona entrada! M'ha agradat conèixer una mica més la història del filòsof. Com be has dit no se'n te documentació de Sòcrates però això passa perquè ell preferia el diàleg i la paraula que no pas escrits i llibres, però el que sabem d'ell és gràcies a que ha deixat gran petjada i els seus descendents i aprenents ens han pogut compartir coses sobre ell i les seves maneres de filosofar.

Amy Serres ha dit...

Molt bona entrada. M'agradaria saber més sobre les seves filosofies. Quina era la seva teoria més important?

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts