3 de maig del 2013

NIKÉ

L'altre dia estava jugant a un joc del mòbil, suposo que alguns el coneixereu...es diu "Triviados" i una de les preguntes que em van fer era sobre mitologia, concretament sobre els Jocs Olímpics i una deessa. Una de les opcions escrites era: Nike. Em va semblar un regal d'opció, ja que tothom sap que "Nike", és una marca de roba esportiva no? Doncs bé, resulta que no només és això, i que l'opció no era tant estranya.

Resulta que Niké, era una deessa grega que representava la victòria  Aquesta deessa era capaç de córrer i volar a grans velocitats i era considerada portadora de la bona sort. Niké, sempre estava associada a un altre déu o deessa, raó per la qual es representada amb una figura petita, amb ales i amb una garlanda de llorer, al costat dels poderosos com podien ser Zeus o Atena.
No està clar de qui era filla, però es creu que podria ser filla de Tità Pal·las i d'Estígia, sent llavors germana dels déus representants de la violència, el fervor i la força.

Deessa Niké
La deessa, presidia competicions esportives i militars i aquí veiem la raó per la qual Phil Knight va anomenar així a la marca esportiva que avui tots coneixem com a Niké i no només això, el logotip també està inspirat en l'ala de la deessa.
Una altra curiositat és que des dels Jocs Olímpics d'Amsterdam el 1928, en la part anversa de les medalles s'hi pot trobar la figura de Niké amb una corona de llorer
Medalla olímpica
Sembla ser que al Louvre de París s'hi pot trobar una estàtua de Niké, potser els nostres companys de segon de batxillerat van tenir l'oportunitat de veure-la!


Estàtua de Niké al Louvre


Estàtua de Niké al Louvre
Clàudia Martínez
1r Batx

9 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt interessant l'entrada Clàudia!
Mai havia pensat en que el nom Nike apart de representar el nom d'una marca també podria tenir a veure amb la mitologia grega.

Sincerament, mai havia sentit a parlar sobre Niké. I és que, he de dir que cada vegada em quedo més sorpresa de que gairebé tot estigui relacionat amb els clàssics; mai hauria pensat que fins i tot el logotip de d'aquesta marca també estigués relacionat amb la deessa grega.

Realment, moltes felicitats per les entrades Clàudia! Sempre ens aportes informació molt curiosa!!

Llúcia Gómez ha dit...

Interessantiíssima entrada Clàudia!
No en tenia ni idea, tot i que si havia vist algun cop aquesta Deessa en alguna imatge, no sabia com es deia, mai hagués imaginat que el seu nom fos Nike. Si pensem bé, el que representa la Deessa es just el que vol representar la marca, una bona estratègia de màrqueting, bona relació amb els clàssics..

Bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

Jo tampoc sabía que el nom comercial de la marca Nike provenía de l'antiga Grècia. Torno a repetir que curios és que constantment ens trobem coses que ens rodejen que tenen a veure amb l'antiga Grècia.
Es obvi que el nom es relacioni amb aquesta deesa de la velocitat i que aporta la bona sort.

Sempre m'ha agradat aquesta marca i ara que ja sé d'on prové és molt més interesant.

Molt bona entrada Clàudia!

Cristian Martinez ha dit...

Molt interessant, la veritat és que ja ho havia escoltat això de que Nike i el seu logo estaven inspirats en la deessa grega de Niké. Peró el que m'ha sorprès és que a les medalles olímpiques aparegues ella, tots sabem la relació entre l'antiga Grècia i el jocs olímpics actuals però sempre hi han coses noves. Bona Entrada!

Maria Guallar ha dit...

Molt bona entrda, Clàudia, molt interessant. Jo també havia donat per sobreentès que Nike era una marca esportiva i ja està, però no se m'haruia passat mai pel cap que tenia un significat amagat. És clar que la majoria de marques tenen sempre un arrel més profunda al nom que simplement "un nom".
Tampoc no coneixia a la deesa, evidentment, però m'alegro de fer-ho ara, m'ha recordat una mica a una fadeta, pel fet de ser petita, tenir ales i volar molt ràpid.

Paula Campelo ha dit...

Cada dia em sorprenc més, sempre apareixen més i més coses que tenen a veure amb les antigues civilitzacions, en aquest cas de la cultura grega.

Moltes coses ens podem imaginar que hi tenen a veure, però amb la marca Nike no m'ho hagués imaginat mai. No sabia que hi havia una deesssa anomenada Niké que representava la victòria. Sincerament, crec que van elegir aquest nom perquè aquesta deessa representava la victòria, és a dir, que podem pensar que si ens posem unes bambes d'aquesta marca en concret guanyarem i ens aportarà sort.

Molt bona entrada Clàudia!!

Alba Masnou ha dit...

Bona entrada! Moltes gràcies, m'ha ajudat per Literatura Universal. La veritat és que el llorer apareix a molts llocs en senyal de victòria, per exemple, la corona de llorer que portava el Cèsar.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! jo també estic buscant informació sobre Niké i m'ha servit d'ajuda.

Aina Garcia ha dit...

Bona entrada, a mi també em va sorpendre. Resulta que no nomès va sortir a les medalles als jocs olimpics de 1928. Nike va tornar a sortir en els Jocs Olimpics de 2004 que es van celebrar a Atenes, Grècia. En aquest la cara anversa de totes les medalles de or, plata i bronze també tenien gravades aquesta deessa simbolitzant la victòria

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts