ELS AQÜEDUCTES ROMANS.

Per els romans la construcció d'aqüeductes era molt important, per això van construir bastants. La funció bàsica dels aqüeductes era proporcionar aigua a les ciutats i llocs industrials. Els aqüeductes tenien un gran èxit en l'enginyeria antiga, per això avui dia encara podem trobar diferents aqüeductes.

A continuació us explicaré uns quants aqüeductes que van construir els romans:

- Aqüeducte romà de Tarragona: Va ser construït al segle I a.C, va ser construït al costat dels barrancs dels Arcs. També se li coneix com el Pont del Diable, ja que explica la llegenda que en la primera construcció de l'aqüeducte quan tot anava endavant va haver-hi una forta tempesta i ventada que va destruir l'aqüeducte. El constructor en veure l'enderroc del pont va dir que només el dimoni podia fer un pont de mil anys de durada i en aquell moment se li va aparegué Satanàs de sobre i li digué que ell faria el pont aquella mateixa nit amb pedra de la pedrera de Mèdol. 

Llavors el constructor li volia oferir trenta bosses plenes de moneda d'or i d'argent, però Satanàs no volia diners si no que volia l'ànima del primer que begués l'aigua que passés pel pont del diable i així va ser. L'endemà, un cop construït el pont el dimoni esperava a l'altre banda del pont el compliment de la paraula i llavors el constructor i els seus operaris li ensenyaren un ase que va ser el primer habitant que va beure d'aquella aigua. 

Aqüeducte de Tarragona
- Aqua Appia: Va ser construit al 312 a.C pels censors Appi Claudi Cec i Gai Plauci Venox. Captava aigua des de les fonts de la via Prenestina. Era pràcticament subterrani, entrava a Roma a prop de la porta Major, es dirigia al Celi i Aventí i acabava a prop de la porta Trigemin. Va ser restaurat al 144 a.C, 33 a.C i entre el 11 i el 4 a.C.

Aqua Appia
- Aqua Vetus: Va ser construït entre el 272 i el 270 a.C per Marc Curi Dentat i Flavi Flac, amb els diners de la victòria contra Pirros. Recollia les aigües del riu Aniene a la zona de Tívoli. La construcció era majoritàriament subterrània. Només es veien algunes parts. Acabava prop de la Porta Esquilina.

Aqua Vetus
- Aqua Marcia: Aquest aqüeducte va ser construït el 144 a.C per Quint Marci Rex. Recollia les aigües des de la part alta de riu Aniene. Cèsar August mentre regnava va manar que el tornessin a reconstruir per permetre un increment del cabal, això va ser entre el 11 i el 4 a.C. El seu recorregut era totalment subterrani.

                                  Aqua Marcia


Aquests són quatre dels aqüeductes més importants dels romans. Com podem observar tots tres tenen característiques molt semblants.
A continuació us deixo un vídeo sobre els aqüeductes romans.


Marta Marín
4t ESO

Comentaris

Yasmina Ketami ha dit…
Recordo l'any passat que vam anar al aqueducte de Tarraco i era impactant!
L'arquitectura Romana era molt bèstia i la seva utilitat molt ingeniosa!
molt bona entrada
Unknown ha dit…
Jo on també vaig ser és a l'Aqüeducte de Segovia. A les parts més baixes de la construcció hi ha uns miralls, tots els turistes es miren allà! És realment impressionant!!
Carla Espinosa ha dit…
Molt bona entrada Marta!
Estaria bé que féssim una excursió a algun aqüeducte per tal d'observar de ben a prop aquestes construccions.

La història que parla sobre el pont del diable ja l'havia sentit anteriorment però no de la mateixa manera en la que surt aquí explicada.

El vídeo que has adjuntat es molt útil i s'entén molt fàcilment.
Paula Campelo ha dit…
Com tots sabem, els aqüeductes van tenir una gran importància en l'època romana. Encara que ara tenim uns sistemes molt i molt més avançats per tal de transportar l'aigua realment va ser un gran invent i va ser molt útil. La veritat és que m'hagués agradat veure la construcció d'aquests aqüeductes, haurien de portar molta feina.

Com has comentat en l'entrada, alguns dels aqüeductes construits en aquesta època encara es poden visitar avui en dia, ja que alguns d'ells van ser tan i tan impressionants que val molt la pena recordar-los i visitar-los alguna vegada.

No havia sentit a parlar mai sobre la història del diable de l'aqüeducte romà de Tarragona. Crec que el constructor i els seus ajudants van ser molt llestos i no van deixar que el diable s'en anés amb la seva, fent-ho de manera que en comptes de donar-li l'ànima d'una persona li van donar la d'un animal, en aquest cas d'un burru.

Molt bona entrada!!
Irene Sánchez ha dit…
Sincerament ja tenia constància d'alguns d'aquets aqüeductes, com per exemple el de Tarragona, ja que hem parlat bastants cops d'aixó. Estaría bé aprofitar que ho tenim tant aprop per fer una excursió a aquest aqüeducte a Tarragona (ehem, Montse!).
Per altra banda, mai havia sentit a parlar d'aquesta historia, i realment em sembla molt interessant. Pel que fa el video, personalment crec que està molt bé i ho explica bé.
Felicitats!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Marta!

La veritat és que m'ha sorprès molt totes les coses que has posat en aquesta entrada. La veritat és que havia sentit a parlar sobre uns quants aquaductes dels que has posat a la teva entrada, però els altres no n'havia sentit a parlar mai sobre ells. Una de les coses que més m'ha sorprès és la diferencia dels anys de construcció de cada un d'ells. D'això m'ha sorprès moltíssim que n'hi ha alguns amb els que tenen una diferència de 100 anys o més. Ja havia sentit a parlar sobre la llegenda del pont del diable. I la veritat és que els romans ho devien utilitzar molt per transportar l'aigua dels rius a les ciutats. També m'ha sorprès moltíssim les diferents fotografies dels aquaductes i tot i això estàn construits de diferents formes segons l'epoca o l'any en que es van construir.
Una entrada molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)