PANEM ET CIRCENSES

Panem et circenses és una locució llatina que actualment descriu la pràctica d'un govern que per manternir tranquil·la a la població o per ocultar fets controvertits proveeixen a les masses d'aliment i entreteniment de baixa qualitat  amb criteris assistencials. 

Gramaticalment, està formada per l'acusatiu de panis, -is i l'acusatiu de circensis, -e.


Panem et circenses
La frase va ser creada al segle I pel poeta llatí Juvenal i es troba en la seva Sàtira X. En el seu origen descrivia el costum dels emperadors romans de regalar blat  i entrades per les curses de carros i altres, que en general es deien circenses. D'aquesta forma el que aconseguien era mantenir al poble distret de la política.

Juli Cèsar manava distribuir el blat gratuïtament, o vendre'l molt barat, als més pobres, en total eren 200.000 beneficiaris. Tres segles més tard Aurelià continuaria el costum repartint a 300.000 beneficiaris dos pans gratuïts per dia.
Actualment aquesta frase estaria canviada per "pa i toros", "pa i futbol", "pa i diversió", etc.

Panem et circenses


Marta Marín
4t ESO

Comentaris

Carla Espinosa ha dit…
Es impressionant el que arribaven a fer en aquella època per tal de distreure a la població i així no preocupar-se de que aquesta gent no es fiqués en els assumptes de la política.

Tot i que parles de que actualment aquesta pràctica es dona jo no tenia ni idea de que això existia.

M'ha sorprès bastant el fet de que baixessin els preus o directament els hi regalessin blat només per mantenir-los al marge de la política i no simplement per ajudar als més pobres.

Una entrada molt interessant!!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES