L'ESPASA GLADIUS ROMANA

Segur hem vist pel·lícules o documentals sobre els romans mil i una vegades i ens hem fixat en les espases que empraven en els combats. Aquesta espasa era anomenada Espasa Gladius Romana i era la típica que feien servir els romans de les legions. En dir-se Espasa Gladius Romana, és molt normal que podem pensar que d'aquest nom prové el nom de gladiador

L'espasa solia mesurar aproximadament un metre de llarg, tot i que també es podien fer espases al gust de la persona, tant si la volia més llarga, més curta, més lleugera, etc. Estava formada per una fulla recta i ample de doble fil. Els soldats romans eren molt pràctics quan lluitaven en els combats, així que quan havien de matar a algun dels seus adversaris, amb aquesta espasa només havien d'enfonsar la punta en el cos de l'adversari aproximadament uns 5 centímetres i l'altre ja era home mort. 

Espasa Gladius Romana

Aquestes espases van ser adaptades de les petites espases que utilitzaven anteriorment els mercenaris celtibers que estaven al servei d'Aníbal al llarg dels millors temps de les guerres púniques. Aquesta arma va estar considerada la millor espasa que mai havia existit parlant des del punt de vista pràctic i estratègic. A més a més, és l'espasa que més morts ha causat des de l'antiguitat. Tot i això es va deixar d'utilitzar per Mig Imperi.

La Gladius va ser una millora de la falcata pel canvi del metall, tenint en compte que le feia més lleugera. Aquesta espasa està dissenyada bàsicament per atacs ràpids d'estocada. Això era molt pràctic, ja que el legionari romà que la feia servir es podia resguardar darrera un scutum. En el moment en què l'enemic volia fer, inútilment, un cop sobre l'escut o l'armadura que en aquest cas portava el romà o intentava fer-ho, aquest llançava una ràpida estocada amb l'agilitat que li donava la seva espasa Gladius. Fent això, aquest aconseguia matar al seu rival. Un temps més tard, aquesta va ser substituïda per la spatha, que va ser copiada pels bàrbars germànics. 

Gladiador amb un gladius

Us atreviríeu a empunyar una espasa d'aquestes?

Paula Campelo 
4t ESO

Comentaris

Yasmina Ketami ha dit…
Aquestes espases pesen molt segons el que sé.
Les batallles cos a cos amb les espases, escuds etc debien de ser mes espectaculars.
Molt bona entrada!
Carla Espinosa ha dit…
Bona entrada Paula!

Sempre esta ver saber com s'ho feien els romans a les batalles, però com bé diu la Yasmina, haurien de ser molt espectaculars, ja que encara que no ho sembli s'ha de saber utilitzar una espasa i tenir un mínim de força per poder utilitzar-la mínimament bé.


Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Paula, no tenia pas constància que en l'antiga roma es fessin servir aquest tipus d'espasa on casi be tots els romans tenien una alguna arma que els protegia quan havien de lluitar contra altres pobles.

No sabia pas que en aquells moments hi havia gent que volia alguna espasa a mida per poder lluitar millor tot i això seria divertit i facilita a l'hora de lluitar, a mi també m'agradaria si visqués en aquell temps poder tindre una espasa per mi i en la que jo poder triar la meva pròpia espasa i arma per defensar-me.

Avui en dia amb tots els miler d'anuncis que hi ha per la televisió i a la pantalla del cine que fan servir diferents objectes o altres vestimentes que es feien servir en l'antiga roma.

Molt bona entrada Paula m'ha semblat una entrada molt completa i amb molta informació per poder escriure i informar-se, m'ha agradat molt!
Cristian Martinez ha dit…
Molt bona entrada! Com diuen en els altres comentaris, aquesta espasa deu pesar molt, i seria propicia per l'atac cos a cos, per que com es llarga i només ha de clavar 5 cm. per que el teu adversari estigui mort. Jo pensava que aquests tipus d'espases, amb un bon decorat i tot això serien de l'edat mitjana. Molt Bona entrada!
Unknown ha dit…
Bona entrada Paula!
De tota la informació que esmentes m'ha sorprès moltíssim que només enfosant la punta d'aquesta espasa en el cos de l'adversari uns 5 centímetres aquest ja moria... Realment, hem pogut comprovar que era una espasa molt bona...Per sort, la van deixar d'utilizat per Mig Imperi, ja que sinó hagués mort moltíssima més gent.

Tots sabem que l'imperi romà era molt bo, i evidentment, tenint aquestes espases era normal guanyar-ne moltes lluites. Considero que havien de tenir un gran domini, ja que sinó... Com bé diuen els altres companys, quina escena més intensa formaven quan lluitaven!!

Respecte a la teva pregunta, no crec que tingués el valor d'utilitzar una espasa com aquesta; és massa perillós...
Unknown ha dit…
Una entrada molt interessant Paula!
Tota la informació que hi has posat m'ha sorprès moltíssim tot i que algunes coses més que d'altres. Una de les coses que més m'ha impactat de tota l'entrada és que només clavant un total de cinc centímetres de l'espasa al cos de l'enemic aquest ja es moris. Em pensava que les espases les quals tu podies triar el seu decorat o la seva llargada o forma no existien a l'època dels romans ja que em pensava que les espases dels romans eren totes iguals i l'unic que variava de tant en tant era una mica la llargada o l'amplada. Sort que es van deixar d'utilitzar en mig imperi romà ja que sino hi haurien hagut moltes morts.

Tot i això suposo que les lluites d'espases que feien els romans amb aquestes espases o simplement a les lluites de gladiadors que es feien als colisseus.

Molt bona entrada Paula!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)