LA DESPIETADA HIDRA

Que recordeu la pel·lícula d'Hèrcules de Disney? Jo tinc un record molt viu de l'escena en què Hades enviava la despietada Hidra a matar Hèracles, que rescatava un parell de nens que havien estat atacats pel monstre.

Escena de l'Hidra, amb Heràcles muntat a Pegàs
Bé, doncs la cosa no va ser exactament com a la pel·lícula. Al cap i a la fi, és una pel·lícula de nens.

Si hem de parlar del mite original de l'Hidra de Lerna hem de remuntar-nos a la història d'Hèracles, l'heroi, el semidéu fill del déu Zeus i la humana Alcemene, el més gran dels herois, tan gran que va aconseguir que Disney li dediqués una pel·lícula! 


Però no explicaré tota la seva vida i les seves gestes, ja que l'Hidra apareix al grup d'històries més famós de l'heroi: Els dotze treballs d'Hèracles. Sí, els dotze treballs, el càstig que Hèracles va haver de pagar per poder ser perdonat per l'assassinat dels seus fill en un atac de follia provocat per la deessa Hera. El rei Euristeu de Micenes va ordenar a l'heroi dotze tasques aparentment impossibles, però és clar, no impossibles per al nostre semidéu favorit.


Els dotze treballs als que es va enfrontar van ser:
1. El lleó de Nemea
2. L'Hidra de Lerna
3. La cérvola de Cerinea
4. El senglar d'Erimant
5. Els estables del rei Augies
6. Els ocells de l'Estimfal
7. El bou de Creta
8. Les eugues de Diomedes
9. El cinyell de les amazones
10. Els ramats de Gerió
11. Les pomes d'or de les Hespèrides
12. El gos Cèrber

                    Cèrber, segons Disney  (a aquest el coneixem tots)

Aquí us deixo una presentació on explica concesivament els dotze treballs un per un.



Però nosaltres ens centrarem en l'Hidra.

L'Hidra era un monstre que vivia en els pantans de Lerna. Tenia caps de serp amb letals dents esmolades. La impossibilitat de vèncer la Hidra es basava en el simple fet que no li podies tallar els caps, perquè si en tallaves un en sortien dos més, i si tallaves aquests dos en sortien quatre més, i així consecutivament. 

La despietada Hidra
Al principi Hèracles va començar a tallar els caps de la Hidra a cops d'espasa protegit per la pell impenetrable del Lleó de Nemea, el primer enemic de tots els dotze que va derrotar. Però va haver-hi un moment, quan l'Hidra ja tenia dotzenes de caps, que Hèracles es va adonar que no avançava i que estava fent al seu enemic cada cop més poderós (una mica tard, no?). 

Així que el nostre entranyable heroi li va demanar ajuda al seu nebot Iolau, que va portar una torxa encesa, i a mesura que Hèracles tallava caps Iolau anava cremant les ferides, cauteritzant-les i fent-les cicatritzar de manera que no sortissin més caps.
I xino-xano i anant tallant i cauteritzant caps van vèncer el monstre. Després, el nostre heroi preferit va sucar les puntes de les fletxes a la sang verinosa de l'Hidra, fent-les més destructives per derrotar més fàcilment el pròxim enemic.

Hèracles i Iolau derrotant Hidra

Us recordàveu de l'aparició de l'Hidra a la pel·lícula d'Hèrcules? Quins dels dotze treballs d'Hèracles coneixieu? 

Maria Guallar 
4t ESO

Comentaris

Mariona Lucas ha dit…
Hola Maria, de fet no m'enrrecordo de la escena ja que no estava gaire atenta a les pel·licules quan era petita i l'unic que aconsegueixo recordar de totes les de disney és el principi i la cançó de "bajo el mar" de la sirenita.
El cas és que és frustrant que intentis matar a un animalot com Hidra i li vagin sortint més caps cada cop.
Va ser una bona idea cremarli ls ferides perque si fós jo no s'em hauria acudit i simplement li auria obert l'estomac o alguna barbaritat per l'estil.

En conclusió Hercules era una persona neta i intel·ligent.
I no m'extranya que acavés passant les 12 proves.
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Maria, tenia una mica de constància de que era una Hidra gràcies a la pel·lícula tan coneguda de la nostre pròpia infantesa com es Hèrcules una de les grans pel·lícules de dibuixos animats.

La Hidra com a un dels éssers mitològics més conegut de la mitologia romana, m'ha semblat una entrada molt interessant, encara que m'has tret un tema a fer, et felicito perquè està molt ben explicada.
Irene Sánchez ha dit…
No tenia gaire constància d'Hidra, nomès de la pel·lícula d'Hèrcules tot i que no m'enrecordo gaire.
L'arxiu que has adjuntat està molt bé i ho explica molt bé!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES