LES SUPERSTICIONS A L'ANTIGA GRÈCIA

Les supersticions sempre han estat presents en el dia a dia de les nostres vides. Tothom és lliure de creure-hi o no, però encara que molts de nosaltres creguem que són realment una bestiesa segur que en algun moment o altre hi hem pensat i hem deixat de fer alguna cosa per culpa de les supersticions que sempre hi ha hagut. Durant l'època de l'Antiga Grècia la frontera entre la superstició i la religió era molt indecisa. En moltes ocasions les supersticions d'uns resulten ser la religió d'altres i al revés.

En aquella època creien molt en l'endevinació, fins i tot era una institució oficial on hi havia la Pítia. La Pítia era una dona que escoltava els problemes de la gent i els hi donava consells per a acabar amb ells. Aquesta treballava en determinats santuaris que se li assignaven. 

Potser algunes persones creuen que els supersticiosos només eren els homes dels pobles que no tenien cultura, però estan ben equivocats. Sobretot els filòsofs, escriptors i rics visitaven molt sovint els endevins i creien plenament en el que els hi deien. 

Aquesta és la llista d'algunes supersticions de l'Antiga Grècia més importants:
  • Trobar-se una serp a casa. Deien que si es tractava d'una serp amb el cap ample invocava a Sabacio, però que si era una serp sagrada era bo.

                                 
    Serp a una casa
  • Que una persona que està patint un atac epilèptic o un dement li entri un calfred i tiri una escopinada entre els plecs del vestit, en cas que siguis una dona.

  • Evitar caminar sobre una tomba, acostar-se a un mort o a una partera

                                  
    Tomba
  • Si mentrestant t'estàs cordant els cordons de la sabata aquests se't trenquen. Això és senyal de bona o mala sort depenent de si es tracta del peu dret o de l'esquerra. 

  • Creien que quan tenies un somni el que havies de fer era visitar a un endeví perquè et digués el seu significat i a quin Déu s'havia d'invocar.
Com totes les coses, les supersticions també evolucionen. A mesura que ha anat passant el temps aquestes han donat lloc a algunes de les supersticions que hi ha avui en dia com aquestes:

  • Trobar-se un gat negre. Els gats negres es relacionen amb el diable, ja que són del color de la nit. Aquesta superstició està present sobretot a Europa i a Amèrica del Nord. Es creu que si un gat negre s'allunya de tu és senyal de que tindràs mala sort, però que si aquest s'apropa a tu és senyal de bona sort. 

                                 
    Gat negre
  • Vessar un pot de sal. Es creu que la sal és incorruptible i per aquest motiu és el símbol de l'amistat. Per aquesta raó, quan se't cau un pot de sal significa que l'amistat es trencarà. Si ets supersticiós i creus en aquestes coses, diuen que si et passa això el que has de fer és posar-te una mica de sal sobre l'espatlla esquerra per contrarestar la mala sort. 

                                  
            Pot de sal vessat
  • Trencar un mirall. Diuen que si en algun moment de la teva vida se't trenca un mirall vol dir que tindràs 7 anys de mala sort. El mirall, tenint en compte que és un element màgic i imprescindible dins l'endevinació, si es trenca significa que no vol mostrar una imatge en el futur i per això comporta 7 anys de maledicció. Molta gent es pregunta perquè es tracta de 7 anys, doncs ben senzill, és el temps que suposadament necessita un cos per a recompondre's.

                                       
    Mirall trencat
  • Trobar un trèvol de 4 fulles. Aquest és un símbol sagrat sobretot per la gent de Gran Bretanya. La gent d'allà pensava que amb aquests trèvols es podien veure els dimonis. També, parlant de mitologia, es diu que quan Eva va ser expulsada del paradís per no fer cas es va emportar un trèvol de 4 fulles, raó per la qual també és relacionat ambla bona sort. 

                                    

               Trèvol de 4 fulles
  • Tocar fusta. L'origen d'aquesta superstició no és gaire clar, però es creu que pot esdevenir de les restes que van quedar de la Santa Creu. Un altre origen prové dels Estats Units, on es veu que veneraven el roure com la morada dels Déus. Aquest material, la fusta, també es relaciona amb la protecció maternal i l'allunyament del perill
En algun moment us ha passat alguna de les coses que diuen aquestes supersticions i heu tingut mala sort? Sou supersticiosos com els grecs?

Paula Campelo
4t ESO

Comentaris

Laia Fernández ha dit…
Quines supersticions tan interessants! M'ha fet molta gràcia el dels atacs epilèptics i el fet d'haver de tirar una escopinada perquè aquests passin. bona entrada!
Yasmina Ketami ha dit…
Les supersticions encara són presents avui en dia i sempre que pasen situacions com el del gat negre, el pot de sal o el mirall ja sabem que tindrem mala sort. La dona que escoltava i donava consells, seríen com una espècie de psicòlegs de l'època, no?

Molt bona entrada!
Unknown ha dit…
Encara que vulgui pensar que no són certes, quan em passa alguna cosa d'aquestes o si cometo algún "mal costum" o superstició, em paro a pensar quan temps tindré mala sort o les conseqüències que això comportarà. Si més no, no estic satisfeta.

Molt original aquesta entrada!
Unknown ha dit…
Hi ha moltes superstecions que encara perduren avui dia, es nota com ens han influït els romans perquè, per exemple, a Irlanda on no van arribar, la creença del gat negre que porta mala sort, allà dona bona sort! Potser és per l'influència romana.

Bona entrada!:)
Carla Espinosa ha dit…
Quina entrada tan interessant!
Esta bé saber que des de sempre hi ha hagut molts tipus de supersticions, realment m'ha sorprès el fet de que si una persona amb un atac epil·lèctic t'escopi es molt estrany, ja que poques vegades et pots trobar en una situació així.

Bona entrada Paula!!
Cristian Martinez ha dit…
Bona entrada, Paula, em sembla molt interessant, ja que les supersticions sempre han estat molt unides amb la consciencia de les persones durant molt de temps, i el fet de que és crees fins i tot una institució oficial. I moltes d'aquestes supersticions encara perduren fins els nostres temps, aixó significa que la influencia de la societat romana, encara perdura en la nostra actualitat.
Bona Entrada!
Unknown ha dit…
Una entrada molt interesant.
La veritat és que sempre he sentit a parlar de les supersticions però jo no en tinc, i n'hi ha moltes de la teva entrada que m'han sorprès molt com per exemple: Trobar-se una serp a casa. Deien que si es tractava d'una serp amb el cap ample invocava a Sabacio, però que si era una serp sagrada era bo, aquesta és la que més m'ha sorprès de totes tot i això jo he sentit a parlar d'algunes supersticions d'avui en dia com per exemple quan un esportista guanya acostuma a tornar menjar el que havia menjat abans de competir perquè creu que li porta bona sort, i altres coses per l'estil. Però tot i això penso que algunes de les supersticions de l'antiga grècia eren una mica exagerades com per exemple: Creien que quan tenies un somni el que havies de fer era visitar a un endeví perquè et digués el seu significat i a quin Déu s'havia d'invocar.
tot i això molt bona entrada!
Irene Sánchez ha dit…
Ostres Paula, quina entrada més interessant! sempre m'he preguntat d'on venen algun d'aquets ammulets, i ja se d'on. Això d'evitar caminar per sobra d'una tomba o acostar-se als morts crec que és normal no? no crec que una persona vagi caminant per sobre de les tombes...
No sabia que si s'apropa a tu un gat de color negre et produeix bona sort, només sabia que si passa per devant i s'allunya obtens mala sort, i això m'ha sorprès. Pel que fan les demès supersticions, penso que tot relacionat amb aquest tema és molt interessant, qui no ha "tocat fusta" quan ha acabat de fer un examen?

Jo, sincerament no crec en les supersticions, ja que si algo passa, és per alguna raó, i no per si has vist un gat negre o has trencat un mirall, pero hi ha gent que opina totalment el contrari, i és totalment respectable.
Felicitats Paula, molt completa l'entrada!
Unknown ha dit…
Bona entrada Paula!
Anteriorment havia fet una entrada sobre les supersticions a l'antiga Roma, i ha de ser molt interessant comparar-les amb les de l'antiga Grècia.

Considero que la Pítia, seria com una psicòloga d'avui dia, ja que s'encarrega de la mateixa feina; escoltar els problemes de la gent i ajudar-los.

He de dir que m'ha sobtat bastant el fet que els filòsofs, escriptors i rics visitessin més els endevins, ja que personalment considerava que seria la gent que no coneix gaire.

Realment són molt curioses totes les supersticions que esmentes, i la majoria mai les havia sentida. De totes, les que més m'han sorprès han estat la dels cordons de la sabata, i també la de quan tens un somni...

Has comentat diferents coses molt interessants que desconeixia completament, com seria el fet de per què són 7 anys de maledicció, mai havia sentit a parlar que fos perquè es necessita aquest temps per recompondre's un cos... molt curiós!

Respecte a les teves preguntes, sincerament mai m'ha passat res del que diuen aquestes supersticions... No es que cregui, però tinc bastanta curiositat, per tant, quan em passa alguna cosa i ho relacionen amb la bona sort me n'alegro i creuo els dits perquè passi, però quan em diuen que tindré mala sort, tampoc m'ho prenc molt en serio.

Bona entrada Paula! Molt interessant!!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES