26 de desembre del 2011

LA POESIA ELEGÍACA I OVIDI

En la literatura grega l’elegia és originàriament una composició en dístics elegíacs d’un tema qualsevol. Els poetes alexandrins del segle III a.C canten a les seves elegies amors mitològics i Catul, el primer poeta romà del qual tenim elegies, ja introdueix el subjectivisme en els mites que narra.

Així l’elegia s’especialitza en la poesia llatina del temps d’August com a poesia que expressa l’amor que sent el poeta, el qual és sentimental i sensual. El moment d’esplendor de l’elegia arriba amb Tibul, Properci i Ovidi. Però Ovidi és qui realment innova i estén l’elegia a nous temes. A les seves últimes elegies, escrites durant el seu exili, apareix el seu sentiment dolorós, que és l’única vegada on s’expressa.
-Tibul. Escriu Corpus Tibullianum, quatre llibres d’elegies en els quals expressa l’amor i la natura amb un únic desig: viure sol al camp amb la persona estimada, lluny de la guerra.

-Properci. Escriu Elegiae, quatre llibresd’elegies de temes diversos: sentiments amorosos, laments fúnebres, elogis i llegendes itàliques



Ovidi

La seva vida es coneix bé perquè ell mateix la narra en un dels seus poemes. Va néixer a Sulmona, al centre d’Itàlia, el 43 a.C, en una família benestant de classe eqüestre. Va estudiar retòrica a Roma, i va completar la seva educació i els seus estudis en un llarg viatge per Grècia.

Va tornar a Roma i es va dedicar a la carrera judicial, però ràpidament la va abandonar per dedicar-se a la poesia. Gràcies a la seva situació social, va poder permetre’s dedicar-se plenament a la poesia sense l’ajut de ningú, a diferència de Virgili o Horaci. Malgrat tot va formar part del cercle de Messala Corví.

La seva vida passa per algun moment molt complicat, com quan l’any 8 d.C August el condemna a l’exili. Per tant ha d’abandonar Roma i se’n va a viure desterrat a Tomis, una ciutat de la costa occidental del Mar Negre.
Amb aquesta situació Ovidi explica en els seus poemes la raó per al desterrament: carmen et error (un poema i una equivocació).

August va escollir un càstig molt cruel per al poeta, per tal d’apartar-lo de tot allò que és el més important per ell: la vida de societat i cultural, els llibres i la llengua llatina. Per això li costa molt d’adaptar-se a viure a Tomis, però durant el seu exili no va deixar d’escriure en cap moment i la seva poesia va donar un gir que es reflecteix en les elegies doloroses.

Ovidi va ser l’últim gran representant de l’elegia, i va utilitzar diversos temes:
-Amors (Amores)
Va escriure-la quan era molt jove, i el tema de les 51 elegies que la componen és l’amor, el noble i el sensual. Aquesta obra retrata una Roma en el cim del seu poder i esplendor, plena d’intrigues amoroses i una societat abocada al plaer. Hi ha influències de Catul, Tibul i Properci.

-Heroides (Heroides)
Va ser redactada en dues sèries. La primera és un conjunt de quinze poemes en forma de cartes que estan escrites per heroïnes de la mitologia grega als seus marits o amants. Els temes són extrets de l’èpica i la tragèdia gregues. En totes les cartes el poeta demostra que té un coneixement de la psicologia de les dones.
La segona sèrie són tres parelles de cartes, amb motiu mitològic, que consisteix en la carta d’un home i la resposta d’una dona.

Obra d'Heroides


Malgrat tot Ovidi té poesia elegíaca amb un altre tema, l’exili. L’obra que va realitzar a Tomis durant el seu exili consisteix en dos reculls d’elegies: les Tristes (Tristia) i les Pòntiques (Epistulae ex Ponto).

Aquestes, adopten la forma de cartes enviades a diverses persones, entre els que hi ha la seva esposa, alguns amics i també enemics, com August i polítics. En aquestes elegies els temes són molt recurrents: la queixa per la seva situació, la súplica del perdó fins a rebaixar-se a ell, l’enyorança de la vida feliç que portava a Roma i de les persones que va deixar-hi.

Aquesta poesia resulta més sincera i profunda, que no pas de la d’amor. Ell pretén no ser oblidat a Roma i remoure l’opinió pública per tal que August el deixi tornar a la ciutat que tant estima: Roma.

Podeu clicar aquí i llegir un conte a l'estil d'Ovidi que va publicar al nostre bloc la Sara Cañizares, de l'institut Isaac Albéniz de Badalona.

Mireia Vidal
UAB

15 comentaris:

Cristina Sandoval ha dit...

Hem sembla molt interesant l'entrada i el tipus de poesia que va escriure cada poeta depenent de la seva situació i sentiments pels diferents fets que li van passant.

Fatima El Attar ha dit...

Molt interessant l'entrada ja que ens han posat fotos i videos! Això ens ha ajudat molt! Està molt ben feta!

Unknown ha dit...

Molt ben explicat. Ovidi, tot i que va escriure mites molt senzills i fàcils d'entendre, va ser un gran autor de la seva època i encara avui és reconegut. Les elegies, a part del que n'has explicat tu, són poemes lírics destinats a lamentar-se per la pèrdua o mort d'un ésser estimat. Això ha canviat, doncs, perquè abans, en temps d'August, l'elegia expressava l'amor que sent el poeta. Curiós, aquest canvi, no?

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Ara en els treballs, explicacions i exàmens que hem estat fent sobre la literatura castellana els seus tópics, hem treballat el que es una elegia, com s'adecua, per a que serveix, però mai, que jo recordi, haviam parlat sobre qui l'utilitza més i com l'adequa als seus poemes, que ara, gràcies a la teva entrada ja sé qui era Ovidi i com l'innova als seus temes.

De l'unic tema que havia sentit a parlar de Ovidi és Heroides, em sona molt d'un llibre que estem utilitzant a classe..

Molt bona entrada!

Yasmina Mesa ha dit...

són diferents tipus de poesía, però transmeten molt el que sentíen en aquell moment...
M'agrada l'entrada :)

Adan Vidal ha dit...

Magradat forá aquesta entrada.

Bernat Enrich ha dit...

No savia quasi res de la poasia aquesta entrada m'ha agradat molt perquè es molt entretenida i te molta informació.

Anna Gómez ha dit...

Dic el mateix que el Bernat, no savia res de la poesia, molt bona entrada perquè hi ha molta informació.

Roger Butiña ha dit...

Em semblamolt interesant i els poemes

Natalia Ramirez ha dit...

Hem sebla interessant, els diferents tipus de poesia...

Pau Laviña ha dit...

Per a mi és força interessant perquè hi ha diferents tipus de poesia i transmeten el que sents en aquell moment

Josep Garcia ha dit...

Sense dubte una altre gran entrada, repleta de informació, està molt bé, molt interessant.

Josep Garcia ha dit...

Sense dubte una altre gran entrada, repleta de informació, està molt bé, molt interessant.

Laia Fernández ha dit...

Suposo que l'any que ve hauré d'apendre molt més de literatura! Bona entrada :)

Joan Giralt ha dit...

Una mica massa dens i llarg però està bé. Simplement dir que aquest any suposo que no tocarem res de literatura grega a 4t i molt menys elegies però com diu la Laia a la llarga ja ens ho trobarem.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts