LES TERMES DE POMPEIA

A Pompeia s'hi podia trobar quatre diferents estils de termes repartides per la ciutat.

Termes Suburbanes
Aquestes termes van ser construïdes en l'època d'August. Eren unes termes particulars. Són destacades per les seves innovacions arquitectòniques i les seves decoracions.Per la seva ubicació a extramurs, han estat continuament saquejades. A la part baixa s'hi troba el complex termal amb una decoració fastuosa, mentre que en el pis superior s'hi trobaven els tres apartaments.

És destacable l'escena que hi ha representada en els vestuaris, és una escena eròtica, una d'elles amb dues dones, únic en la pintura romana. En el vestuari hi havia un total de 16 quadres eròtics, numerats on es depositavala roba. També era destacat el mosaic de Mart en la font del frigidarium, que era una cabina de fred. A diferència del resta de les termes pompeianes, aquestes no presenten distinció masculina i femenina.


Edifici de les termes suburbanes


Termes Stabianes
Es troben sobre la Via Stabiana després de l'encreuament amb la Via del l'Abbondanza. Són les més antigues de la ciutat, del segle IV a.C. Era composta per una secció masculina i una altra de femenina. S'hi apreciava un sofisticat sistema de calefacció: l'aire calent circulava per sota el pis i entre les parets.

Tant la secció masculina com la femenina estava composta per una sala de vestir (apodyterium), una sala amb una piscina d'aigua freda (frigidarium) una sala temperada (tepidarium) i d'una sala molt calefaccionada (calidarium), on hi havia una banyera de aigua calenta i una font per rentar-se amb aigua tèbia. A més a més hi havia altres ambients, com ara alguns annexos al gimnàs i una gran piscina per nadar a l'aire lliure.


Actualment les termes mostren signes de successives restauracions, l'última d'elles va tenir lloc després del terratremol de l'any 62. A 'entrada de la palestra es conserva la decoració d'estuc policromat del quart estil, realitzat poc temps abans de l'erupció. La palestra va ser reconstruïda en l'època de Sila per els duumvirs (eren magistrats que a l'Antiga Roma exercia el seu càrrec junt amb un altre, i a qui li corresponien diferents funcions legislatives, administratives o judicials) Caius Julius i Publius Aninius.

També és destacable la decoració del vestíbul. A més a més a la palestra existia un rellotge de sol que tenia més de 200 anys en el moment de l'erupció, i conservava una inscripció en osc que recordava que aquest havia sigut pagat per l'Ajuntament amb els diners obtinguts de les multes.





Termes del Fòrum
Aquestes termes, no eren les més grans de les ciutats, però eren de molt interès, degut a la elegància decorativa i a l'excel·lent estat de la conservació del calendarium i del tepidarium de la secció masculina.

En el cas de les termes per als homes hi havia dos corredors que donaven pas a apodypterium des d'on es passava al frigidarium, on es trobava una banyera circular al centre de la sala pels banys freds; i al tepidarium, decorada amb un fi estuc de la meitat del segle I a.C. Allà es conserva un gran braser que servia per escalfar l'ambient, donat per Marcus Nigidius Vaccula.

Del tepidarium s'accedia directament a l'ambient per banys càlids, el calidarium calefaccionat amb l'aire calent que passava per l'interior de les parets dobles. En aquesta habitació hi havia dues banyeres; el alveus, de forma rectangular pels banys calents i el labrum, amb aigua freda.

 Ostia Antica

Termes centrals
Aquestes termes van ser ampliades després del terratrèmol de l'any 62 i al 79 encara no estaven completament acabades. Eren exclusives pels homes, no tenia frigidarium, però tenia un servei el qual les altres termes no tenien: el laconicum, un ambient pels banys de vapor amb aire calent i sec. Aquest complex, per la lluminositat i l'amplitud, el seu gran gimnàs i l'excel·lent qualitat del material de construcció, es pot assemblar a les termes de les grans ciutats, inclosa Roma.

Interior de les termes




Ara ja podem saber una mica més de les termes de Pompeia.

Carla Solà
1r Batx

Comentaris

Aina ha dit…
Si que podien haver-hi termes en una mateixa ciutat. Trobo molt interessant que les explicacions de totes les termes. Bona entrada!
Mireia Cutura ha dit…
No coneixia aquests tipus de termes que hi havia a Pompeia! Em pensava que més o menys totes les termes ern iguals, però veig que cada una tenia alguna característica que la diferenciava.
Un fet curiós és que els pintors i escultors neoclàssics utilitzàven com a guia les pintures i les escultures trobades a Pompeia. Les esculture no estaven pintades i era perquè la pintura amb el temps havia anat desapareixent!
Bona feina!
Maria Rodriguez ha dit…
Bona entrada Carla! No tenia ni idea que en una ciutat podien haver-hi tants termes i a més cadascú amb una característica diferent. Està molt bé explicat i és molt interessant, ja que feien servir les pintures de Pomeia com a guia.
M'agrada molt!
Carla Solà ha dit…
gràcies a les tres persones que m'han comentat, l'altre gent molt malament, ja no comentaré a ningú excepte a aquestes tres persones!!
jeje adéu :)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)