L'ORIGEN DEL NOM D'UNA GRAN CIUTAT: ATENES


Explica la mitologia que Atena (Minerva en romà), filla de Zeus, deessa de la saviesa, l'estratègia i la guerra justa, era la deïtat i la protectora d'Atenes, juntament amb Posidó.


Atena




Posidó
Atena i Posidó, abans de que Atenes tingués nom, van tenir un petit conflicte: volien nomenar les terres i no es posaven d'acord, ja que cadascú li volia posar el seu nom.
Zeus, en assabentar-se del conflicte, els va convocar a l'Olimp i els va dir que havien de crear alguna cosa per a la natura, i qui creés la millor el seu nom seria atorgat a la ciutat.
Posidó va arribar primer, va donar un cop a la terra amb el seu trident i va crear una font, però era d'aigua salada, ja que ell és el déu del mar i de les tormentes.
Atena va arribar més tard, però va tenir l'astúcia de crear un oliver, una planta preciosa i els seus fruits servien per alimentar la població.

Atena i l'olivera
Zeus va decidir que guanyava Atena, i el seu nom va ser otorgat a aquella ciutat: Atenes.
Una variant d'aquest relat és que els propis atenesos van triar per votació a un dels dos déus perquè donés nom a la seva ciutat. Totes les dones van votar per Atena i tots els homes per Posidó. Va guanyar Atena per un sol vot i Posidó va inundar la regió. Per calmar la còlera de Posidó des de llavors les dones van deixar de tenir dret al vot i els fills no podien tenir noms derivats del nom de la mare.

Nàdia Alsinet
1r Batx

Comentaris

Aina ha dit…
Molt interessant l'entrada, no en tenia ni idea de on provenia el nom de la ciutat Atenes. És curiós com trobaven explicacions per a tot a partir dels mites, com és el no tenir dret a votar per les dones. Bona entrada.
Antonio ha dit…
Però com se li ocurreix a Posidó fer una font!!! Una vegada més, la manya preval davantla força. Gràcies Atenea, l'oli és l'or líquid de tota la mediterrania, entre d'altres coses. Bona entrada aquesta.
Anna Marquès ha dit…
Aquesta entrada es molt interessant i molt curiosa, no m'havia imaginat mai que un nom d'una ciutat hagi vingut d'aquesta historia tant curiosa. M'ha agradat basant aquesta entrada.
Anna Marquès ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Roger Butiña ha dit…
esta bé perque et diuenn quin son els deus quins fills tenen i que van aportar o fer.
Adrià ha dit…
Ja savia que Atenes tenia aquest nom en honor a aquesta deesa, però no en savia el perquè.

Bona entrada Nàdia!
Unknown ha dit…
Ho trobo molt interessant! Pel que es veu ja llavors es va començar a negar el vot a la dona... i fins els nostres dies. No sabia l'etimologia del nom de la ciutat d'Atenes. Felicitats.
Fatima El Attar ha dit…
Molt maca l'entrdada peruqè la veritat no en savía res de res!
Anònim ha dit…
no savia que tingues aquet nom per aquesta deesa! esta molt bè l'antrada.
Anna Solà ha dit…
Aquesta història és una mostra que les dones, sovint amb la seva astúcia poden fer coses més importants i rellevants que els homes amb la seva força. Mai m'havia plantejat la relació entre la ciutat d'Atenes i la deesa Atenea.

Bona entrada Nadia!
Josep Garcia ha dit…
És molt bona aquesta entrada!
M'ha argadat molt la història de com es va decidir el nom de atenes, això em fa pensar d'on ve el meu nom o bé el de La Garriga. Molt interessant.
Laia Fernández ha dit…
Molt interessant aquesta història! Sembla impressionant la imaginació dels romans. No entenia ni idea d'on provenia el nom de la ciutat. Bona entrada:)
Anònim ha dit…
No en tenia ni idea d'on provenia el nom d'Atenes. M'ha semblat interessant aquesta història mitològica.
Clàudia Martínez ha dit…
Molt bona entrada! m'ha agradat, és molt entenedora. No sabia d'on procedía el nom de la ciutat ni que per compensar, la conseqüència fos no deixar a les dones votar ni posar al seu fill/a un nom derivat al seu.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)