L'EMPERADOR CALÍGULA

El seu nom real era Gai Juli Cèsar August Germànic, però se'l coneixia més pel nom de Calígula. Va ser el tercer emperador de la dinastia Júlia Clàudia, que va governar des de el 37 fins al 41 d.C.



Era el fill més petit de Germànic i d'Agripa la Major, nebot de Tiberi. Va créixer en una família nombrosa, amb dos germans i dues germanes, als campaments militars de la Germània Inferior, ja que el seu pare era el comandant de l'excèrcit. El nom de Calígula, li van posar els soldats, ja que moltes vegades per divertir-se el disfressaven amb roba dels legionaris i li posaven unes caligues, un tipus de sandàlia militar romana molt petites.

Per una sèrie de problemes polítics, el seu pare va ser assassinat, la seva mare i les seves germanes van haver d'anar a l'exili, on van ser assassinades per ordre de l'Imperi.



Quan l'emperador Tiberi va morir, va designar en el seu testament que Calígula seria el seu succesor juntament amb Tiberi Gemel, el nét de Tiberi. Poc després d'arribar al poder, fa que el Senat declari nul el testament de Tiberi i que l'anomenin únic emperador. A més va ordenar l'assassinat de Gemel.

Durant els primers mesos de govern, tot el que feia era prometedor. Va concedir premis a la guàrida pretoriana, va aturar tots els casos de traïció iniciats per Tiberi. Però poc temps després, Calígula es va posar malalt d'una mena de dolència cerebral per la qual va estar molt a prop de la mort, però quan es va recuperar l'emperador ja no era el mateix.

Es va considerar a Calígula com una persona ignorant i que no estava preparada per governar. De manera que Calígula va ordenar que tornessin les persecusions per traïció mentre que l'emperador prenia decisions absurdes, com fer cònsul a un cavall i manar esculpir el seu retrat a totes les estàtues de les divinitats que hi havia a Roma.




L'any 40, va augmentar l'Imperi amb Mauritània i va intentar conquerir Britània. A principis del 41 va ser assassinat pel cap dels legionaris de palau, Casi Queras, juntament amb la seva dona i la seva filla, que simplement era un nadó i que la van estrellar contra un mur sense cap tipus de pietat. L'emperador va morir amb 29 anys d'edat.

Al 1979 van fer una pel·lícula, molt polèmica pel seu contingut molt alt en escenes eròtiques, sobre la vida d'aquest emperador, de manera que no posaré el vídeo de la pel·lícula.

Aina Gràcia
2n Batx

Comentaris

Bernat Enrich ha dit…
Jo no puc donar cap tipus de informació d'aquest emparador perquè mai n'havia sentit a parlar però aquesta informació es molt bona encara que jo hi posaria alguna foto o algun link, diapositives...
Unknown ha dit…
Ostres, tu! Quin emperador més estrany... Això de fer cònsol a un cavall i fer esculpir la seva imatge en les escultures clàssiques és de bojos! Però ho trobo divertit. Quina vida més curta que va tenir... Bé, de fet, l'esperança de vida d'aquells temps sempre era curta en comparació amb la d'ara, perquè les condicions (de salut, d'higiene, d'alimentació...) eren molt pitjors.

Bona entrada!
Nadia alsinet ha dit…
M'agradaria saber quin és el títol de la pel·licúlia, ja investigaré. Molt interessant la història d'aquest emperador.
Bona entrada!!
Fatima El Attar ha dit…
Quin emperador més raro! Bueno però l'entrada està molt ben feta! Hi podríes haver afegit algun link, diapositives, més fotos...Però en general està força ben feta! :)
Bernat Enrich ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Josep Garcia ha dit…
Mai n'havia sentit re d'aquest emperador...
Però mira ara ja n'en se alguna cosa més.
La entrada està força bé.
Laia Fernández ha dit…
Llàstima que hagi tingut una vida tan curta, hagués donat per molt aquest emperador amb les seves estàtues. Bona entrada!
Anònim ha dit…
Tenia unes idees bastant boges però, tot i així, va morir massa jove. M'ha agradat conèixer aquest emperador que fins ara no sabia que existia. Bona entrada:)!
Clàudia Martínez ha dit…
Jo n'havía sentit a parlar de la pel·lícula, encara que no l'he vista, recordo alguna vegada haver de buscar pel·lícules de grecs i romans i veure'n aquesta: "Calígula" com el nom del protagonista. No sabia que tingués una vida tan curta, pobre...Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES