27 de desembre del 2011

EL CALENDARI ROMÀ


El calendari romà mesurava els anys a partir de la fundació de Roma, l'any 1 per a ells seria en el calendari cristià l'any 753 a.C.. Es va utilitzar des de Ròmul, quatre mesos de 31 dies i sis mesos de 30 dies.

Els primers quatre mesos estaven consagrats a quatre deïtats romanes, i cada mes es feia culte al déu que li dedicaven el mes.
  • El primer s'anomenava Martius, estava dedicat a Mart.
  • El segon es deia Aprilis, i estava dedicat a Apol·lo.
  • El tercer s'anomenà Maius, dedicat a Júpiter.
  • El quart es digué Junius, dedicat a Juno, l'esposa de Júpiter.


La resta de mesos no dedicats a deïtats romanes s'anomenaren Quintilus, Sextilis, September, October, November, December. El calendari de Ròmul constava de 304 dies.



Posteriorment es va trobar l'any massa curt i es va perfeccionar segons el cicle lunar. S'afegiren dos mesos: Januari, en honor a Jano, i Febrarius, dedicat a Februs, posteriorment a Plutó. Amb això el calendari durava 355 dies, però el calendari lunar dura 354 dies, i es va decidir que afegirien un dia perquè 354 donava mala sort.
L'any seguia essent massa curt, i van introduïr l'Octoeterida, que introduïa un mes de 23 dies anomenat Mercedonius tres cops casa vuit anys. Com que no existien els dies, els romans els anomenaven A, B, C, D, i així tot l'abecedari.
Amb l'arribada de Juli Cèsar, va haver-hi una reforma. Aquest va establir un any de 365 dies, amb 12 mesos, amb la quantitat de mesos de 30, 31 i 24 dies. A més, cada quatre anys Febrer obtindria un dia més per no quedar endarrerit respecte l'ordre astronòmic.

Aquest sistema s'anomenà Bix Sentum. Aquest sistema encara s'utilitza, amb una petita modificació a l'hora del compte dels anys, es va fer cap al segle VI amb el Papa Gregori XIII. L'obra del calendari va ser encarregada a un astrònom grec, Sosígenes.

Juli Cèsar i Sosígenes
Cap al segle III a.C. els romans ja tenien consciència dels rellotges de sol i d'aigua. Van començar a utilitzar un sistema sexagesimal com el nostre, format per 60 minuts, 24 hores...
Cap als anys de Cèsar August, els romans van començar a donar nom als dies. Els dies eren:
  1. Dies Luna. Dilluns, dedicat a Juno.
  2. Dies Marte. Dimarts, dedicat al déu de la guerra.
  3. Dies Mercurio. Dimecres, dedicat a Mercuri, el missatger dels déus.
  4. Dies Júpiter. Dijous, dedicat a Júpiter, el déu creador.
  5. Dies Vesta. Divendres, dedicat a la preciosa deessa de la família.
  6. Dies Saturno. Dissabte, dedicat a Saturn, el pare creador.
Posteriorment, cap a l'era cristiana, es va instaurar un sèptim dia, el diumenge. Dedicat especialment al que ells anomenaven "Déu Cristià", a nostre senyor i Déu. En llatí diumenge seria Dominus.

El calendari romà va patir una última modificació quan va ser en poder del Papa Gregori XIII, s'hi va afegir un últim mes anomenat Augusto o Agosto, dedicat a Cèsar August.

 

Nàdia Alsinet
1r Batx

19 comentaris:

Carla Solà ha dit...

Primerament felicitar-te Nadia per aquesta entrada que has publicat, hi ha moltíssima informació i crec que és una entrada molt entenadora.
Ara dir que jo coneixa el calendari que hi ha actualment i sabia que anteriorment havia sigut diferent i que a mesura que havien passat els anys s'havia anat modificant, però no sabia ni perquè el nom dels mesos i menys els noms dels dies de la setmana.
El que m'ha sembla molt interessant ha sigut el que has explicat dels canvis de la durada de l'any, el tema del febrer i tot.

Realment és una entrada molt currada i molt clara :)

Yasmina Ketami ha dit...

Quina bona entrada Nadia! Jo no sabía que abans el calendari era diferent, ni tampoc sabía el perquè dels noms setmanals! Ostres. Bon Nadal a tothom:)

Cristina Sandoval ha dit...

Mai havia sentit com s'havia creat el calendari i el perqué hi ha 12 mesos i tenen tants dies.

Adrià ha dit...

Un altre cop podem apreciar que la gran majoria de les cultures/societats ocupades per els romans en van agafar els costums o en aquest cas el calendari per a fer el seu.

Bona entrada Nadia!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

De totes les entrades que he vist i he pogut llegir del calendari romà, aquesta és la que més m'agrada i la que més he pogut entendre, està molt ben explicat i es més entenedora per la tauleta que has posat amb el nom del mes i el que dura, apart de l'explicació que has fet que està molt ben feta. També l'inplicació de Juli Cèsar en aquest calendari com la reforma que has dit que va fer.

Molt bona entrada!

Fatima El Attar ha dit...

Molt maca l'entrada! Jo tampoc sabia que tenien un calendari relacionat amb els noms dels diferents planetes! M'agrada!! :D

Yasmina Mesa ha dit...

uoooooooooooh! quina passada, es interessant saber aquestes coses, perquè no li donem importància de com han sortit les coses i mira... :)

Adan Vidal ha dit...

Molt intereseant aquesta entrada no sabia que el calendari estava relacionat amb noms de planetas.

Bernat Enrich ha dit...

Vaja, m'ha senblat una entrada molt interessat perquè no coneixia l¡existencia d'un calendari que no fos el solaro el lunar, m'ha seblat una entrada molt completa.

Roger Butiña ha dit...

M'agradat mol perque ara se com era el calandari roma, quant van descobrir el relotge de sol...

Natalia Ramirez ha dit...

No havia sentit mai com es va crear el calendari,esta molt bè aquesta entrada m'agradat molt.

Pau Laviña ha dit...

Mai m'havia imaginat que abans els mesos del calendari estiguessin relacionats amb els noms del planeta,

Josep Garcia ha dit...

Molt interessant! M'ha sorprès de que els noms dels mesos estiguin relacionats amb els noms de les divinitats. Molt bona la entrada.

Laia Fernández ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada. Tot el que tenim ara té un orígen. El que més m'ha cridat l'atenció ha sigut l'explicació dels canvis de les durades dels anys.

Anònim ha dit...

És una entrada molt interessant:). Ara sabem que els noms dels mesos no els van posar a la babalà sinó que van seguir una sèrie de "pasos" i que avui en dia s'han fet servir de base aquests noms per escriure els actuals.

Joan Giralt ha dit...

Aquesta entrada ens hagués anat bé per fer el treball de Barcino-Emerita Augusta que hem fet el passat trimestre!!! Bona entrada.

Clàudia Martínez ha dit...

Jo sabia que la procedència dels noms dels dies i dels mesos surgien pels déus però no sabía que el calendari en general tenía alguna cosa a veure amb l'actualitat. M'ha agradat:)!

Luisa Manni ha dit...

Tot i que algunes coses ja les sabia, he trobat que hi ha molta informacio i tot s'enten molt be. Per algu que no sabia res d'aixo, crec que ho entendra molt be.

Alba Masnou ha dit...

Molt bé! He trobat una altra entrada en relació a això al bloc, sobre februarius:

http://classicsalaromana.blogspot.com.es/2014/02/februarius-per-corretgir-majka.html

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts