ILLA TIBERINA

L'illa Tiberina es troba enmig del riu Tíber, en la part on aquest travessa Roma. És una illa molt petita, medeix 300 m de llarg i 100 m a la part més ample.



Illa Tiberina


L'illa tenia molt mala fama i és allà on portaven als bastards, esclaus vells, nens amb minúsvalies, etc. perquè morissin de gana.

L'any 293 aC va haver-hi una plaga de pesta i el Senat romà va decidir construïr un temple dedicat a Esculapi, el déu grec de la medicina; al mateix temps van enviar una delegació cap a Grècia a buscar l'estàtua d'aquest déu. Hi ha una història que diu que quan aquesta delegació tornava de Grècia, una serp (el símbol d'Esculapi) va sortir del vaixell i va anar a para a l'illa. El Senat va considerar aquest fet com una senyal de que Esculapi volía que es construis el temple a l'illa.


Enllaç
El déu Esculapi

Amb el temps, l'illa es convertí en refugi pels indigents malalts, els quals revíen menjar i assistència mèdica. El temple es va convertir en el primer hospital públic.

Aquí deixo un link on s'expliquen més coses del déu Esculapi (Asclepi pels grecs).

Clàudia López
1r Batx

Comentaris

Carla Solà ha dit…
Si haig de ser sincera no en sabia res d'aquesta illa, no n'havia sentit a parlar mai.
Pel que he llegit als malalts eren molt marginats.
El tema de la serp ho trobo totalment un fet fantàstic.

Molt bona entrada Clàudia, no se m'hagués ocurregut mai fer una entrada d'aquest tema.
Anna Solà ha dit…
Mai n'havia escoltat res d'aquesta illa. Suposo que tenia mala fama perquè al estar envoltada d'aigua la feien servir com una mena de presó, perquè l'única manera d'escapar-se era nedant. Segur que quan va esdevenir un hospital era molt difícil arribar-hi...
M'agradaria visitar una illa així, segur que és molt petita i ràpidament la coneixes.
Fatima El Attar ha dit…
Otres, l'Illa Tiberina, no la coneixava, mai n'havia sentit a parlar, aquesta és la veritat! Però aquesta entrada ha servit molt! Perquè hi ha gent que no tenia idea com jo mateixa, i gràcies a la Clàudia López, ja estem més informats! Molt bonica l'informació! :D
Unknown ha dit…
Ara entenc el significat del símbol de les ambulàncies!:
http://www.google.es/imgres?q=serp+medicina&um=1&hl=ca&sa=N&biw=1024&bih=481&tbm=isch&tbnid=V2JSzHdZfJAPZM:&imgrefurl=http://argemto.foroactivo.com/t4146p30-la-serpiente-de-las-psicografias-podria-ser-una-raza-de-reptiles&docid=0YM4BZ7j9xeBcM&imgurl=http://img13.imageshack.us/img13/5600/caduceo.jpg&w=355&h=269&ei=Q4L0TqnNNIi3hAeuyKWeAQ&zoom=1&iact=hc&vpx=556&vpy=147&dur=805&hovh=195&hovw=258&tx=113&ty=117&sig=114329541906757131101&page=1&tbnh=130&tbnw=172&start=0&ndsp=12&ved=1t:429,r:3,s:0

És el caduceu i ve del déu Esculapi , que era justament el déu de la medicina, com bé has dit tu, Clàudia.
Jo tampoc havia sentit a parlar mai de l'illa Tiberina, que m'imagino que en aquella època devia ser una illa marginal de malalts i vells: una illa que es feia servir per posar la gent en quarentena.
Bernat Enrich ha dit…
Quina illa mes petita no hi devia haver molta població. Molt bona entrada.
no aviasentit a parla mai de aquesta illa tan petita i que a sobre els malalst tinguesin que viure alla per no contamina a altres ciutadans.
Josep Garcia ha dit…
Molt bona entrada.
Trobo bastant forta la marginació de la gent que residia en aquella illeta.
Com ha dit el Martí ara se d'on ve el símbol de les ambulàncies.
Laia Fernández ha dit…
Molt interessant!!! Mai n'havia escoltat a parlar d'aquesta illa! He trobat interessant el tema de la serp, tot sigui fantasia...!
Anònim ha dit…
No sabia res sobre l'existència d'aquesta illa ni per a què es feia servir. Això de la serp està bé. M'ha agradat l'entrada:).
Clàudia Martínez ha dit…
M'agrada l'entrada! A mi em sonava d'haver escoltat a parlar d'aquesta petita illa però no en sabia res sobre ella i ara que ho sé...em produeix llàstima, per la gent que quedava allà excloida.
Karina Szabo ha dit…
No havia sentit mai a parlar d'aquesta illa, però és un lloc molt important, ja que es va convertir d'un lloc de sofriment i ple de morts, en un hospital per poder curar a la gent, tot i que en aquella època no interessava molt si moria molta gent o poca. Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES