ZEUS I CALISTO

En la mitologia grega, Calisto era una bella nimfa seguidora de la deessa Àrtemis, coneguda per la seva destresa en la caça i la seva exquisida bellesa. Zeus, el poderós rei dels déus, al veure-la es va quedar captivat per la seva bellesa i va decidir intentar seduir-la. Per apropar-se a ella, Zeus va prendre la forma d'Àrtemis (o segons algunes versions, es va disfressar de la mateixa deessa), i es va presentar davant de Calisto mentre ella caçava al bosc.

Enganyada per l'aparença d'Àrtemis, Calisto va confiar en ella i va permetre que s'apropés. Zeus al veure l'oportunitat va aprofitar-la i va començar a seduir-la. Com a resultat de la seva unió, Calisto va quedar embarassada i va donar llum a un fill, el qual el van anomenar Arcàs.

La notícia de la relació de Zeus i Calisto va arribar a oïdes d'Hera, l'esposa gelosa de Zeus, qui es va enfurismar per la infidelitat del seu marit. Hera va decidir venjar-se de Calisto i va transformar-la en una óssa. Com a óssa, va ser desterrada al bosc, on va viure en solitud i desesperació, incapaç de comunicar-se amb els altres ésser humans. 

Anys més tard, quan Arcàs era un jove caçador, es va trobar amb la óssa de Calisto al bosc. Sense saber que es tractava de la seva pròpia mare, Arcàs es va preparar per matar-la. Però just en aquest precís instant, va aparèixer Zeus per evitar la tragèdia. Per protegir a Calisto va decidir transformar a Arcàs en un altre ós, i tots dos, es van convertir en constel·lacions en el cel: Calisto en l'Óssa Major i Arcàs en l'Óssa Menor.

Aquest mite no només explora temes d'amor, traïció i venjança, sinó que també explica l'origen de les constel·lacions en el cel nocturn segons la mitologia grega. La història de Zeus i Calisto és un exemple més de les intrigues i complicacions que caracteritzen els déus de l'Olimp i les seves relacions amb els mortals en la mitologia grega.

Us adjunto un vídeo on s'explica el mite:


Zeus i Calisto, de François Boucher (1744)

Paula Soldado

1r Batx

Comentaris

Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada, és molt interessant conèixer les històries mitològiques que hi ha darrera de les constel·lacions. Aquestes constel·lacions avui en dia també es coneixen com a carro major i carro menor degut a la forma que dibuixen les seves 7 estrelles principals. Tot i que també hi ha altres cultures que el coneixen amb el nom de Balena o Cassó (olla petita).
Sabies que la ossa major ens permet trobar l'estrella polar que ha servit com a guia per navegants i exploradors durant molts segles per trobar el nord quan no hi havia eines per orientar-se?

Aina Garcia ha dit…
Molt bona entrada! No sabia que aquest era el mite derrera la constelació de l'ossa major i menor. Es veu que l'Ossa Major és la més faosa de l'hemisferi nord i la millor guia per identifiicar altres constelacions i es diu que es una de les constelacions més boniques i populars tal i com ho era Calisto al mite. És a dir, va canviar de forma per la seva essencia continua sent present a la constelació.
Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! Sabies que el nom de Calisto prové del grec Καλλιστώ i significa "la més bella" o "bellíssima"? Fins i tot el seu nom ens indica que era una nimfa molt bella.
Nora Agulló ha dit…
M'ha encantat aquesta entrada! Et voldria afegir també una informació que m'ha semblat molt interessant, diguem que et sembla.
Et voldria parlar sobre la seva relació amb la ciència. El nom "Calisto" també s'ha utilitzat per designar un dels satèl·lits galileans de Júpiter, descoberts per l'astrònom Galileo Galilei el 1610. Calisto és el tercer satèl·lit més gran del sistema solar i el segon més gran de les llunes de Júpiter.

Espero que t'hagi servit! Bona entrada!
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! M'agrada molt com aquest mite grec explora temes universals com l'amor, la traïció i la venjança. La transformació de Calisto en una ossa com a càstig per la gelosia d'Hera i la posterior elevació a constel·lacions per part de Zeus ofereixen una simbologia rica i poètica.
Aquesta idea de connectar els problemes humans amb les constel·lacions fa que la mitologia grega sigui molt més interessant i profund.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES