ATENA I EL DESAFIAMENT D'ARACNE

Aracne era una jove teixidora a Lídia, coneguda per la seva habilitat amb l'art del teixit. Tot i això, Aracne també era arrogant i es presumia de ser millor teixidora que Atena, la deessa de la saviesa, l'artesania i la guerra.

Atena, enfurismada per l'audàcia d'Aracne, es va disfressar d'anciana i va advertir Aracne que no desafiés l'habilitat dels déus. Però Aracne no va escoltar i va desafiar Atenea a un concurs de teixit.

El concurs es va dur a terme i totes dues van teixir magnífics tapissos. El d'Atenea mostrava escenes dels déus castigant aquells que gosaven desafiar la seva autoritat, mentre que el d'Aracne mostrava els déus en situacions comprometedores.

Atena, furiosa per Aracne, va destruir el seu tapís i va colpejar Aracne al cap amb la llançadora. Aracne, avergonyida i temorosa, va intentar fugir i escapar de la ira d'Atenea. Finalment, Aracne es va penjar, però Atenea, la va transformar en una aranya perquè pogués teixir per sempre.

Minerva i Aracne,  Rene-Antoine Houasse

Us deixo aquest vídeo perquè pugueu entendre més aquest mite:


Marta Pratginestós Lores
1r batx

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada Marta! Fa poc que vaig sentir per primera vegada a parlar sobre aquest mite, i la veritat és que el trobo molt interessant. No sé si ho saps, però l'artista espanyol Diego Velázquez va pintar un quadre l'any 1660 anomenat "Les Filadores" on precisament es mostra l'escena del concurs entre les dues dones. Si t'interessa aquest mite et recomano que busquis el quadre ja que és bastant famós!
Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! Aquest mite no només és la història d'una jove teixidora i el seu tràgic destí sinó que també devia ser una lliçó per a la població, ja que ens mostra quines són les conseqüències al desafiar i intentar superar als déus.
Tigist Masllorens ha dit…
Interessant Marta!! Et diria que Aracne, desafià la deessa Atena en un concurs de teixit. Atena la castigà transformant-la en aranya, condemnant-la a teixir per sempre com a advertència contra la arrogància mortal. Crec que és un mite amb molta finalitat. Bona feina!
Paula Soldado ha dit…
Bona entrada Marta! A través de la història d'Aracne i Atena, podem aprendre i extreure la conclusió de la perillositat de l'arrogància i la importància de la humilitat. Desafiar les forces superiors sense respecte pot tenir conseqüències irreversibles. És una crida a reconèixer i valorar la grandesa en l'altre, i mostrar reverència cap als que estan per sobre nostre en poder o coneixement. Bona feina.
Aina Garcia ha dit…
Molt bona entrada! Em sembla un mite amb moltes reflexions derrera. Atenea s'enfada molt i la càstiga acord amb el que va fer però tot i així mostra la seva compasió fent que Aracne es dediqui a el que ella se li dona bé que és teixir. A més si pensem, Aracne és càstigada a teixir tapissos transparents, ja que les teles d'aranya son transparents) i no deixa de ser un símbol al treball de la dona, que a la època era practicament invisible i poc reconegut.
Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada!
M'ha agradat molt aquesta història. Aquest mite reflexa el desafiament dels humans cap als dèus, com aquests sempre en surten guanyadors i els castiguen, com en aquestc cas convertint a Aracne en una aranya. Hi ha altres mites que també mostren els càstigs dels dèus cap els humans que s'hi han enfrontat, com per exemple la història del rei Tàntal que va ser eliminat per Zeus, Sisifo que va ser condemnat eternament a empènyer una pedra dalt de la muntanya per tornarla haver de pujar un cop caigués o el conegut mite de Prometeu que va ser catigat durament per robar-li el foc als deus...
Bona feina!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES