LES HEROÏNES DE LA MITOLOGIA GREGA

Coneixem a les heroïnes més famoses de la mitologia grega? Te les presento! Molts de nosaltres sabríem anomenar algun heroi com Hèracles, però sabríem dir-ne algun més o més específic alguna heroïna? Probablement no o com a molt un o una. Els herois i heroïnes en la mitologia i cultura grega eren figures molt importants i amb grans reconeixements. Eren considerats una raça inferior a les divinitats, però superior a la dels mortals. Els anomenem també semidéus perquè són fills i filles de mortals que van concebre amb divinitats, però sí que és veritat que alguns déus o deesses són considerats herois i heroïnes.

Hem de donar més representació i visibilitat a aquestes heroïnes! Et presento les més importants, comencem amb Persèfone.

                                            Persephone, Dante Gabriel Rosseti, 1874

Persèfone com molts de vosaltres sabeu va ser maleïda i havia de passar mig any a l'inframon i l'altre mig any podia tornar amb la seva mare. Però va quedar alliberada del seu càstig quan va revelar els misteris d'Eleusis.

Tauleta de Ninnion d'anònim, 370 d.C

També tenim a Clitemnestra, per tal de venjar-se del seu marit, Agamèmnon, que havia sacrificat la seva filla amb l'objectiu que els déus l'ajudessin al camp de batalla, es converteix en l'amant de l'enemic del seu marit, Egist. Quan tots dos eren amants van planejar la seva venjança. Al final van decidir al seu marit i així Clitemnestra va obtenir la seva freda i dolça venjança. Després de matar-lo, ella i el seu nou marit van regnar Micenes durant molts anys més.

Clytemnestre hésitant avant de frapper Agamemnon endormi de Pierre-Narcisse Guérin, 1817

I finalment tenim a Ifigènia, relacionada amb el mite anterior perquè és filla de Clitemnestra, per calmar la fúria de la deessa Artemisa s'havia de sacrificar pel seu poble, però Artemisa es va compadir d'ella i a l'hora del seu sacrifici la va intercanviar amb un cérvol salvant-la.

Ifigènia d'Anselm Feuerbach, 1871

Coneixies alguna d'aquestes heroïnes? Comenta el teu personatge femení de la mitologia grega preferit!

Amina Boukhzar
1r Batx

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! M'agrada com has destacat el paper important de les dones en la mitologia grega. És molt interessant veure com personatges com Persèfone, Clitemnestra i Ifigènia tenen un paper tan importat en les històries, malgrat que moltes vegades se'ls presta menys atenció que als herois masculins. M'agrada que es pugui veure el reconeixement que es mereixen.
Noah ha dit…
Una entrada bastant interessant, donant visibilitat a heroïnes de la mitologia grega les quals, a part de Persefone, no estan molt visibilitzades. Per a mi, una de les que més m'agraden és Ariadna, la qual, sense ella, Teseu no hauria pogut escapar del laberint del Minotaure.






Nora Agulló ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada.
Et voldria afegir una curiositat.
Molts autors i artistes, al llarg dels segles, han tingut com a font d'inspiració les històries i els personatges de la mitologia grega, incloent-hi aquestes heroïnes. Han estat protagonistes de nombroses obres de teatre, poesia, pintura, música i altres formes d'expressió artística, contribuint a mantenir viva la seva llegenda i a donar-los un lloc destacat en la cultura popular i la consciència col·lectiva.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES