10 de maig del 2023

LES DONES A L'ANTIGA ROMA

La dona a l'antiga Roma va ocupar un lloc destacat, en comparació de les altres societats. Tenien un ideal femení precís que és el de la llevadora. Bàsicament, és que les dones tinguessin fills/es dins d'un matrimoni controlat i educar els fills en els valors tradicionals. 

                                                    Mare a l'antiga roma fent de llevadora

Com ja sabem, a l'antiga Roma les nenes des de ben petites estaven sotmeses a complir aquestes necessitats. A les noies les casaven encara essent petites i, un cop casades, elles es pensaven que el matrimoni seria el més important de les seves vides i aquí ja es començava l'estil de vida de cuidar dels fills etc..   

Les dones en aquella època estaven sotmeses als homes, que eren els que controlaven la sexualitat de la dona i capacitat reproductiva. Totes les relacions que tinguessin fora del matrimoni era considerat delicte i podien ser castigades per membre de la família sense arribar al judici. 

Les dones, a part de ser mares,  patien moltes limitacions legals. En aquest cas és que elles no podien fer  testament i estaven sotmeses per sempre en protecció dels homes a tots els negocis jurídics que es realitzaven. Al llarg del temps elles van demostrar els seus interessos i van poder fer un avís cap el sector masculí.

El matrimoni

El punt més alt de la vida d'aquestes noies era el matrimoni, el consideraven una cosa molt necessària per obtenir privilegis i herència familiar de part dels fills. Un cop les dones ja tenien un fill elles son les encarregades de cuidar-lo i donar-li  educació. En el matrimoni roma hi havien molts rituals que intuïa la vida en la que es dedicaria la dona.

El matrimoni romà

En el matrimoni la dona podia ser de dues maneres:

Cum manu: Aquí la dona esta sotmesa a la protecció del marit o sogre. Això ho feien perquè segons ells deien que la dona sofria fragilitat d'ànim i necessitaven suport.
Sine manu: Aquí la dona ja era molt més comuna amb els homes. La funció que tenia era tenir fills per acceptació de part dels dos, sense unió de sang ni submissió de la família de l'home. 

La diferència entre aquests dos és que en el cum manu per demanar el divorci el ha de demanar l'home, en canvi en el sine manu la dona pot demanar ella el divorci però ha de tenir en compte que ella no tingui parents homes molt propers perquè si no ja seria molt difícil.

Si en voleu saber més:
 

Bassma Boukilou
4t ESO

6 comentaris:

Gina Rodrigo ha dit...

Tenim l'idea que la societat de l'antiga Grècia era molt avançada en quan a valors ( que en certes coses sí), però crec que aquesta entrada és una prova que el masclisme era molt present i que la dona ocupava un roll molt concret.

Justie Anaman ha dit...

Una entrada interessant. Penso que és important conèixer la posició de les dones en l'antiga Roma perquè ens ajuda a entendre millor com es van desenvolupant les societats i com van evolucionant els drets de les dones. No estic d'acord amb les limitacions legals que les dones romanes patien en aquella època, com el fet que no podien fer testament o que estaven sotmeses a la protecció dels homes. Això les deixava en una posició de subordinació respecte als homes. També és important destacar hi van haver dones romanes que van ser capaces de lluitar pels seus interessos i van aconseguir fer-se un lloc en una societat dominada pels homes com ara Safo de lesbos... Amb aquesta entrada, ens ajuda a entendre com la lluita per la igualtat de gènere ha estat una constant al llarg de la història i encara ho és en molts països del mon avui en dia.

Maria Vasileva ha dit...

Bona entrada. Sempre m'ha semblat molt injusta la manera en la qual vivien les dones en aquella època. Se les veia només com a un objecte per reproduir i crear fills, no tenien drets ni de donar la seva opinió i no podien fer res sense els seus homes. Gràcies a totes les manifestacions i revolucions, avui en dia les dones tenim molts drets i ja no som vistes com a objecte i poder ser lliures per nosaltres mateixes. Era una injustícia molt greu, però hem de donar gràcies al fet que avui ja tenim una forta igualtat. Bona feina.

kawtar el mouden ha dit...

Una entrada molt bona. Em sembla que és una entrada bastant curiosa, tot i així, em sembla molt injust de la manera que vivien les dones en aquella època. No pensava que tenien una vida bastant complicada. És molt interessant saber sobre com vivien abans les dones i trobo un tema bastant interessant. Una entrada entretinguda.
Bona entrada!

Marc Gómez ha dit...

Una entrada molt interesant. Sempre es veu a la antiga Grècia com una època esplendorosa en la que es van crear, escriure i construir tot de coses impressionants. Una època de canvi en l'ètica i la filosofia. Però encara que això hagués passat les dones no eren tractades ni vistes d'una manera igualitària als homes. I encara que sigui trist, avui en dia podem veure com la repercussió d'aquest tracte a les dones de l'antiga Grècia s'ha anat allargant fins arribar a avui en dia.

Doae Boussatta ha dit...

Molt bona entrada! En comparació amb altres societats, les dones tenien un lloc destacat a l'antiga Grècia, tot i que aquest lloc estava sotmès a moltes limitacions i expectatives innecessàries, que trencaven totalment amb la llibertat i voluntat de la dona. Aquesta entrada ens demostra que actualment hem avançat molt en la repressió dels drets humans, tot i que encara falti més lluita per certes coses.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts